Εφημερίδα "Τα Νέα"
Ελλάδα :: Ελεύθερο ρεπορτάζ
( μασκαράδες, παρελάσεις και του "κουτρούλη ο γάμος" :: 07-03-2003)
Μασκαράδες, παρελάσεις και του "Κουτρούλη ο γάμος"
Το καρναβάλι είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τρεις ημέρες σε όλη την Ελλάδα, με τις εκδηλώσεις των δήμων
Στους ρυθμούς του καρναβαλιού θα κινηθεί όλη η Ελλάδα το τριήμερο που έρχεται. Εκδηλώσεις οργανώνουν δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα, όμως, κάποια καρναβάλια σε ορισμένες πόλεις συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.
Πρωταγωνίστρια για μια ακόμη χρονιά στο καρναβαλικό κέφι αναμένεται να είναι η Πάτρα, αλλά ο ανταγωνισμός από πολλές περιοχές είναι πλέον σκληρός.
ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Σήμερα:
* ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ. Οι εκδηλώσεις στην Πάτρα συνεχίζονται σήμερα το βράδυ με το ένατο "μπουρμπούλι" - στο θέατρο "Απόλλων" - και στον ίδιο χώρο θα γίνει αργότερα ο χορός της κινηματογραφικής λέσχης με τον τίτλο "Τσάτρα - Πάτρα - Χόλιγουντ". Μετά τις οκτώ το βράδυ θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου νυχτερινή παρέλαση αρμάτων.
Αύριο
* ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Από τις δώδεκα το μεσημέρι και για δύο ώρες, στο θέατρο "Απόλλων" πρωταγωνιστές θα είναι τα παιδιά, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παιδική θεατρική παράσταση "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά", που διοργανώνει το καρναβαλικό κομιτάτο.
* Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Όλες οι παρελάσεις, όμως, αν και δίνουν το στίγμα, δεν είναι παρά πρόγευση για τη μεγάλη παρέλαση, όλων των αρμάτων και όλων των πληρωμάτων στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, που αρχίζει μετά τις δύο το μεσημέρι και περνά από τους κεντρικούς δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.
* ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν μετά τις οκτώ το βράδυ, στο λιμάνι, όπου θα γίνει η τελετή λήξης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, με το παραδοσιακό, πλέον, κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.
ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Τρεις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν στη Μεσσηνία:
* "Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ". Μετά τις δέκα το πρωί της Κυριακής, στη Νέδουσα, ένα χωριό στον Ταΰγετο, πολύ κοντά στην Καλαμάτα, αναβιώνει το λαϊκό δρώμενο για τον ερχομό της άνοιξης. Γίνεται αναπαράσταση της γέννησης, του γάμου, του θανάτου, του κύκλου της ζωής και του χρόνου. Κρατά ώς αργά το μεσημέρι.
* ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ "ΓΡΙΑΣ - ΣΥΚΟΥΣ". Την Καθαρά Δευτέρα, από νωρίς το πρωί, στη Μεσσήνη, σε πολλές γειτονιές γίνεται αναπαράσταση εθίμων, με κορυφαίο το έθιμο της "γριάς - Συκούς", της ονειροκρίτισσας που προέβλεψε στον Ιμπραήμ το τέλος του, με αποτέλεσμα εκείνος να τη θανατώσει. Οι εκδηλώσεις στη Μεσσήνη κορυφώνονται με την παρέλαση των αρμάτων και την απαγγελία του σκωπτικού εξάψαλμου στους τοπικούς άρχοντες, μετά τις 4 το απόγευμα.
* "Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ". Στη Μεθώνη, την Καθαρά Δευτέρα από τη 1 το μεσημέρι και μετά, αρχίζει η αναπαράσταση του γάμου του Κουτρούλη: ο ευγενής ιππότης, λέει η παράδοση, επί πολλά χρόνια δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο για να παντρευτεί την αγαπημένη του. Όταν το κατάφερε, το γλέντι του γάμου κράτησε ημέρες και νύχτες και έμεινε στην ιστορία. Μετά την αναπαράσταση του γάμου, λοιπόν, θα ακολουθήσει γλέντι, που οργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος.
ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Χορούς, παραστάσεις, βεγγαλικά, παρελάσεις και μουσική περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Λευκάδας, που βρίσκεται στον ρυθμό της Αποκριάς εδώ και μέρες.
Σήμερα:
* "ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ". Σήμερα, στις οκτώ το βράδυ, το Εργαστήρι Χορού θα δώσει παράσταση στην κεντρική πλατεία και αμέσως μετά στο Κάστρο θα γίνει ο χορός του Studio Lefkatas.
Αύριο
* ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Στις οκτώ το βράδυ υπάρχει μουσικό πρόγραμμα στην κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσει ο χορός του Ορφέα, στο "Ρομάντικα".
Την Κυριακή
* ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και μαζορετών θα ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα της Κυριακής από την κεντρική πλατεία και θα τερματίσει στην παραλία. Εκεί θα καεί ο Καρνάβαλος και η εκδήλωση θα λήξει με κάψιμο βεγγαλικών. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στις δέκα το βράδυ με δύο αποκριάτικους χορούς: της φιλαρμονικής στο Κάστρο, και της Νέας Χορωδίας στο "Ρομάντικα".
