Εφημερίδα "Μακεδονία"
Άρθρα :: Άρθρο εκλαίκευσης
( οινόπνευμα και ξηροί καρποί (οδηγίαι προς εγκλωβισμένους) :: 29/1/2006 17:47:06)
Δεν το ξέρουν οι αυτόκλητοι σωτήρες μας τηλεστάρ. Νερό, πολύ νερό! Γιατί σε συνθήκες μεγάλου ψύχους ο εισπνεόμενος αέρας είναι "ξηρός", δηλαδή δεν έχει υγρασία, νερό.
Οινόπνευμα και ξηροί καρποί (οδηγίαι προς εγκλωβισμένους)
Στην πρόσφατη ψυχοψύχωση οι πανταδαείς τηλεστάρ συνιστούν για εγκλωβισμένους στο ψύχος κάποιο αλκοολούχο ποτό (δεν θα γράψω ποιο, γιατί: α) το όνομά του είναι κατατεθειμένο για μια περιοχή της Ευρώπης και β) για να μη θεωρηθεί διαφήμιση ή δυσφήμιση του ποτού) και ξηρούς καρπούς. Με τη σειρά, λοιπόν:
Αλκοολούχο ποτό. Φαίνεται ότι οι σοφοί ("σοφοί";) των παραθύρων θυμούνται τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου -ομολογουμένως ωραίος μύθος- ή και κάποια παλιά γιατροσόφια που μας τυραννούν ακόμη. Αλλά, ακούμε για μεθυσμένους που πεθαίνουν στο κρύο. Αυτοί κι αν είχαν πάρει οινόπνευμα. Γιατί; Είναι γνωστό και πλήρως αποδεδειγμένο, ότι το οινόπνευμα προκαλεί περιφερική αγγειοδιαστολή. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη απώλεια θερμότητας, δηλαδή ενέργειας, όταν το άτομο εκτίθεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Με κάποια δόση χιούμορ: θαυμάσιος, ευχάριστος, τρόπος ευθανασίας, μια πολύ καλή δόση οινοπνεύματος και ανάπαυση σε χώρο ευάερο! Μία μικρή απορία: Γιατί οι τηλεστάρ συνιστούν (διαφημίζουν;) ένα ορισμένο τύπο αλκοολούχου ποτού και όχι κάποιον άλλο με ίδια αναλογία οινοπνεύματος. Π.χ. ούζο, τσίπουρο, βότκα, τζιν, ρούμι κτλ. ή ένα μείγμα νερού με καθαρό οινόπνευμα, στις ίδιες αναλογίες. Δεν χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβουμε πόσο "ωφέλιμη" είναι η χρήση οινοπνεύματος για την αντιμετώπιση του ψύχους!
Ξηροί καρποί: Πηγαίνουν ωραία με τα σκληρά ποτά σε φιλικές συντροφιές ή και στα ποικιλώνυμα κέντρα διασκεδάσεως. Στις ακραίες όμως συνθήκες -μεγάλες απώλειες ενέργειας- απαιτούνται "καύσιμα" άμεσης επέμβασης. Και τέτοιο είναι η γλυκόζη, που μπαίνει "αναλλοίωτη" στο μηχανισμό της έκλυσης ενέργειας. (Σημείωση: η γλυκόζη είναι το πρώτο στοιχείο που μπαίνει στον ορό κάποιου αρρώστου και επειδή δεν είναι πρακτικό να κουβαλάμε γλυκόζη, σε πρώτη ζήτηση θα ήταν η ζάχαρη, οι καραμέλες, οι σταφίδες). Οι ξηροί καρποί είναι μια θαυμάσια, πλήρης τροφή, αλλά δεν είναι οι "πρώτες βοήθειες" σε επείγουσες καταστάσεις.
Τελευταίο το νερό. Δεν το ξέρουν οι αυτόκλητοι σωτήρες μας τηλεστάρ. Νερό, πολύ νερό! Γιατί σε συνθήκες μεγάλου ψύχους ο εισπνεόμενος αέρας είναι "ξηρός", δηλαδή δεν έχει υγρασία, νερό. Ο αέρας αυτός εμπλουτίζεται με νερό, περνώντας από τους αναπνευστικούς δρόμους. Το νερό αυτό το παίρνει φεύγοντας ο εκπνεόμενος αέρας. Θα υπενθυμίσω το πώς συμπυκνώνεται ο υδρατμός, όταν εκπνέουμε σε μεγάλο ψύχος. Έτσι "επιτυγχάνεται" αφυδάτωση χωρίς εμφανή απώλεια νερού (π.χ. από ιδρώτα) και αλίμονο αν υπολογίζουμε στο άλιωτο χιόνι για αναπλήρωση της απώλειας νερού. Η ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει το χιόνι νερό πρέπει να αποτρέψει τέτοια σκέψη.
Τέλος, τα παραπάνω δεν αποτελούν τις απόλυτα τεκμηριωμένες θέσεις ενός επιστήμονα της καρέκλας. Έχουν εφαρμοσθεί στην πράξη από μακρά θήτευση του γράφοντος σε χειμερινές ορειβασίες υψηλού βουνού.