Εφημερίδα "Τα Νέα"
Όλα κυλούν ομαλά μέχρι στιγμής στη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού
Θετικό το… τεστ της πρώτης εβδομάδας
Τι "είδαν" αυτοί που ζουν από κοντά τις πρώτες ημέρες της δίκης
Με επιτυχία πέρασε το πρώτο τεστ η πολύκροτη δίκη της 17Ν. Η πρώτη εβδομάδα διαδικασίας, η πιο δύσκολη από πλευράς προσαρμογής όλων των παραγόντων, αλλά και των ανθρώπων που ασκούν το επάγγελμά τους στον χώρο διεξαγωγής της, ήταν μάλλον καλύτερη του αναμενομένου. Με εξαίρεση την πρώτη ημέρα, την περασμένη Δευτέρα, όταν όλοι έφθασαν στις Φυλακές Κορυδαλλού πριν ακόμη ξημερώσει για να κατορθώσουν να μπουν εγκαίρως στη δικαστική αίθουσα και, παρ' όλα αυτά, παρέμειναν επί ώρες στις ουρές, από την επομένη όλα κύλησαν ομαλά. Από πλευράς διαδικασίας, η ήπια τακτική του προέδρου, αν και έχει προκαλέσει λίγη δυσφορία στην πολιτική αγωγή, που θα τον ήθελε κάπως αυστηρότερο έναντι των κατηγορουμένων, έχει διαμορφώσει ένα κλίμα δυσανάλογο με το αντικείμενο που διερευνά. Ευχάριστο, θα διακινδυνεύαμε να το χαρακτηρίσουμε και απολύτως ήρεμο. Εντάσεις, που παρατηρούνται συνήθως σε δίκες με απλό περιεχόμενο, στη δίκη της 17Ν δεν έχουν σημειωθεί. Τι επιφυλάσσει η εξέλιξη, δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε. Για τα μέχρι τώρα πάντως, μας λένε τη γνώμη τους εκείνοι που πέρασαν στον Κορυδαλλό μια… μεγάλη εβδομάδα.
Οι Συνήγοροι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ (συνήγορος υπεράσπισης αδελφών Ξηρού)
Όλα άψογα
Η διαδικασία, μέχρι στιγμής, είναι άψογη. Τηρούνται όλοι οι δικονομικοί κανόνες, όλοι οι παράγοντες της δίκης τηρούν την ψυχραιμία τους και δεν υπάρχουν εντάσεις. Σε αυτό βοηθούν με τον τρόπο τους τόσο οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής όσο και της υπεράσπισης. Ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Μαργαρίτης διευθύνει τη διαδικασία με τρόπο άριστο, δίνει την ευχέρεια λόγου σε όλους τους διαδίκους και τους εκπροσώπους κατηγορουμένων και συγγενών θυμάτων. Μέχρι σήμερα δεν μπορώ πω ότι υπήρξε έστω και μία παραβίαση της ποινικής δικονομίας ή των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Ελπίζουμε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο.
ΡΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΠΛΙΑΝΗ (συνήγορος Ψαραδέλλη)
Νηφάλια διαδικασία
Το κλίμα στην αίθουσα του δικαστηρίου είναι πραγματικά πολύ διαφορετικό από αυτό που μέχρι σήμερα είχε διαμορφωθεί, κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη. Θα χαρακτήριζα τη διαδικασία νηφάλια, πράγμα στο οποίο συμβάλλουν όλοι οι διάδικοι. Το επίπεδο της συζήτησης είναι υψηλό και με νομικό ενδιαφέρον. Κυριαρχούν ο σεβασμός και η ανοχή - χωρίς όμως χαλαρότητα - από πλευράς του προέδρου του δικαστηρίου, που τελικά δίνει και το βασικό στίγμα του κλίματος. Βέβαια, βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της προβολής των δικονομικών ενστάσεων, το οποίο, λόγω της αμιγώς νομικής φύσης του, μπορεί ενδεχομένως να χαρακτηριστεί "βαρετό" για έναν απλό θεατή, ενώ δυστυχώς από κάποιους άλλους - μάλλον νομικά αδαείς - έχει χαρακτηριστεί παρελκυστικό. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα στάδιο που περιλαμβάνεται στην οργανωμένη και πειθαρχημένη μορφή της ποινικής δίκης και εξασφαλίζει την πραγματοποίηση του τελικού στόχου της, που δεν είναι άλλος από τη διαπίστωση της αθωότητας ή της ενοχής του κατηγορουμένου.