ΣΤΟΝ ΤΙΡΝΑΒΟ
Την Καθαρά Δευτέρα
* ΤΟ "ΜΠΟΥΡΑΝΙ". Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες του Τιρνάβου κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, για να πάρουν μέρος στο "μπουρανί". Ο Τίρναβος δεν είναι το κατάλληλο μέρος πάντως για επισκέπτες που δεν αντέχουν τα σκωπτικά πειράγματα και τα σεξουαλικού περιεχομένου αυτοσχέδια στιχάκια που κυριαρχούν. Το "μπουρανί", που είναι στην πραγματικότητα μια γιορτή για την αναγέννηση της φύσης, κρατά όλη την ημέρα.
ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
Σε ρυθμούς καρναβαλιού κινείται τις τελευταίες εβδομάδες το Ρέθυμνο.
Αύριο
* ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στο 3ο Καλλιτεχνικό Κυνήγι Θησαυρού, που θα ξεκινήσει από το πρωί στη Δημοτική Πινακοθήκη "Λ. Κανακάκις", * ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ. Θα ξεκινήσει στις 9 από την πλ. Αγνώστου Στρατιώτη.
Την Κυριακή
* Η ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ. Στις δυόμισι το μεσημέρι της Κυριακής από το "Βίο" θα ξεκινήσει η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων στους δρόμους της πόλης.
ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Κάθε χρόνο πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις είναι το καρναβάλι της Ξάνθης, που περιλαμβάνει, εκτός από τις παρελάσεις και τους αποκριάτικους χορούς, αναβιώσεις εθίμων και λαογραφικές εκθέσεις.
Σήμερα:
* Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. Οι εκδηλώσεις σήμερα αρχίζουν στις 3.30 το απόγευμα με παιδικά πάρτι στους παιδότοπους της Ξάνθης. Στις εννέα το βράδυ στον "Αρίωνα" το συγκρότημα Απέναντι θα δώσει συναυλία, ενώ μισή ώρα αργότερα, στο κέντρο "Πολιτεία" θα γίνει ο ετήσιος χορός των Σαρακατσαναίων της Ξάνθης.
ΝΑΟΥΣΑ
Μπούλες και Γενίτσαροι
Η προετοιμασία για τις μεταμφιέσεις στη Νάουσα αρχίζει πριν από τα Χριστούγεννα. Ασημένια νομίσματα, βαρείς κρίκοι και τοκάδες για τη μέση, το "κιουστέκι" (κόσμημα σε σχήμα σταυρού για την πλάτη) το "γκιορντάνι" που περιβάλλει τον λαιμό, άσπρες μακριές κάλτσες και καλτσοδέτες με φούντα, τσαρούχια, λευκό πουκάμισο με κεντητά μανίκια και φουστανέλα κολλαριστή με 300 έως 400 λαγκιόλια (πιέτες) και ο… πρόσωπος (μάσκα) από κερωμένο πανί με ζωγραφιστό μουστάκι για τους Γενίτσαρους.
Οι Μπούλες είναι επίσης άνδρες ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και μάσκες έντονα βαμμένες στο πρόσωπο. Ο αρχηγός των χορευτών παίρνει άδεια από τον δήμαρχο που τον επισκέπτεται στο δημαρχείο για να αρχίσει ο δημόσιος χορός στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το έθιμο των μεταμφιέσεων και των φανών (φωτιές) στην περιοχή έρχεται από το 1747. Ο μεγάλος φανός ανάβει από τον δήμαρχο στη κεντρική πλατεία (ρολόι) της πόλης και γύρω του στήνονται οι πρώτοι χοροί. Ακολουθούν ένας ένας να ανάβουν οι φανοί σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Κυριακή της Τυροφάγου
Στον εορτασμό της Κυριακής της Τυροφάγου συμμετέχει παραδοσιακά και ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Παύλου οργανώνοντας γλέντι από τις 10 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στον Κεδρινό Λόφο (Πλατεία Τσάτρα, είσοδος ζωολογικού κήπου).
Αποκριάτικο γλέντι διοργανώνει από τις 10.30 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στην Αλάνα της Τούμπας και το Δ' Δημοτικό Διαμέρισμα με τη συμμετοχή συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών συγκροτημάτων.
Στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά διοργανώνει και ο Δήμος Καλαμαριάς από τις 11 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας παραδοσιακή γιορτή.
ΣΤΟ ΣΟΧΟ
* Οι Κουδουνοφόροι. Το πρωί της Κυριακής της Τυρινής θα βρει το Σοχό, μία μικρή πόλη στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, να δονείται από τις παρέες των Κουδουνοφόρων. Φορώντας τις χαρακτηριστικές τραγόμορφες στολές και τα μεγάλα κουδούνια σε όλο το κορμί τους θα περπατήσουν σε όλους τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης χοροπηδώντας συνεχώς για να βγάλουν τους ηχηρότερους θορύβους.