Εφημερίδα "Τα Νέα"
Κόσμος :: Επιστημονική είδηση
( 16 εκατομμύρια άνδρες έχουν «παππού» τον τζένγκις χαν :: 14-02-2003)
16 εκατομμύρια άνδρες έχουν «παππού» τον Τζένγκις Χαν
Μια ζωντανή κληρονομιά της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων ανακαλύφθηκε από γενετιστές στη διάρκεια έρευνας σε πληθυσμούς ανθρώπων από τον Καύκασο έως την Κίνα.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι έως και το 8% των ανδρών που κατοικούν εντός των ορίων της πρώην Αυτοκρατορίας των Μογγόλων φέρουν χρωμοσώματα Υ με τα χαρακτηριστικά του βασιλικού οίκου των Μογγόλων. Αυτό σημαίνει πως η καταγωγή 16 εκατομμυρίων ανδρών, του μισού τοις εκατό του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού, ανάγεται πιθανόν στον Τζένγκις Χαν.
Το εύρημα μοιάζει να είναι η πρώτη απόδειξη, σε γενετικό επίπεδο, της φυλετικής επιλογής στους ανθρώπους - μια μορφή φυσικής επιλογής βασισμένης στο φύλο, στο πλαίσιο της οποίας ένας άνδρας ή μια γυναίκα έχουν ασυνήθιστο αριθμό απογόνων.
Έρευνα γενετιστών
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Κρις Τάιλερ-Σμιθ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και γενετιστές συναδέλφους του στην Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Μογγολία. Επί 10 χρόνια συγκέντρωναν αίμα από 16 πληθυσμούς που ζουν μέσα και γύρω από τα όρια της πρώην Αυτοκρατορίας των Μογγόλων.
Στα τέλη του 13ου αιώνα, οι γιοι του Τζένγκις Χαν ήλεγχαν εδάφη που εκτείνονταν από την κινεζική ακτή του Ειρηνικού έως την Κασπία, μια περιοχή η οποία σήμερα περιλαμβάνει τις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας και το βορειοανατολικό άκρο του Ιράν. Βρήκαν ότι μια ομάδα χρωμοσωμάτων Υ στους πληθυσμούς αυτούς φέρει μία γενετική υπογραφή που φανερώνει μια στενή σχέση μεταξύ τους, καθώς και με ένα και μόνο θεμελιώδες χρωμόσωμα στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτά τα χρωμοσώματα με υπογραφή εμφανίζονταν πολύ πιο συχνά απ' ό,τι θα αναμενόταν αν η παρουσία τους ήταν τυχαία. Αλλά κανένας από τους λαούς που ζουν έξω από την πρώην Αυτοκρατορία των Μογγόλων δεν έφερε τα χρωμοσώματα αυτά, εκτός από τους Χαζάρους του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, πρώην Μογγόλους στρατιώτες, οι οποίοι ανάγουν την καταγωγή τους στον Τζένγκις Χαν.
Ο Τάιλερ-Σμιθ δήλωσε ότι τα χρωμοσώματα με την υπογραφή ανήκαν πιθανόν σε μέλη του βασιλικού οίκου των Μογγόλων. Μπορεί να έγιναν τόσο συνηθισμένα εν μέρει μέσω των βιασμών που γίνονταν στη διάρκεια της μογγολικής κατάκτησης, αλλά και επειδή οι Μογγόλοι έπαιρναν πολλές γυναίκες στα εδάφη που κατακτούσαν και στα οποία κυριάρχησαν επί δύο αιώνες. Άρθρο για τα ευρήματα των γενετιστών δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «The American Journal of Human Genetics» (www.ajhg.org/journal/).