ΝΑΣΟΣ ΝΙΚΑΣ (συνήγορος υπεράσπισης Παύλου Σερίφη
Είναι νωρίς ακόμη…
Ίσως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε σαφή εικόνα της διαδικασίας, δεδομένου ότι ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο των ενστάσεων. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η πρόοδος της δίκης δεν είναι εύκολη, διότι είναι μεγάλος ο αριθμός των παραγόντων που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά εν τούτοις πρέπει κανείς να σημειώσει την εξαιρετική ικανότητα του προέδρου κ. Μιχάλη Μαργαρίτη να διευθύνει τη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι με την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας θα υπάρξει κλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα.
Πολιτική Αγωγή
ΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (εκπροσωπεί την οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη)
"Παιδικές ασθένειες"…
Λόγω πλήθους πράξεων, διαδίκων και μαρτύρων είναι από τις δίκες που θέτουν υπό δοκιμασία το παραδοσιακό σύστημα διεξαγωγής της δίκης σε πρακτικό επίπεδο. Όσα συμβαίνουν μέχρι στιγμής αποτελούν… παιδικές ασθένειες που θα θεραπευθούν καθ' οδόν. Όλη η συζήτηση διεξάγεται για το κέλυφος της δίκης με προφανή προσπάθεια των κατηγορουμένων να αποφύγουν την ουσιαστική συζήτηση. Αυτό είναι βέβαια δικαίωμά τους. Οι τυπικές προϋποθέσεις της δίκης δεν πάσχουν. Και αργά ή γρήγορα θα μπούμε στην ουσία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΝΙΩΤΗΣ (μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας)
"Ατού" ο πρόεδρος
Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος της δίκης κ. Μιχάλης Μαργαρίτης είναι ένας από τους καλύτερους δικαστές του Εφετείου Αθηνών. Η επιλογή του θεωρώ ότι είναι υπέρ της διαδικασίας, γιατί τηρεί όλες τις προϋποθέσεις να την κρατήσει μέσα στα νόμιμα επίπεδα, ώστε να μη δώσει λαβή σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι η δίκη που διεξάγεται δεν είναι μία "δίκαιη δίκη". Σε επίπεδο τεχνικό, μετά την αφαίρεση του γυάλινου κλωβού το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι ο χώρος για να τοποθετούν οι δικηγόροι και των δύο πλευρών τους φακέλους με τη δικογραφία, που είναι ογκώδης. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διευθετήσουν και αυτό το θέμα.
Ο Σκιτσογράφος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ο… σκοτεινός Γιωτόπουλος
Το χαοτικό σκηνικό της πρώτης ημέρας της διαδικασίας ήταν αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ανεξάρτητα από τη διαφήμιση των αυστηρών μέτρων ασφαλείας. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να αντιμετωπίσω περισσότερες δυσκολίες. Ιδιαίτερη έκπληξη για μένα αποτέλεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Αν και δεν γνωρίζω την προσωπικότητά του βρίσκω ότι έχει πολύ καλή αίσθηση του χιούμορ και διευθύνει τη διαδικασία με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Από τους κατηγορουμένους η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση, κατά την άποψή μου, είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος με τη συμπεριφορά του με κρατάει σε ένα… σασπένς. Αν έπρεπε να τον ζωγραφίσω θα χρησιμοποιούσα σκοτεινές αποχρώσεις, όχι γιατί τον θεωρώ διαβολικό ή κάτι ανάλογο, αλλά λόγω του αινιγματικού του χαρακτήρα.
Ο Φωτορεπόρτερ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΡΔΟΥΛΑΚΗΣ (Αθηναϊκό Πρακτορείο)
"Μεγάλη ένταση σε πολύπληκτική δίκη"
"Παρά τη μεγάλη ένταση, η δίκη για μας ήταν πολύ πληκτική. Έως το μεσημέρι της Πέμπτης δεν είχαμε πρόσβαση για φωτογράφιση των κατηγορουμένων, αν και περιμέναμε όλες τις ώρες εδώ για να μας το επιτρέψουν. "Βγάζαμε" τα κάγκελα, τις καρέκλες, τους δικηγόρους εν αναμονή της συγκατάθεσης των κατηγορουμένων. Περιμέναμε να μας αφήσουν κι εμάς να κάνουμε τη δουλειά μας. Αυτό, έτσι όπως συνέβη σ' αυτή την υπόθεση, δεν μας έχει ξανασυμβεί. Κι ενώ είχαμε τη δυνατότητα να τραβήξουμε φωτογραφία από τη γιγαντοοθόνη, δεν το κάναμε. Αυτοδεσμευτήκαμε από σεβασμό στην επιθυμία των κατηγορουμένων, παρά τις πιέσεις που δεχόμασταν από πελάτες και εργοδότες. Κάποιοι ίσως παραβίασαν τη δέσμευση, αλλά αυτοί δεν μας ενδιαφέρουν".
