Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ανάλογη εικόνα και στη Γερμανία

Προβλήματα στον τομέα της υγείας δεν υπάρχουν μόνο στη Βρετανία αλλά και στη Γερμανία. Ογκώδης διαδήλωση γιατρών πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με τους ιατρούς να διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς τους σε σχέση με την πολύωρη εργασία τους και τα ανεπαρκή κονδύλια που δίνονται στη δημόσια υγεία. Εύγλωττο το σύνθημα του Γερμανού γιατρού διαδηλωτή: "Όχι γιατροί, όχι ζωή".

Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, καθώς η δεδομένη οικονομική δυσπραγία συνοδεύεται και από διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν εξαγριώσει το ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

Τα λοίσθια πνέει σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου" το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα δύο τρίτα των νοσοκομείων ήδη να έχουν σταματήσει τη λειτουργία κάποιων τμημάτων τους και τους διευθυντές τους να φοβούνται πως σύντομα θα αρχίσει να επηρεάζεται άμεσα η προσφορά ιατρικής βοήθειας και προς τους ασθενείς. Σύμφωνα με έρευνα, στην οποία συμμετείχαν τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας -117 στο σύνολο- μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την περιορισμένη χρηματοδότηση των υγειονομικών υπηρεσιών και την αδυναμία της βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα απαιτούμενα χρήματα στην ώρα τους.

Στο περίπου 75% των βρετανικών νοσοκομείων περικόπτονται συνεχώς θέσεις εργασίας και πολύ συχνά δεν γίνονται καν οι εφημερίες, με αποτέλεσμα το επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών να έχει πέσει αισθητά και χιλιάδες Βρετανοί ασθενείς να αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για τη νοσηλεία τους, κάτι ανήκουστο πριν από μερικά χρόνια. Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτών μάλιστα επιβεβαιώνει πως οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς έχουν διαταραχθεί σημαντικά το 2005, μία τάση που θα συνεχιστεί με δραματικό τρόπο και το 2006, ιδίως από τη στιγμή που έχει ήδη αποφασιστεί πως θα συνεχιστεί η πολιτική του παγώματος των προσλήψεων και της κάλυψης των όποιων αναγκών με εποχικό, μη εξειδικευμένο προσωπικό.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ δηλώνει πως αδυνατεί να προσφέρει περισσότερα χρήματα, αν και γνωρίζει ότι το 2006 θα κλείσει με ένα έλλειμμα στον τομέα της υγείας της τάξης του 1,2 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ), κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας. Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί μετά το 2008, οπότε είναι προγραμματισμένο να σταματήσουν οι ετήσιες αυξήσεις στη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Μπλερ επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πολιτικά. Για αυτό σκοπεύει να ιδρύσει ένα νέο υφυπουργείο Υγείας, το οποίο στόχο θα έχει όχι τόσο την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθαυτών, αλλά μάλλον επικοινωνιακό χαρακτήρα. Ο νέος υφυπουργός θα κληθεί λοιπόν να πείσει τη βρετανική κοινή γνώμη και το κυβερνών Εργατικό Κόμμα ότι οι περικοπές στη χρηματοδότηση είναι απαραίτητες, καθώς και ότι σειρά μεταρρυθμίσεων, που σήμερα βρίσκονται στα σπάργανα, θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποιες λύσεις.