Εφημερίδα "Μακεδονία"
Ζητούν εναλασσόμενη επιμέλεια των παιδιών σε περίπτωση διαζυγίου
Διαμαρτυρίες πατέρων
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι τα μέλη του συλλόγου για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια, για να γνωστοποιήσουν ευρύτερα τις διεκδικήσεις τους. Μεταξύ των αιτημάτων του συλλόγου είναι η εναλλασσόμενη επιμέλεια των παιδιών στους χωρισμένους γονείς και η συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου του πατέρα. Κύριο μέλημα του συλλόγου είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων χωρισμένων ανδρών σε ζητήματα επιμέλειας παιδιών.
"Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει άνιση μεταχείριση του πατέρα από τη μητέρα", ανέφερε στη "Μ" ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Σπιτάλας, καθηγητής πανεπιστημίου.
Ο σύλλογος για την υπεράσπιση αδικημένων και καταπιεσμένων ανδρών και τη διεκδίκηση της ισότητας των ανδρών με τις γυναίκες, όπως χαρακτηρίζεται από τα μέλη του, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2005 με τριάντα ιδρυτικά μέλη, καθηγητές πανεπιστημίων και εκπαιδευτικούς. Σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα και διαθέτει γραφεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Στα μέλη του περιλαμβάνονται και γυναίκες.
Ο σύλλογος
"Ο σύλλογός μας αποτελείται από άνδρες χωρισμένους που είναι θύματα δικαστικών αποφάσεων ή αρνητικών επιπτώσεων που έχει η στάση της πρώην συζύγου τους σε θέματα επιμέλειας παιδιών, από ανύπαντρους που επιδιώκουν ισότιμη μεταχείριση με τις γυναίκες στην εργασία τους, από εργαζόμενους που θέλουν να προβάλλουν το αίτημα της συνταγματικότητας και της ισονομίας", περιγράφει ο κ. Σπιτάλας. "Εκτός αυτών", προσθέτει ο ίδιος, "έχουμε και νέους που ζητούν πληροφορίες για το συζυγικό βίο και τις αλλαγές των ρόλων. Επίσης, έχουμε μέλη γυναίκες που πιστεύουν στην πραγματική ισότητα".
Ο σύλλογος προσπαθεί να καταγράψει όλες τις περιπτώσεις ανισότητας, ώστε να καταθέσει προτάσεις σε κάθε αρμόδιο φορέα για την επίλυση όποιων προβλημάτων δημιουργούνται.
"Διεκδικούμε την εναλλασσόμενη επιμέλεια και επικοινωνία. Δηλαδή, σε περίπτωση χωρισμού των γονέων, κάτι που απευχόμαστε, να γίνεται από κοινού η επιμέλεια των παιδιών με εναλλασσόμενη κατοικία. Πολλοί άνδρες ταλαιπωρούνται. Δίνεται από τα δικαστήρια η επιμέλεια των παιδιών στη μητέρα χωρίς να μελετάται πιο είναι το ιδανικό περιβάλλον για τα παιδιά. Από κει και πέρα ξεκινάει ένας γολγοθάς και το παιδί γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ πατέρα και μητέρας", αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου.
ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Τα αιτήματα του συλλόγου
Ο σύλλογος για την ανδρική και πατρική αξιοπρέπεια διεκδικεί: Συνταγματική κατοχύρωση του πατρικού ρόλου. Να έχει ίδια επιδοματική ή εργασιακή ισότητα και ο πατέρας και άνδρας (όρια συνταξιοδότησης, οικογενειακά επιδόματα, πολυτεκνική ιδιότητα, άδειες πατρότητας, κτλ). Ανάδειξη του πατέρα-τροφού και δημιουργού μέσω των σχολικών και άλλων εγχειριδίων. Παραδοχή της ύπαρξης του πατρικού φίλτρου. Από κοινού επιμέλεια και γονική μέριμνα. Ελεύθερη επικοινωνία σε περίπτωση διαζυγίου. Εναλλασσόμενη κατοικία των παιδιών όπου είναι δυνατό. Δίκαιη διατροφή (στα διαζύγια) σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες και τις δυνατότητες των γονέων. Να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα ταξιδιού του γονέα που ταξιδεύει για να επικοινωνήσει με τα παιδιά του. Δήλωση εισοδημάτων των παιδιών από κοινού. Τιμωρία του γονέα που προσβάλλει συκοφαντικά, δίχως στοιχεία, τον άλλο για να στερήσει την επικοινωνία με τον άλλο γονέα ή για να αποκτήσει μοναδικότητα στην επιμέλεια. Αποκλεισμό του από την επιμέλεια του παιδιού. Ποινική δίωξη νομικών που προσυπογράφουν ανυπόστατα κατηγορητήρια αγνοώντας την υποχρέωση του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του παιδιού.