Εφημερίδα "Μακεδονία"
Το 25% του πληθυσμού στη Δύση πάσχει από τη νόσο
1 στους 5 υπερταστικός
Ενα στα πέντε άτομα στην Ελλάδα πάσχει από υπέρταση, ενώ η συχνότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε ποσοστό 25% στις ανεπτυγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου.
Τα αίτια της νόσου είναι ακόμα άγνωστα, αλλά, σύμφωνα με τους γιατρούς, η υπέρταση ευθύνεται για τις περισσότερες επισκέψεις στα ειδικά και μη ιατρεία και τη συνταγογράφηση των περισσοτέρων φαρμάκων απ' όλες τις άλλες παθήσεις.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Νικόλαος Λευκός, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, ενόψει του 4ου Πανελλήνιου Συμποσίου Αρτηριακής Υπέρτασης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 2 ως τις 4 Φεβρουαρίου.
"Η αυξημένη συχνότητα της υπέρτασης, η σχεδόν ασυμπτωματική κλινική πορεία των ήπιων μορφών της που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των υπερτασικών ατόμων, οι σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί στα όργανα - στόχους και τέλος η συνύπαρξή της με άλλους υψηλούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.ά., καθιστούν δικαίως την υπέρταση παράγοντα υψηλού κινδύνου και 'ύπουλο δολοφόνο' για τη δημόσια υγεία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λευκός.
Αρτηριακή υπέρταση
Αξιοσημείωτο είναι ότι η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την καρδιαγγειακή νόσο και οι ειδικοί προβλέπουν ότι το 2020 η καρδιαγγειακή νόσος θα ευθύνεται για 25 εκατομμύρια θανάτους επί συνόλου 60 εκατομμυρίων θανάτων κι ότι η στεφανιαία νόσος θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.
"Αποτέλεσμα της επιτυχημένης εφαρμογής μιας εξειδικευμένης αντιυπερτασικής αγωγής είναι η σημαντική μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ποσοστό 30% περίπου, των εγκεφαλικών επεισοδίων 40% και της στεφανιαίας νόσου 18%-20%. Είναι όμως ανησυχητικό το φαινόμενο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο ότι από τον υπερτασικό πληθυσμό μόνο το 1/3 υποβάλλεται και συμμορφώνεται με την εκάστοτε θεραπευτική αγωγή, το 1/3 αγνοεί ότι πάσχει από υπέρταση και το υπόλοιπο για διάφορους λόγους θεραπεύεται ανεπαρκώς", τόνισε ο κ. Λευκός. Πρόσθεσε ότι στο εξωτερικό γίνονται έρευνες για τη δημιουργία εμβολίου, το οποίο και θα θεραπεύει οριστικά. "Μέχρι στιγμής το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια με άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα" είπε.