Οδηγός 

Ελληνική και δια βίου Εκπαίδευση 

Φορείς και προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής σε ενηλίκους 

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)

Γενικά: Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Υπηρετεί την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό γίγνεσθαι, δηλαδή την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 εκπαιδευτικά έτη. Μετά την επιτυχή αποφοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.Οι υπηρεσίες εκπαίδευσης στα Σ.Δ.Ε. προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες.Τα Σ.Δ.Ε. στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2525/97 στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει οι διακηρυγμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Κατά την εκπαιδευτική περίοδο 2008 – 2009 λειτούργησαν 57 Σ.Δ.Ε.
Ομάδα-Στόχος: Πολίτες 18 ετών και πάνω οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική κατώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πρόγραμμα Σπουδών Γλωσσικού Γραμματισμού [ελληνική γλώσσα]

Σκοπός του γνωστικού αντικειμένου είναι η βελτίωση του βαθμού κατοχής και χρήσης της νέας ελληνικής από τους εκπαιδευόμενους, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. Στο τέλος των σπουδών τους οι εκπαιδευόμενοι των ΣΔΕ προβλέπεται να βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από τους τελειοφοίτους Γυμνασίου.

Περιεχόμενο: Το περιεχόμενο του γλωσσικού γραμματισμού περιλαμβάνει προφορικά και γραπτά κείμενα, με αφορμή τα οποία οι εκπαιδευόμενοι θα κατανοήσουν και θα παραγάγουν προφορικό και γραπτό λόγο. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει: (α) χρηστικά κείμενα (αιτήσεις, τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, ειδήσεις από εφημερίδες, νομοθετικά κείμενα, συμβόλαια, επιστολές, βιογραφικό σημείωμα, σελίδες Διαδικτύου κ.ά.) και (β) θέματα δομής της νέας ελληνικής (βασικοί γραμματικοί όροι, ορθογραφικοί κανόνες, στοιχεία δομής της πρότασης, στοιχεία δομής και οργάνωσης του προφορικού και γραπτού λόγου, στοιχεία υφολογίας). Ενδεικτικά θεματικοί άξονες είναι (από το ΓΓΕΕ & ΙΔΕΚΕ , 2004, Πρόγραμμα Σπουδών- Εκπαιδευτικό Υλικό):

  • Ο άνθρωπος και ο κόσμος
  • Η καθημερινή και κοινωνική ζωή
  • Η φύση και ο κόσμος
  • Διατροφή και υγεία
  • Το παρελθόν του ανθρώπου και η ιστορία
  • Το μέλλον του ανθρώπου και σύγχρονη τεχνολογία
  • Τα Μ.Μ.Ε.
  • Το Ταξίδι
  • Η Τέχνη

Για περισσότερες πληροφορίες βλ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκ 2024, 13:20