Εφημερίδα "Μακεδονία"
Εντείνονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων
Κατάληψη στο εργοστάσιο
Κατάληψη στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν από χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι, μετά την απόφαση της διοίκησης να βάλει λουκέτο. Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η καταγγελία εργαζομένων ότι η διοίκηση του εργοστασίου επιχείρησε να εφοδιάσει την ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα με 500 τόνους επικίνδυνου θειικού αργιλίου.
Τη σοβαρή καταγγελία έκανε χθες στο νομαρχιακό συμβούλιο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη Βιομηχανία, Γιώργος Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ποσότητα του θειικού αργιλίου ζητήθηκε και μεταφέρθηκε πρόσφατα από το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης στο εργοστάσιο της Καβάλας σε στερεή μορφή, με προδιαγραφές, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί ως προσθετικό σε λίπασμα. "Στη συνέχεια, όμως, οι 500 τόνοι επεξεργάστηκαν πλημμελώς και επιχειρήθηκε να σταλούν στην Αθήνα, συγκεκριμένα στην ΕΥΔΑΠ για βελτίωση του πόσιμου νερού της πρωτεύουσας", είπε ο κ. Μιχαηλίδης.
Όπως τόνισε ο ίδιος και επιβεβαιώνουν ειδικοί, το θειικό αργίλιο χρησιμοποιείται στο νερό, για να απομακρύνει τα αιωρούμενα σωματίδια και να βελτιώσει την ποιότητά του, αφού όμως πρώτα διαλυθεί και επεξεργαστεί. Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ τονίζουν ότι το εργοστάσιο της Καβάλας δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την επεξεργασία, επομένως τυχόν χρήση του θειικού αργιλίου στο νερό θα είχε βλαβερές συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Οι ίδιοι τόνιζαν χθες ότι το φορτίο των 500 τόνων δεν έφτασε ποτέ στην Αθήνα και στην ΕΥΔΑΠ, γιατί αχρηστεύτηκε καθ' οδόν, λόγω της μη σωστής επεξεργασίας και συντήρησής του.
Κατάληψη
Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελεί από χθες το μεσημέρι το εργοστάσιο της ΒΦΛ στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στη χθεσινή γενική συνέλευση να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες, ενώ αύριο θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.
"Στάλθηκε εξώδικο στα μέλη της διοίκησης του σωματείου, με το οποίο η διοίκηση ζητά να πάμε στην Αθήνα και να συζητήσουμε για απολύσεις και αποζημιώσεις εργαζομένων. Αυτό, βέβαια, δεν θα συμβεί. Συνεχίζουμε την κατάληψη για να διαφυλάξουμε και περιουσιακά στοιχεία του εργοστασίου", είπε ο κ. Τάσος Τασιούδης, μέλος του δ.σ. του σωματείου.
Την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε χθες ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης. "Η εικόνα του κλειστού εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, που αφήνει εκατοντάδες οικογένειες στο δρόμο, μεγεθύνει την ανεργία, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τη χώρα μας και κυρίως για τη πόλη μας, η οποία τείνει να καταστεί πρωτεύουσα της ανεργίας", δήλωσε ο νομάρχης.
Ερώτηση Μαγκριώτη
Το θέμα έφερε στη βουλή ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος ρωτά τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης:
1. Γιατί η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι θα παρέμβαινε στην Εμπορική και στην Εθνική Τράπεζα για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και την επόμενη έπραξε το αντίθετο;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει για να στηρίξει την λειτουργία της ΒΦΛ, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας;
Θεμιστοκλής Κουιμτζής, καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ
Το θειικό αργίλιο όπως και ο θειικός σίδηρος είναι άλατα που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία επιφανειακών νερών ως κροκιδωτικά, για να απομακρυνθούν δηλαδή τα αιωρούμενα σωματίδια και να είναι τα νερά κατάλληλα προς πόση. Όταν χρησιμοποιείται, εννοείται ότι είναι απαλλαγμένο από άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως να είναι τοξικά, πράγμα που επιτυγχάνεται με απλή και φθηνή χημική διαδικασία. Αν δεν γίνει σωστή επεξεργασία μπορεί να είναι βλαβερό, μπορεί όμως και όχι.