Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( βρετανικό όχι στις χρηματοδοτήσεις :: 07-03-2003) 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Βρετανικό όχι στις χρηματοδοτήσεις

ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Βόμβα στα θεμέλια των διαρθρωτικών πολιτικών της Ε.Ε., του βασικότερου εργαλείου αναδιανομής του κοινοτικού πλούτου προς όφελος των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών, αποτελεί η χθεσινή πρόταση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, για επανεθνικοποίηση της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης. Την πρόταση "μανιφέστο" δημοσιοποίησε ο Νο 2 της βρετανικής κυβέρνησης και βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Τόνι Μπλερ σε χθεσινό άρθρο του στους "Τάιμς του Λονδίνου".

Ο Γκόρντον Μπράουν έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική για τις φιλοευρωπαϊκές επιλογές του πρωθυπουργού του, ιδίως στο θέμα της ένταξης της χώρα του στο ευρώ. Όπως υποστηρίζει στην παρέμβασή του, η Βρετανία, επικαλούμενη την αρχή της επικουρικότητας (που θέλει τα κράτη-μέλη να ασκούν πλήρεις αρμοδιότητες στα θέματα που η Κοινότητα δεν είναι αποτελεσματική) πρέπει να διεκδικήσει την επανεθνικοποίηση των διαρθρωτικών πολιτικών της Ε.Ε. εξαιρώντας μόνο την ενίσχυση των φτωχών περιοχών των νέων χωρών-μελών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης που επεξεργάζεται το μελλοντικό "Σύνταγμα" της Ε.Ε., ο κ. Μπράουν επιτίθεται κατά των προτάσεων "που κινδυνεύουν να δημιουργήσουν μία ομοσπονδιακή και άκαμπτη Ε.Ε.".

Από τον Οκτώβριο

Οι θέσεις αυτές, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελούν απλά προσωπικές θέσεις ενός ευρωσκεπτικιστή υπουργού, αλλά κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης εν όψει των επερχόμενων σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των "25" για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. την περίοδο 2007-2013.

Οι χώρες του κοινοτικού Νότου που επωφελούνται περισσότερο από τις διαρθρωτικές πολιτικές μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπεραμυνθούν, όπως είναι φυσικό, της συνέχισης του σημερινού καθεστώτος αλλά αναμένεται να συναντήσουν σημαντική αντίδραση από τους καθαρούς εισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία).

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του Βρετανού υπουργού η Ελληνίδα επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες ότι "η οικονομική και κοινωνική συνοχή αποτελούν θεμελιώδεις πολιτικές της Ε.Ε. και είναι εγγεγραμμένες στη Συνθήκη".