Εφημερίδα "Μακεδονία"
Πρόταση συγκρότησης και περιφερειακών οργάνων
Αν εξαιρέσουμε διάφορα διαδικαστικά θέματα λειτουργίας των φαρμακείων, με τα οποία πιστεύω ότι ίσως βελτιώνεται μερικώς η θέση του φαρμακοποιού στη διαχείριση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ότι γίνεται και μία εξισορρόπηση ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία όσον αφορά τη διαχείριση του φαρμάκου και τον καθορισμό της τιμής του για τους ασφαλιστικούς τομείς, ο υπόλοιπος νόμος δεν περιέχει κανονιστικές οδηγίες, αλλά μάλλον διατυπώνει γενικές αρχές.
Πιστεύω ότι σημαντικό μειονέκτημα του νέου σχεδίου νόμου είναι η συγκέντρωση της λήψης αποφάσεων στο κέντρο αποφάσεων της Αθήνας. Πέρα όμως από αυτό, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ένα κορυφαίο επιστημονικό όργανο, επονομαζόμενο Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΟΑΤΥ), με πραγματικά καινοτόμο σκοπό. Το παραπάνω όργανο θα είναι υπεύθυνο για την αξιολόγηση και κοστολόγηση των διαφόρων υγειονομικών παρεμβάσεων, περιλαμβανομένων και των φαρμάκων.
Θεωρώ ότι η έκδοση κατευθυντηρίων οδηγιών εναρμονισμένων με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες των φορέων και επιστημονικών εταιρειών είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εφαρμογή της τεκμηριωμένης ιατρικής και πιστεύω ότι, αν οι οδηγίες της ΟΑΤΥ εφαρμόζονται με τα ορθά επιστημονικά κριτήρια ανά περίπτωση, θα βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία και θα μειώσουν το κόστος νοσηλείας των ασφαλιστικών οργανισμών.
Ακόμη σημαντικός φαίνεται να είναι και ο ρόλος των δύο επιτροπών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) που θα λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΟΦ και θα αποφασίζουν για την κυκλοφορία και την τιμή των φαρμάκων στην ελληνική αγορά, αν και η λειτουργία τους δεν περιγράφεται λεπτομερώς και δεν μπορεί να αξιολογηθούν οι διαφορές τους από τις μέχρι τώρα λειτουργούσες επιτροπές στον ΕΟΦ.
Ελπίζοντας ότι άμεσα θα νομοθετηθούν και οι διάφορες κανονιστικές διατάξεις και η κυβέρνηση θα προβεί σε στελέχωση των οργάνων αυτών με κατάλληλους επιστήμονες, με γνώση του φαρμάκου αλλά και της ασθένειας, θα εξέφραζα την άποψη της δημιουργίας και περιφερειακών ανάλογων οργάνων για την παρακολούθηση της εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών στο πλαίσιο λειτουργίας κρατικών νοσοκομείων και κέντρων υγείας ή και στο επίπεδο λειτουργίας των συντονιστικών φορέων υγείας ανά νομό ή περιφέρεια. Αν δεν γίνει το παραπάνω, θεωρώ ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν θα μπορεί να επιφέρει τις αναμενόμενες αλλαγές στάσης των λειτουργών υγείας στο σύνολό τους. Ας μην περιοριστούμε για άλλη μια φορά σε σχέδια, ας πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που θα φέρουν ουσιαστικές τομές εξυγίανσης στην από χρόνιο νόσημα νοσούσης Υγείας στην πατρίδα μας. Θέλω να ελπίζω ότι η κυρία νόσος δεν είναι και ανίατη