Εφημερίδα "Μακεδονία"
Γιατί δεν δημοσιεύσαμε το όνομα
Το θύμα του εκβιασμού ζήτησε για λόγους ασφαλείας να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Δεν ήξερε όμως πού έμπλεκε
Τη Δευτέρα είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση της ομηρίας γνωστού επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπό το φόβο της απαγωγής κατέβαλε σε κακοποιούς λύτρα ύψους 300.000 ευρώ. Το όνομα του επιχειρηματία γνωστοποιήθηκε από το πρωί της Δευτέρας από κρατικό τηλεοπτικό κανάλι και στη συνέχεια από το σύνολο των τηλεοπτικών καναλιών. Την επομένη μεγάλη μερίδα των εφημερίδων αναφέρθηκε στο περιστατικό, γνωστοποιώντας φυσικά το όνομα του -ιδιαιτέρως γνωστού στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης- επιχειρηματία.
Η "Μακεδονία" επέλεξε να μην το δημοσιεύσει. Κι ας στερούσε από τους αναγνώστες της την πληροφορία. Και την εξήγηση για την επιλογή της μπορούμε να τη βρούμε στη φράση του σχετικού ρεπορτάζ άλλης εφημερίδας, που δημοσιοποίησε το όνομα. Αναφέρει λοιπόν η εφημερίδα: "Η θρασύτατη αυτή ληστεία δεν γνωστοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του παθόντος για λόγους ασφαλείας". Η αστυνομία, σεβόμενη την επιθυμία του παθόντος αλλά και εκτιμώντας ότι η δημοσιοποίηση θα έβλαπτε τις έρευνές της, κράτησε την υπόθεση κρυφή. Μέχρι που προέκυψε η διαρροή. Η ίδια δε εφημερίδα η οποία αναφέρεται στους λόγους ασφαλείας που επικαλέστηκε ο επιχειρηματίας δημοσιεύει μέχρι και φωτογραφία του σπιτιού του, ενώ πλάνα του σπιτιού του "έπαιξαν" και σε κανάλια. Σαν να έλεγαν προς κάθε επίδοξο εκβιαστή "εκεί υπάρχει κάποιος που μοιράζει λεφτά σε όποιον εισβάλει στο σπίτι του. Η σειρά σας τώρα". Εκτός του ότι οι έρευνες για τη σύλληψη των δραστών δυναμιτίστηκαν. Αλλά, θα πείτε, ποιος ενδιαφέρεται;
Η "Μ" δεν ακολούθησε την πεπατημένη, που στοχεύει στο τηλεοπτικό χάπενιγκ, γιατί σεβάστηκε τις αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Που λέει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να σέβεται την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και το απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής του ανθρώπου. Που στη συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάστηκε δύο φορές. Μία από τους εκβιαστές και μία από μερίδα των μέσων ενημέρωσης. Αναφέρει επίσης ο κώδικας δεοντολογίας ότι ο δημοσιογράφος υποχρεούται να σέβεται τους κανόνες της εμπιστευτικής πληροφόρησης. Και ο επιχειρηματίας ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές να σεβαστούν την επιθυμία του για τη μη γνωστοποίηση του εκβιασμού που υπέστη. Άλλοι δεν τη σεβάστηκαν…