Εφημερίδα "Τα Νέα"
Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος
( αμερικανικοί «εκβιασμοί» για πλήρη συμμόρφωση :: 14-02-2003)
Αμερικανικοί «εκβιασμοί» για πλήρη συμμόρφωση
Πλήρη ευθυγράμμιση σ' όλα τα θέματα όσον αφορά το Ιράκ απαιτεί η Ουάσιγκτον από την Αθήνα, και μέχρι να πετύχει τον στόχο της δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά καμία από τις πολλαπλές διευκολύνσεις που της παρέχει η Ελλάδα στις βάσεις της Σούδας και στον εναέριο χώρο της.
Η στάση αυτή της Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει κυβερνητικούς κύκλους καθώς, πέραν της «μη αναγνώρισης» της στάσης της από τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και επικρίσεις μερίδας του αμερικανικού Τύπου. Της χρεώνουν συγκεκριμένα λίγο - πολύ ορισμένοι αναλυτές τον αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινής γνώμης, τον οποίο μάλιστα αποδίδουν σε «επικίνδυνο λαϊκισμό» της κυβέρνησης και σε ανοχή της σε αντιαμερικανικές φωνές στο εσωτερικό.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε πριν από λίγες ημέρες το - συντηρητικό πάντα - κύριο άρθρο της εφημερίδας «The Wall Street Journal», ενώ την ίδια στιγμή η «The New York Post» κατέτασσε τη «συνεχώς αντιαμερικανική Ελλάδα» και τη Σερβία στις μόνες χώρες της ΝΑ Ευρώπης που δεν έχουν συνταχθεί με τις ΗΠΑ στο θέμα του πολέμου.
Και ενώ μεν αυτό είναι σωστό, σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, ο Λευκός Οίκος προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, μηδενίζοντας την παροχή διευκολύνσεων στη Σούδα και στον εναέριο χώρο. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Φλέισερ αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο για την εν εξελίξει ελληνική συνδρομή στις ΗΠΑ λέγοντας ότι διάφορες χώρες συνεισφέρουν… Δικαιολόγησε μάλιστα προηγούμενη ευθεία αναφορά στη στάση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα εξέφρασε δημόσια τη στάση της!
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι και η Αθήνα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας), έχει δημοσίως δηλώσει την παροχή των διευκολύνσεων, ενώ στον κ. Τ. Μίλερ έχει διαμηνυθεί επισήμως ότι οι λιμενικές διευκολύνσεις και οι διελεύσεις (με μηδενική προειδοποίηση…) θα συνεχισθούν, αν υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ για επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.
Σε αποστολές
Η στάση αυτή της Ουάσιγκτον καθίσταται ακόμη πιο προβληματική αν αναλογισθεί κανείς, λένε κυβερνητικοί κύκλοι, ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 5-6 πλοία της σε διάφορες συμμαχικές αποστολές - και στην Αραβική Θάλασσα. Έχει ακόμα δυνάμεις στο Αφγανιστάν και στα Βαλκάνια, ενώ έχει δηλώσει ετοιμότητα και για συνδρομή σε ανθρωπιστικά θέματα ύστερα από ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ. Και μάλιστα, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, ενώ εξελίσσεται η προεδρία της στην Ε.Ε.