ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΗΠΕΙΡΟΙ
Οδηγοί και Πηγές
Εστίες διδασκαλίας και εξεταστικά κέντρα για την πιστοποίηση ελληνομάθειας
Ρωσία
11 εγγραφές [1 - 10] | << Πρώτο < Προηγούμενο Επόμενο > Τελευταίο >> |
-
Hellenic Cultural Center
http://www.hecucenter.ru | info@hecucenter.ru; hcc@mail.ru
44, Altufyevskoe shosse, office No 9,
Business Center “Alteza”,
127566 Moscow
Tel.: +7 (495) 7084809
Fax: +7 (495) 7084810Tο κέντρο έχει αναπτύξει πολύπλευρη δράση ανάδειξης ποικίλων όψεων του ελληνικού πολιτισμού, σε τομείς όπως η γλώσσα, η ιστορία, η μουσική, οι μεγάλες γιορτές του ελληνισμού, οι χοροί, η λογοτεχνία κ.α. μέσα από ημερίδες, διαλέξεις, συναυλίες, παρουσιάσεις και εκθέσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, προβολές ταινιών, χορευτικές εκδηλώσεις κ.λπ.
Μέσα στα πλαίσια δράσης του κέντρου, λειτουργούν και τμήματα διδασκαλίας της ελληνικής σε ενήλικες (και σε παιδιά) όλων των επιπέδων. Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν για το κοινό στις εγκαταστάσεις του σχολείου 551 και του Γυμνασίου Λομονόσοφ. -
Kuban State University
Modern Greek DepartmentStavropolskaya 149, Room 304
350040 Krasnodar
Russia
Tel: 007 8612199560
Fax: 007 861 219 95 61κ Igor Khaman κα Louisa Miroshnitchenko
-
Ρωσία | Εστίες Διδασκαλίας | Εξεταστικά Κέντρα
Kuban State University of Krasnodar
Chair for Modern Greek Philologyhttp://www.kubsu.ru/ | greekdpt@mail.ru
Office 306
Stavropol'skaya 149
350040 Krasnodar
Tel./Fax:+7 8612 199561Director of Studies: Igor A. Khaman
Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Κρασνοντάρ και του Πανεπιστημίου Κουμπάν του Κρασνοντάρ, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας ιδρύθηκε, το 1991, το Ελληνοαγγλικό Τμήμα, με σκοπό τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Το Τμήμα έχει πια αναβαθμιστεί σε Έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας. Κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών αποφοίτησαν 60 φιλόλογοι της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Από το 1995 στο Τμήμα διδάσκουν καθηγητές αποσπασμένοι από την Ελλάδα. Στο Νοβοροσίσκ λειτουργεί παράρτημα του Τμήματος.
Η διάρκεια των σπουδών είναι πέντε έτη. Διδάσκονται: νέα ελληνικά, ιστορία της ελληνικής γλώσσας, ιστορία και πολιτισμός της Ελλάδας, θεωρία της μετάφρασης, φωνητική, υφολογία, θεωρητική γραμματική, ελληνική εμπορική αλληλογραφία, αρχαία ελληνικά, ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας, μέθοδοι διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, έκθεση-έκφραση, διερμηνεία, νέες τεχνολογίες. -
Moscow Lomonosov State University
Faculty of Letters, Department of Byzantine and Modern Greek Studieshttp://www.philol.msu.ru/ | classic@philol.msu.ru
Room 1051
Vorobjovy Gory
119899 Moscow
Tel.: +7 095 9392006
Fax: +7 095 9395596Chairperson: D. A. Yalamas
Το Τμήμα Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε το 1996. Στόχος του Τμήματος είναι η διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας και η δημιουργία ικανών μεταφραστών και διερμηνέων.
Τα νέα ελληνικά διδάσκονται ως βασική ειδικότητα μαζί με τα αρχαία ελληνικά. Εισάγονται κάθε χρόνο 10-12 φοιτητές και το πρόγραμμα σπουδών είναι πενταετές. Στους φοιτητές που θα ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών απονέμεται πτυχίο φιλολόγου, καθηγητή νέων ελληνικών, βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας, μεταφραστή. Οι απόφοιτοι προορίζονται για την έρευνα νεοελληνικής λογοτεχνίας κυρίως σε ΑΕΙ και σε ειδικά κλασικά και νεοελληνικά λύκεια.
Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρία επίπεδα: στο πρώτο διδάσκονται στοιχεία της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, στο δεύτερο στοιχεία της μεσαιωνικής ελληνικής παράδοσης, και στο τρίτο στοιχεία νέας ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού. Από το τρίτο έτος το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο κύκλους ειδίκευσης: βυζαντινή και νέα ελληνική.