Τα Θύματα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΣΟΣ
Θα νομολογηθούν έννοιες του πολιτικού εγκλήματος
Η πρώτη εβδομάδα της ακροαματικής διαδικασίας κύλησε με τους αναμενόμενους ρυθμούς, τους αργούς ρυθμούς κατά την άποψή μου, σε μια προσπάθεια του προέδρου να φανεί διαλλακτικός προς όλες τις πλευρές. Ήταν και πιστεύω ότι θα είναι και η επόμενη εβδομάδα των ενστάσεων της υπεράσπισης. Ενστάσεων όμως που λήγουν και θα λύσουν βασικά νομικά θέματα σε σχέση με το νέο θεσμικό νομικό πλαίσιο για την τρομοκρατία. Και το δικαστήριο αυτό θα νομολογήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας διεξοδικά, σε όλα τα θέματα που αφορούν εγκληματικές τρομοκρατικές πράξεις, τις έννοιες του πολιτικού εγκλήματος και ό,τι άλλο ανακύψει σε σχέση με τα παρεμπίπτοντα θέματα.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γόνιμη η σύνεση που επιδεικνύει η έδρα
Οπωσδήποτε τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία, ένα διάχυτο αίσθημα δικαίωσης που ήρθε επιτέλους η ώρα της κρίσης, η ώρα της δίκαιης κρίσης, για τα μέλη της 17Ν. Από την άλλη, όμως δεν σας κρύβω ότι υπήρξε μια στιγμή αρκετά δύσκολη για μένα να βρεθώ στον ίδιο χώρο με τους παραλίγο δολοφόνους μου. Βέβαια, υπερίσχυσε η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός, μιας και στη δίκη αυτή παρίσταμαι όχι μόνον ως θύμα αλλά και ως συνήγορος πολιτικής αγωγής για 17 ακόμη θύματα. Πάντως, αυτό που έχω να πω είναι ότι η δίκη διεξάγεται μέσα σε κλίμα αξιοπρέπειας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη σοβαρότητά της. Σ' αυτό συνετέλεσε φυσικά και η μετριοπάθεια και σύνεση που επιδεικνύει η έδρα καθημερινά.
Ο Υπεύθυνος της Τάξης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ (ταξίαρχος, αστυνομικός διευθυντής Πειραιά)
Όλα εν… τάξει
Κατά τις πρώτες ημέρες της δίκης παρατηρήθηκε ευταξία και εντός και εκτός αιθούσης. Με εξαίρεση την πρώτη ημέρα που λόγω συρροής κόσμου - οι μάρτυρες μόνο ήταν 400 άτομα - παρατηρήθηκε μια μικρή κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για τον εσωτερικό, πρέπει να επισημάνουμε ότι όποιος προσέρχεται για να παρακολουθήσει τη δίκη, μπαίνει στην αίθουσα. Οι θέσεις που έχουν προβλεφθεί για το κοινό είναι 120. Εκεί κάθονται και οι συγγενείς θυμάτων και κατηγορουμένων. Αν δεν υπάρχει ελεύθερη θέση, δεν επιτρέπεται να μπουν υπεράριθμοι.
Οι Συγγενείς
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ (κόρη του Θεολόγου Ψαραδέλλη)
"Πολιτισμένο κλίμα"
"Το κλίμα που επικρατεί στην αίθουσα του δικαστηρίου διατηρείται σ' ένα επίπεδο πολιτισμού. Δεν έχει καμιά σχέση με το οκτάμηνο που προηγήθηκε. Η διαφορά είναι τεράστια. Η εικόνα που παρουσιάζει η δίκη είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που μεταφέρεται προς τα έξω, κυρίως μέσω των καναλιών. Προσωπικά, χαίρομαι που μπορώ να παρακολουθώ τη διαδικασία, γιατί φοβόμουν ότι δεν θα με άφηναν. Έρχομαι κάθε μέρα και για να στηρίξω τον πατέρα μου, αλλά και για να διαπιστώσω αν το δικαστήριο είναι όντως ανεξάρτητο και αμερόληπτο. Όσον αφορά την αλήθεια για τον πατέρα μου, αυτή την ξέρω καλά. Δεν περιμένω να την μάθω εδώ".