Εφημερίδα "Μακεδονία"
Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμοστεί πιστά ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2006, επανέλαβε χθες τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (Εκοφίν), ο κ. Αλογοσκούφης είπε πως δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως πως, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τα προγράμματα σταθερότητας πέντε κρατών-μελών, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.
Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε επίσης ότι είχε σύντομη συνάντηση με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι ενδείξεις για τη θετική αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα είναι θετικές. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Φεβρουαρίου, για να υποβληθεί στη συνέχεια προς έγκριση στο Εκοφίν της 13ης Μαρτίου.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Eurogroup), τη Δευτέρα το βράδυ, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη βελτίωση του κλίματος και στα σημάδια ανάκαμψης που διαπιστώνονται, επισήμανε ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Στη συνάντηση του Eurogroup αποτράπηκε τελικά η σύγκρουση που πολλοί προέβλεπαν ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τους υπουργούς Οικονομικών των "12". Οι υπουργοί ξεκαθάρισαν βέβαια στον Τρισέ πως δεν πιστεύουν να υπάρχει ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, απέφυγαν όμως να ανεβάσουν τους τόνους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το Μάρτιο η ΕΚΤ θα ανεβάσει τον πήχη των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%.