Εφημερίδα "Τα Νέα"
Φάγαμε
στο… "Ου γαρ Οίδασιν"
Ψαρικά και οστρακοειδή στο Χαλάνδρι
Είναι κάποιες στιγμές που νιώθουμε την ανάγκη για κάποια ανανέωση, για μια μικρή αλλαγή, έστω και μικρής διάρκειας, δηλαδή που να διαρκεί δύο τρεις ώρες, μας έλεγαν η Εύη με τον Γιάννη και μας έπεισαν εκείνο το βράδυ να πάμε σ' ένα ωραίο ρεστοράν και να αναζητήσουμε γεύσεις πέρα από τις γνωστές και καθιερωμένες. Καταλήξαμε στο Χαλάνδρι και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να τηλεφωνήσουμε στο μαγαζί. Επισκεφθήκαμε - για δεύτερη φορά ύστερα από τρία χρόνια - το "Ου γαρ Οίδασιν" και μόλις πιάσαμε τραπέζι, αρχίσαμε συζήτηση με θέμα τον τίτλο του εστιατορίου, αλλά πολύ γρήγορα ο Γιάννης, που ασχολείται με την προβολή και προώθηση της νέας τεχνολογίας, μας τράβηξε την προσοχή προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς όμως θεωρήσαμε κάπως κουραστικά τα όσα μας έλεγε και προτιμήσαμε να ακούμε την Εύη να μας μιλάει για τα ταξίδια της στην Κούβα και να περιγράφει μόνο τις αρνητικές πλευρές αυτής της χώρας αφού, όπως έλεγε, τα θετικά στοιχεία που συνάντησε εκεί ήταν πολύ λίγα. Τελικά, η συζήτηση ξαναγύρισε στην Ευρώπη και ο Γιάννης μάς έδινε συνεχώς εικόνες από τα πέντε χρόνια που έζησε και σπούδασε στο Παρίσι. Εκείνο το βράδυ νιώσαμε κάπως έξω από τα νερά μας, αλλά δείξαμε στοιχεία προσαρμογής. Άλλωστε, είχαμε συμφωνήσει από την αρχή εκείνης της νυκτερινής εξόδου ότι μας ήταν απαραίτητη η αλλαγή στο μενού και το περιβάλλον.
Το ζαχαρί χρώμα είναι κυρίαρχο μέσα στις μικρές, κομψές αίθουσες του "Ου γαρ Οίδασιν", που είναι ένα από τα πιο ωραία στέκια στην περιοχή Χαλανδρίου. Τα τραπέζια είναι όμορφα τακτοποιημένα με λευκά τραπεζομάντιλα και οι καρέκλες άνετες, ντυμένες με ύφασμα χρώματος κρεμ. Οι μυρωδιές από τα οστρακοειδή και τα ψαρικά που έρχονται από την κουζίνα σε υποχρεώνουν να καλέσεις σερβιτόρο, ο οποίος πολύ ευγενικά φέρνει τον κατάλογο, εξηγεί λεπτομερώς το μενού, προτείνει και παίρνει τις παραγγελίες. Η συντροφιά μας ζήτησε σαλάτες, γαρίδες και καλαμαράκια και ο σερβιτόρος έδωσε την πληροφορία ότι τα πιάτα που σερβίρει το ρεστοράν θα είναι τα ίδια και μετά την Αποκριά, δηλαδή την ερχόμενη εβδομάδα και κυρίως την Καθαρά Δευτέρα. Στις σαλάτες και τα ορεκτικά μπορείτε να διαλέξετε τρυφερά φύλλα μαρουλιού και κρεμμυδάκια φρέσκα ολόκληρα. Παράδεισος: ολόφρεσκη σαλάτα, σπεσιαλιτέ τού "Ου γαρ Οίδασιν", ταραμοσαλάτα σπιτική, φασολάκια πιάζ με κρεμμυδάκι και φρεσκοκομμένο μαϊντανό, ντολμαδάκια γιαλαντζί φρέσκα, μυρωδάτα και χταπόδι βραστό με αγνό ελαιόλαδο. Στα οστρακοειδή υπάρχουν φρέσκα κυδώνια, καβουρομάνες με σάλτσα. Χταπόδι σέρτικο κοκκινιστό με κρεμμυδάκια και ζαρζαβατικά, σουπιές με άνηθο, κρεμμυδάκι και πράσα, καλαμάρια με ρύζι στον φούρνο. Το βασικό πιάτο "Ου γαρ Οίδασιν" περιλαμβάνει γαρίδες αλευρωμένες στο τηγάνι και γαρίδες ψητές με λαδολέμονο. Υπάρχουν επίσης καραβίδες βραστές, αστακός ψητός, αστακομακαρονάδα και θαλασσομακαρονάδα! Για όσους δεν προτιμούν τα οστρακοειδή και ψαρικά, η κουζίνα ετοιμάζει κρέατα της ώρας και πρώτα απ' όλα φιλέτο και ψαρονέφρι. Σερβίρονται γλυκά και χαλβάς.