Εφημερίδα "Τα Νέα"
"Απαράδεκτη" παρέμβαση
Σκληρή απάντηση από Λαλιώτη και Κακλαμάνη στον Μίλερ
Το κατάφερε και αυτό ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ. Με τα όσα είπε για τη 17 Νοέμβρη, ανήμερα της έναρξης της πολύκροτης δίκης, πέτυχε να κινητοποιήσει τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, που του επιτέθηκε με ιδιαίτερη δριμύτητα.
"Ο κ. Μίλερ συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του, των οποίων οι προφητείες ποτέ δεν επαληθεύτηκαν και οι προφητείες τους δεν αποδείχθηκαν θησαυροί, αλλά άνθρακες", τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης. Και ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης τού συνέστησε "να κάνει τη δουλειά του και να μην υπονομεύει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών". Και οι δύο κατηγόρησαν τον κ. Μίλερ για λειτουργία έξω από τα καθήκοντά του, δηλαδή για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Ο κ. Λαλιώτης τον χαρακτήρισε "πολυπράγμονα" και πρόσθεσε ότι "με τις παρεμβάσεις και τα καμώματά του προκαλεί τους Έλληνες, προκαλεί την Ελληνική Δημοκρατία και ταυτόχρονα προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες και στη χώρα του και το λαό του". Ο πρόεδρος της Βουλής, που κατά το παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον προκάτοχο του κ. Μίλερ, Νίκ. Μπερνς, "ανθύπατο", σημείωσε ότι ο κ. Μίλερ "αντί να βοηθάει στη σύγκλιση, συμβάλλει στην απόκλιση".
Επιμένει…
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, που ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους προσερχόμενος χθες στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, επέμεινε ουσιαστικά στην αναφορά του ότι στον Κορυδαλλό δικάζεται μόνο ο επιχειρησιακός βραχίονας της 17Ν. "Να ξαναδιαβάσετε τους "Νιου Γιορκ Τάιμς"", συνέστησε στους δημοσιογράφους, και απέδωσε σε "ερμηνείες που έγιναν" τις αντιδράσεις στην Ελλάδα. "Πολύ κακό για το τίποτε", συμπλήρωσε. Και παρατήρησε ότι "στη χώρα σας και τη χώρα μου υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Ιράκ, το Κυπριακό, και η ελληνική προεδρία".
Ο κ. Μίλερ υπενθύμισε ότι "πέντε άνθρωποι της πρεσβείας έχουν δολοφονηθεί από τη 17Ν", και ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει διορίσει δικηγόρο που παρακολουθεί τη δίκη.
Ωστόσο, η υπόθεση δεν φαίνεται να κλείνει τόσο εύκολα. Η κυβέρνηση, που έχει κάθε λόγο να διατηρεί στο προσκήνιο το θέμα, εκδηλώθηκε χθες με σχόλιο του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Παν. Μπεγλίτη, ο οποίος δήλωσε ότι η παρέμβαση Μίλερ είναι "απαράδεκτη και άκομψη". Πληροφορίες που εξακολουθούν να διατρέχουν τα πολιτικοδημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί πιέζουν ασφυκτικά για νέες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη.
Δεν υπάρχουν στοιχεία
Οι πιέσεις αυτές προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς, από την πλευρά των Διωκτικών Αρχών, έχει καταστεί σαφές ότι ο κύκλος των συλλήψεων υπόπτων για συμμετοχή στη 17Ν έχει κλείσει επί του παρόντος. Μάλιστα, λέγεται ότι ο κ. Μίλερ έχει ενημερωθεί αρμοδίως από τον υπουργό Δημ. Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά για να οδηγήσουν σε νέες συλλήψεις. Κυβερνητική πηγή ανέφερε σχετικά ότι οι Αμερικανοί "έχουν διάφορες θεωρίες, οι οποίες όμως ελάχιστα προσεγγίζουν την πραγματικότητα. Κατά καιρούς μάς έχουν υποδείξει διάφορα πρόσωπα, τα οποία αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμιά σχέση με την τρομοκρατία". Η ίδια πηγή υπενθύμισε σχετικά το πρόσφατο φιάσκο των αμερικανικών υπηρεσιών με τη σύλληψη του καθηγητή Βένιου Αγγελόπουλου στη Νέα Υόρκη, και πρόσθεσε ότι "εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ανεξάρτητα από το τι λένε οι εκπρόσωποι της μιας ή της άλλης κυβέρνησης".
Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο, η επίδραση της παρέμβασης του κ. Μίλερ είχε μάλλον ευεργετικές ιδιότητες για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, καθώς ανακίνησε μνήμες από το ιστορικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα έδωσε την ευκαιρία για να υπάρξει οριοθέτηση απέναντι στη Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Λαλιώτης κατηγόρησε πολιτικούς από τη Ν.Δ. "προεξάρχοντος του κ. Μητσοτάκη" ως "αυτόκλητους συνηγόρους" του κ. Μίλερ. Και πρόσθεσε: "Γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι πολιτικοί από τη Ν.Δ. πάντα ήταν ταυτισμένοι με αυτά που έλεγαν οι Αμερικανοί πρέσβεις στην Ελλάδα. όπως και οι εκπρόσωποι της CIA στην Αμερική για την τρομοκρατία στην Ελλάδα".