Εφημερίδα "Τα Νέα"
ΙΜΠΡΑΗΜ ΧΕΛΑΛ
Πρόσωπα Ο διευθυντής του Αλ Τζαζίρα
Διευθυντής του Αλ Τζαζίρα, ο Ιμπραήμ Χελάλ υπόσχεται μια διαφορετική κάλυψη του πολέμου. Αντικειμενική; Μάλλον δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Ο 34χρονος Χελάλ, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο, έχει απόψεις κυνικές για τον αραβικό κόσμο. Ο Σαντάμ Χουσεΐν, λέει στην ιταλική "Κορριέρε", "είναι ένας από τους Άραβες ηγέτες που έχουν εκλεγεί με ομαλό τρόπο από τον λαό τους". Μα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στο Ιράκ ανακοινώθηκε συμμετοχή 100% και ο Σαντάμ εξελέγη με το 100% των ψήφων, είναι άραγε ομαλό αυτό; "Ακριβώς. Πώς αλλιώς έχουν εκλεγεί οι άλλοι Άραβες ηγέτες; Αυτή είναι ώς τώρα η εκδοχή της δημοκρατίας στις χώρες μας". Κι αν ο Σαντάμ σκότωσε Ιρακινούς πολίτες, Κούρδους και σιίτες, "τι έγινε στις άλλες χώρες, στη Συρία ή στο Ισραήλ με τους Ισραηλινούς Άραβες;".
Το "CNN του αραβικού κόσμου", όπως έχει επονομαστεί το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 1996 από τον εμίρη του Κατάρ και βασικό μέτοχό του, τον σεΐχη Χαμάντ Μπεν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος το χρηματοδοτεί. Το όνομά του σημαίνει "χερσόνησος" (η έδρα του είναι στην Ντόχα, στη χερσόνησο που σχηματίζει το Κατάρ). Έγινε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο όταν μετέδωσε τα μηνύματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό δίκτυο που διέθετε μόνιμους ανταποκριτές στο Αφγανιστάν πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις. Σήμερα καυχάται πως έχει καθημερινά 35 εκατομμύρια τηλεθεατές, κυρίως στον αραβικό κόσμο. Απασχολεί 755 ανθρώπους (έναντι των 4.000 εργαζομένων του CNN), από τους οποίους 350 είναι δημοσιογράφοι σε 31 χώρες. Έχει συνάψει πολυάριθμες συμφωνίες με ξένα τηλεοπτικά δίκτυα (το BBC, το CNN, το ιαπωνικό ΝΗΚ, τα γαλλικά Φρανς 2 και 3). Στη Βαγδάτη διαθέτει μόνιμο γραφείο 4 ή 5 προσώπων και στο Κατάρ, την έδρα του, εγκαθίσταται η κεντρική διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Το Αλ Τζαζίρα έχει λοιπόν αντικειμενικά τα μέσα για να καλύψει τον πόλεμο. Από την άλλη όμως, ο διευθυντής του δεν ξέρει τι συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. "Είναι ακόμη ένα μυστήριο", απαντά ο Χελάλ στη σχετική ερώτηση του απεσταλμένου της ιταλικής εφημερίδας. Μα ο Μπιν Λάντεν ανέλαβε την ευθύνη, τι μυστήριο μπορεί να υπάρχει; "Ακόμη κι έτσι, δεν είμαστε σίγουροι 100% για το τι πραγματικά συνέβη και το γιατί". Ο Μπιν Λάντεν είναι γι' αυτόν "ένα φαινόμενο", "ένας ηγέτης" και, "αν διεξάγονταν ελεύθερες εκλογές σε οποιαδήποτε αραβική χώρα, αυτός θα έπαιρνε τις περισσότερες ψήφους".
Εν όψει του πολέμου, "τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη έτοιμες τις εκδοχές τους", λέει ο Χελάλ. Το Αλ Τζαζίρα είναι έτοιμο κι αυτό να καλύψει τον πόλεμο - από τη δική του σκοπιά.