Μελέτες
Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας του Κ.Ε.Γ. και Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας Άλλων Φορέων (2006)
1.3.6 Γραμματική (Μορφολογία-Σύνταξη)
Οι υποψήφιοι και των δύο ενοτήτων θα πρέπει να γνωρίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη μορφολογία και τις συντακτικές δομές της ελληνικής γλώσσας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΑΠ του συγκεκριμένου πιστοποιητικού, οι υποψήφιοι και των δύο ενοτήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:
- Μορφολογία: Το μορφολογικό σύστημα όλων των κλιτών μερών του λόγου. Το οριστικό και αόριστο άρθρο σε όλα τα γένη, όλες τις κλίσεις των ουσιαστικών, όλες τις αντωνυμίες, όλες τις κλίσεις των επιθέτων και τα παραθετικά τους, τα δεικτικά, κτητικά, ερωτηματικά, το αναφορικό οποίος, και τα αριθμητικά που κλίνονται. Τις καταλήξεις όλων των ρημάτων, ενεργητικής και παθητικής φωνής, σε όλους τους χρόνους και σε όλες τις διαθέσεις. Την ενεργητική και παθητική μετοχή, τα ελλειπτικά, τα προσωπικά και απρόσωπα ρήματα, την αύξηση.
- Σύνταξη: Τη συμφωνία κατά γένος, αριθμό και πτώση, τις χρήσεις των άρθρων, τη συντακτική σειρά των λέξεων στην πρόταση, παραθετικές συντάξεις, τις διαθέσεις και την τροπικότητα, όλες τις δευτερεύουσες προτάσεις, τις προθέσεις και τις συντάξεις τους, εκφράσεις τόπου, χρόνου, και ποσότητας, τους συνδέσμους.
- Τους κανόνες ορθογραφίας και τονισμού.
Οι υποψήφιοι και των δύο ενοτήτων θα πρέπει να έχουν κατακτήσει ένα αρκετά πλούσιο λεξιλόγιο, ώστε να μπορούν να εκφράζονται με ακρίβεια και σαφήνεια για τα θέματα που προτείνονται στην ύλη των εξετάσεων και, επίσης, να είναι σε θέση εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις τα συναισθήματα, προθέσεις, επιθυμίες. Οι υποψήφιοι του Advanced GCE θα πρέπει να κατέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό ειδικό λεξιλόγιο σχετικό με τα θέματα της δεύτερης ενότητας.
Η γλώσσα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι υποψήφιοι είναι η κοινή ελληνική. Δεν απαιτείται η παραγωγή και η χρήση διαλεκτικών τύπων και εκφράσεων, μπορεί, ωστόσο, να υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι τύποι στα κείμενα, τους οποίους θα πρέπει απλά να τους κατανοήσουν (ΑΠ GCE, 1999: 33).