Στο Τμήμα προσφέρεται και κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών, τόσο στα βυζαντινά όσο και στα νέα ελληνικά γράμματα, καθώς και προγράμματα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και υφηγεσίας.
Το Τμήμα διαθέτει βιβλιοθήκη 7.000 τόμων.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος έχουν διοργανωθεί 7 συνέδρια. Εκδίδονται: επιστημονική επετηρίδα του Τμήματος και σειρά επιστημονικών μονογραφιών και ρωσικών μεταφράσεων νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Το Τμήμα διαθέτει διαπανεπιστημιακή συμφωνία με ελληνικά Πανεπιστήμια για ανταλλαγές και συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα όπως το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ.
Υπεύθυνος των σπουδών είναι ο κ. D. Yalamas.
Διδάσκουν: Prof. B.L. Fonkich (Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Επίτιμος Διδάκτωρ του Α.Π.Θ.), Prof. M.V. Bibikov, Prof. S. B. Il'inskaja, A. A. Ulunjan, Prof. S.A. Ivanov, Prof. D.E. Afinogenov, M. K. Tsantsanoglou, A. F. Mikhajlova, T. I. Samoilenko, N. P. Chesnokova, O. A. Gavrilina καθώς και ο αποσπασμένος από το ΥΠΕΠΘ Μιχάλης Πάτσης. -
Moscow Lomonosov State University
Faculty of Lettershttp://www.philol.msu.ru/ | classic@philol.msu.ru
Room 1026
Vorobjovy Gory
119899 Moscow
Tel.: +7 095 9392006
Fax: +7 095 9395596, 9395602Chairperson: A. Rossius
Λειτουργεί από το 1755 και προσφέρει κλασικές γλώσσες (αρχαία ελληνικά και λατινικά) και φιλολογία. Τα νέα ελληνικά διδάσκονται ως ξένη γλώσσα από το 1960 (επί τριάμισι χρόνια από 3ο έως 9ο εξάμηνο). Εισάγονται κάθε χρόνο 10-12 φοιτητές και ο κύκλος σπουδών είναι πενταετής. Υπάρχουν προγράμματα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και υφηγεσίας. Στους αποφοίτους παρέχεται πτυχίο φιλολόγου, καθηγητή αρχαίων ελληνικών, λατινικών και κλασικής γραμματείας, οι οποίοι προορίζονται για την έρευνα και διδάσκουν κυρίως σε ΑΕΙ και ειδικά κλασικά λύκεια την αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα.
Το Τμήμα διαθέτει βιβλιοθήκη με περ. 3.000 τόμους.
Διδάσκουν 16 καθηγητές όλων των βαθμίδων, εκ των οποίων 3 νεοελληνιστές: Ιρίνα Κοβαλιόβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Άννα Μιχαΐλοβα, επίκουρη καθηγήτρια, Ναταλία Νικολάου, προσωρινή συμβασιούχος. -
Moscow Lomonosov State University
Faculty of History, Department of Foreign LanguagesVorobjovy Gory
119992 Moscow
Tel.: +7 095 9395577
Fax: +7 095 9392390Chairperson: I.V. Shevliagina
Η μελέτη των ξένων γλωσσών θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής εκπαίδευσης των φοιτητών του τμήματος. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη μελέτη των ξένων γλωσσών ως δεύτερη ειδικότητα, οπότε και αποκτούν τον τίτλο του ιστορικού-καθηγητή ιστορίας με ειδίκευση σε ξένη γλώσσα. Μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των αγγλικών, γερμανικών, γαλλικών, ισπανικών, ιταλικών και ελληνικών.
Διδάσκει η λέκτωρ Ευτυχία Φαρμάκη-Νταβάνκοβα και ο αποσπασμένος φιλόλογος του ΥΠΕΠΘ Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου -
Moscow Pedagogical University
Department of Linguisticshttp://www.mpgu.edu/index2.htm
Perevendenoski Pirioulok 5/7
107005 Moscow
Tel.: +7095 2679945, 2678940
Fax: +7095 2612228Coordinator: Marina Ritova
Το ελληνικό Τμήμα του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Μόσχας, υπό την παρούσα του μορφή, λειτουργεί από το 1982. Τα νέα ελληνικά διδάσκονται ως βασική ειδικότητα των φοιτητών του Τμήματος. Εισάγονται κάθε χρόνο 6-8 φοιτητές και ο κύκλος σπουδών είναι πενταετής. Οι σπουδές παρέχονται με την καταβολή διδάκτρων. Διδάσκονται μεταξύ άλλων, ελληνικά ως ξένη γλώσσα, φωνολογία, μορφολογία και σύνταξη της ελληνικής, ιστορία της Ελλάδας (αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη), αρχαία ελληνική φιλολογία και νεοελληνική λογοτεχνία. Παρέχεται πτυχίο μεταφραστή-διερμηνέα και εκπαιδευτικού. Οι απόφοιτοι προορίζονται για διδασκαλία στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για μεταφραστές-διερμηνείς σε διάφορες εταιρείες και οργανισμούς. Το τμήμα διαθέτει βασική βιβλιοθήκη, τηλεόραση και βίντεο.
Διδάσκουν: η τακτική καθηγήτρια κ. Μαρίνα Ρίτοβα και οι Γκαλίνα Γ. Κρόμπετ, Αμαλία Ε. Καζαντζιάν, Αικατερίνη Ι. Κισλόβα, Νικόλαος Ε. Ράμμος, Δημήτριος Κουγιουμτζόγλου (αποσπασμένος από το ΥΠΕΠΘ). -
Moscow State University of International Relations
Greek sub-Faculty MGIMO76 Vernadskogo prospect
117454 Moscow
Tel.: +7 095 434 9268
Fax: +7 095 434 9066Coordinator: Marina Ritova
Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1944. Σκοπός του είναι η προετοιμασία ειδικών στον τομέα των διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, στη διεθνή δημοσιογραφία και στο διεθνές δίκαιο, με τη γνώση διαφόρων ξένων γλωσσών. Οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου δουλεύουν στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις Πρεσβείες της Ρωσίας στο εξωτερικό, στο Υπουργείο εμπορίου, σε διάφορα κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα, καθώς και σε διεθνείς οργανισμούς.
Το Τμήμα νεοελληνικών σπουδών λειτουργεί από το 1960. Διδάσκονται: νέα ελληνικά, μετάφραση πολιτικών-κοινωνικών-οικονομικών κειμένων, ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου και η εξωτερική πολιτική τους, η οικονομία τους και το κρατικό δίκαιο.
Διδάσκουν: Marina Ritova, Irina Tolstikova και ο αποσπασμένος φιλόλογος του ΥΠΕΠΘ Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου -
MOSCOW STATE UNIVERSITY OF LEMONOSOV
LENINSKIE GORY, 1-51, GSP-1
119991
Moscow
TEL. 0079 59 39 32 77Irina Tresorukova
-
St. Petersburg State University
Faculty of Philology/General Linguisticshttp://english.spbu.ru/ | feloeva@fe1396.spb.edu
11, Universitetskaya Nab.
199034 St. Petersburg
Tel.:+7 812 2189510
Fax:+7 812 2330672Coordinator: F. Eloeva
To Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αγίας Πετρούπολης δημιουργήθηκε το 1984 και υπήρξε το πρώτο τέτοιου είδους ίδρυμα στην πρώην ΕΣΣΔ. Τα μαθήματα οργανώνονται με βάση την αρχή της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας. Κατά το πρώτο έτος οι φοιτητές μαθαίνουν αρχαία ελληνικά (με πολύ εντατικό ρυθμό - 16 ώρες εβδoμαδιαίας διδασκαλίας), τη δεύτερη χρονιά με τον ίδιο εντατικό ρυθμό (14 ώρες) μαθαίνουν νέα ελληνικά και συνεχίζουν με μαθήματα βυζαντινών. Παράλληλα, παρακολουθούν μαθήματα εκκλησιαστικής σλαβονικής γλώσσας, διαλέξεις πάνω στην ιστορία της Ελλάδας, μαθήματα ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, νεοελληνικής διαλεκτολογίας, ελληνικής λογοτεχνίας.
Στους φοιτητές χορηγείται πτυχίο με ειδικότητα στη νεοελληνική και βυζαντινή φιλολογία και την αγγλική γλώσσα. Οι απόφοιτοι προορίζονται για διδασκαλία κυρίως σε ΑΕΙ και ειδικά ελληνικά λύκεια.
Λειτουργεί βιβλιοθήκη με περίπου 2.000 τόμους.
Το Τμήμα διαθέτει διαπανεπιστημιακή συμφωνία με σειρά Πανεπιστημίων για ανταλλαγές, όπως το Παν/μιο Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Αιγαίου και Κύπρου. Συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα, όπως το πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» του Α.Π.Θ.
Διδάσκουν: Φατίμα Ελόεβα, Αναστασία Βελιγκόντσκαγια, Μαρία Γκριγκόριεβα, Βαλέρια Γκέρτσικ, Αναστασία Μπελοζέροβα, Αναστασία Λουκινά, Άννα Μπορίσοβα.