Εφημερίδα "Μακεδονία"
Οικονομία :: Κοινωνικό ρεπορτάζ
( κλωνατέξ: μαύρες γιορτές για τους 270 εργαζόμενους :: 4/1/2006 18:02:03)
ΑΝΟΙΧΤΟ παραμένει το ενδεχόμενο λουκέτου στον όμιλο
Κλωνατέξ: Μαύρες γιορτές για τους 270 εργαζόμενους
Μαύρες γιορτές περνούν οι 270 εναπομείναντες εργαζόμενοι στα Α, Γ και Δ Εργοστάσια των Κλωστηρίων Ναούσης, καθώς το ενδεχόμενο ο όμιλος Κλωνατέξ να βάλει λουκέτο στις εν λόγω μονάδες παραμένει ανοιχτό.
Η διοίκηση της εταιρείας τηρεί σιγή ιχθύος για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ οι μονάδες ελλείψει πρώτων υλών έχουν πάψει να λειτουργούν. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρήστος Τρεμπελής, "οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στην εργασία τους, δεν έχουν όμως αντικείμενο, κάνουν τη βάρδια τους και φεύγουν".
Κάπως διαφορετικά είναι τα πράγματα για τους 60 εργαζόμενους της Βαλκάν, που, αν και εργάζονται κανονικά στις βάρδιες τους, βλέπουν τα τελευταία χρόνια τους συναδέλφους να απολύονται και την πάλαι ποτέ μεγάλη βιομηχανία να μετατρέπεται, όπως λένε χαρακτηριστικά, σε μία μικρή βιοτεχνία. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου των εργαζομένων στη Βαλκάν Θανάση Μητρούδα: "Μετρούμε τις μέρες, για να βγούμε στη σύνταξη".
Διαπραγματεύεται νέο δάνειο…
Στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τράπεζες, προκειμένου να λάβει νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 30 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου Λαναρά. Σημειώνεται ότι είχε λάβει δάνειο 15 εκατ. ευρώ μέσα στο 2005. Το νέο δάνειο, όπως αναφέρεται σε επιστολή της εταιρείας προς το Χ.Α., θα χρηματοδοτήσει το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των εταιρειών του κλωστοϋφαντουργικού τομέα του ομίλου.
Πάντως, αν τελικά δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, που επρόκειτο να είχαν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2005, το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο στις μονάδες είναι ορατό. Προηγήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου του 2005 το κλείσιμο του Β Εργοστασίου και της Ολυμπιακής των Κλωστηρίων Ναούσης, που άφησαν χωρίς εργασία 110 άτομα.
Τα εν λόγω λουκέτα δεν ήταν τα πρώτα για τον όμιλο Κλωνατέξ, καθώς τον Οκτώβριο του 2004 είχε κλείσει η Τρικολάν.
Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου άρχισε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στα τέλη Απριλίου του 2005, που ωστόσο δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς αποχώρησαν 70 εργαζόμενοι, ενώ στόχος ήταν η περικοπή 150 θέσεων (30% επί του συνόλου των εργαζομένων).
Με το λουκέτο στις δύο μονάδες η διοίκηση του ομίλου κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προσδοκίες της για τη συρρίκνωση του ανθρώπινου δυναμικού στα Κλωστήρια Ναούσης.
Εφιάλτης η ανεργία
Το ενδεχόμενο κλεισίματος των Κλωστηρίων Ναούσης θα αυξήσει δραματικά την ανεργία στην πόλη. Η ανεργία αυξάνεται με ανεξέλεγκτη ταχύτητα, καθώς τα λουκέτα των εργοστασίων πέφτουν σαν βροχή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι άνεργοι στη Νάουσα αγγίζουν τους 3.000, ανακηρύσσοντας την πόλη δεδομένου του πληθυσμού ως πρωτεύουσα της ανεργίας.
Η περίπτωση της Βαλκάν
Μακριά είναι η λίστα των απολυμένων στη Βαλκάν, όπου από τα δώδεκα τμήματα που λειτουργούσαν κατά το παρελθόν στην εταιρεία σήμερα υφίστανται μόνον τα δύο, αυτά της μελαμίνης και των επενδεδυμένων. Οι εναπομείναντες 60 εργαζόμενοι (τη δεκαετία του 1970 η εταιρεία απασχολούσε 1.800 άτομα) προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της δουλειάς. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας ήταν η συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων σε 60, καθώς λόγω των αρνητικών οικονομικών μεγεθών που καταγράφει τα τελευταία χρόνια αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Σήμερα οι εργαζόμενοι πληρώνονται με κανονική ροή, ενώ τα οφειλόμενα του προηγούμενου διαστήματος καταβάλλονται σε δόσεις.