Μελέτες
Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας του Κ.Ε.Γ. και Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας Άλλων Φορέων (2006)
1.2 EDEXCEL GCSE για την ελληνική γλώσσα
Οι εξετάσεις του Edexcel για το GCSE αποτελούν θεσμό του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος, ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του Εθνικού Αναλυτικού Προγράμματος (National Curriculum) για τις ξένες γλώσσες στην Αγγλία, Ουαλία και στην Ιρλανδία και αποβλέπουν στην πιστοποίηση της επαρκούς γλωσσομάθειας των εξεταζομένων.
Τα αρχικά GCSE σημαίνουν General Certificate of Secondary Education (Γενικό Πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Συνεπώς αναφερόμαστε σε ένα πιστοποιητικό επάρκειας της γνώσης ενός γνωστικού αντικειμένου, το οποίο οι μαθητές πρέπει να έχουν κατακτήσει στο τέλος της αγγλικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην ηλικία των 16 ετών. Οι εξετάσεις θεσπίστηκαν με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1988, που εισήγαγε το Εθνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα (National Curriculum). Σύμφωνα με αυτό, στις ηλικίες 11 ως 16 ετών διδάσκονται μια ή δύο ξένες γλώσσες. Οι μαθητές με ιδιαίτερες γλωσσικές ικανότητες και κλίση στην εκμάθηση γλωσσών μπορούν να διαλέξουν και μια τρίτη.
Όσοι από τους μαθητές επιλέγουν την ελληνική γλώσσα παίρνουν μέρος στις σχετικές εξετάσεις μέσω των δύο διαύλων της ελληνόγλωσσης σχολικής εκπαίδευσης στη Βρετανία, δηλαδή είτε μέσω του σαββατιανού Ελληνικού Παροικιακού Σχολείου ή μέσω του καθημερινού πρωινού βρετανικού σχολείου, εφόσον σε αυτό προσφέρονται τα ελληνικά ως μια από τις ξένες γλώσσες του ΑΠ. Στο μεν Ελληνικό Παροικιακού Σχολείο προετοιμάζονται για δύο χρόνια, ύστερα από εξάχρονη ή εφτάχρονη φοίτηση στο Δημοτικό, ενώ στο βρετανικό γυμνάσιο, αντίθετα, διδάσκονται ταχύρρυθμα τη γλώσσα σε ένα βασικό επίπεδο για τρία χρόνια (7, 8, 9) και στη συνέχεια προετοιμάζονται για δύο χρόνια για τις εξετάσεις GCSE, τις οποίες δίνουν στο τέλος του 11ου έτους. (Λουκά-Crann, 2001: 51)
Το ΑΠ για το GCSE έχει συνταχθεί για το σύνολο των γλωσσών που προσφέρονται στο πλαίσιο του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος με κάποιες διαφοροποιήσεις που επιβάλλονται από ιδιομορφίες που παρουσιάζουν κάποιες γλώσσες. Δίνει έμφαση και σε δεξιότητες επικοινωνίας αλλά και στη θεωρητική γνώση και στην αποτελεσματική χρήση των γλωσσικών δομών. Οι υποψήφιοι καλούνται να χρησιμοποιήσουν την ελληνική γλώσσα σε ένα σύνολο διαφορετικών περιστάσεων και σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων.