ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καταγραφή
Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών
Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ
Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης [ΦΕΚ: 211/Β΄/2-4-96, αντικ. ΦΕΚ 988/Β΄/18-9-98 (ΕΠΕΑΕΚ), αντικ. ΦΕΚ 903/Β΄/4-7-03 (ΕΠΕΑΕΚ)]
Σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου της Σχολής
Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου
Πολυτεχνείου.
Απονέμει:
1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, με τρεις (3) κατευθύνσεις: α) Μαθηματικά και Λογική, β) Φυσικές Επιστήμες και γ) Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες
2. Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.), όπως παραπάνω.
Στόχος: Η ανάπτυξη της έρευνας και η προαγωγή της γνώσης στην Ιστορία, Φιλοσοφία και Μεθοδολογία της Λογικής, των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών, των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, καθώς και της Τεχνολογίας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού επιστημονικού και γενικότερα του παγκόσμιου χώρου.
Εισαγωγή:
Α΄ κύκλος: Με γραπτές εξετάσεις, αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, προφορική συνέντευξη.
Β΄ κύκλος: Με αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας και προφορική συνέντευξη. Απαραίτητη η κατοχή Μ.Δ.Ε.
Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.
Φοίτηση:
Α΄ κύκλος: Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. ορίζεται σε τέσσερα (4) τουλάχιστον εξάμηνα, κατά τα οποία απαιτείται η επιτυχής παρακολούθηση έντεκα (11) μαθημάτων και η συγγραφή μίας διπλωματικής εργασίας.
Β΄ κύκλος: Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση Δ.Δ. ορίζεται από έξι (6) ώς δώδεκα (12) εξάμηνα.
Πρόγραμμα Σπουδών: Περιλαμβάνονται μαθήματα και σεμινάρια σχετικά με τη Λογική, τη Γνωσιολογία, τη Νεότερη Φιλοσοφία, τη Φιλοσοφία της Γλώσσας, τις σχέσεις Φιλοσοφίας και άλλων Λόγων (Λογοτεχνία, Επιστήμη κ.ά.), τον Ευρωπαϊκό και Νεοελληνικό Διαφωτισμό κ.ά.
Στο σεμινάριο Φιλοσοφία και Λογοτεχνία διερευνάται η λειτουργία της φιλοσοφίας μέσα στη λογοτεχνία και της λογοτεχνίας μέσα στη φιλοσοφία, καθώς και η εξέλιξη της «παλαιάς διαφοράς» μεταξύ φιλοσοφίας και ποιητικής, η οποία, σύμφωνα με μια ορισμένη θεώρηση των σύγχρονων δεδομένων, φαίνεται να καταλήγει σε μια ακραία μορφή φιλοσοφικο-ποίησης της λογοτεχνίας (ένα είδος φιλοσοφικού «τέλους») και αντίστροφα λογοτεχνικοποίησης της φιλοσοφίας (ένα είδος λογοτεχνικού «τέλους»). Τα επιχειρήματα που θα παρουσιάζονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταφιλοσοφικής προσέγγισης υποστηρίζουν την αντίσταση σε μορφές αμοιβαίας «υποδούλωσης» (φιλοσοφίας και λογοτεχνίας) και αναδεικνύουν τις αρετές −παρά τις προφανείς δυσκολίες− κάποιων παραδοσιακών οριοθετήσεων. Επιπλέον, ερευνώνται ειδικά θέματα και προβλήματα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την σημασιολογία και την οντολογία του λογοτεχνικού κειμένου, τις φιλοσοφικές προϋποθέσεις της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας, το ύφος του φιλοσοφικού λόγου, τη συμβολή της λογοτεχνίας στην ηθική φιλοσοφία. Η ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας συνοδεύεται από την ανάλυση εκτενών αποσπασμάτων κλασικών και σύγχρονων λογοτεχνικών και φιλοσοφικών έργων.
Πληροφορίες:
http://www.hpst.phs.uoa.gr/index.html
Για πληροφορίες και κατάθεση δικαιολογητικών: Γραμματεία Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε.), Κτίριο ΚΙΟΡΤΖΗ, Πανεπιστημιούπολη, ΙΛΙΣΙΑ 157-71. Τηλ. 210 7275516 Fax: 72.75.530