Καταγραφή 

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και ελληνικά ΑΕΙ 

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Τμήματος Φιλολογίας [ΦΕΚ 246/Β΄/7-4-94, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις: ΦΕΚ 1137/Β΄/22-12-97, ΦΕΚ 1514/Β΄/14-12-00]

Απονέμει:

1. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) με οκτώ (8) ειδικεύσεις: α) Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, β) Λατινικής Φιλολογίας, γ) Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας, δ) Νεοελληνικής Φιλολογίας, ε) Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, στ) Θεωρητικής Γλωσσολογίας, ζ) Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, η) Ιστορικής και Βαλκανικής Γλωσσολογίας.

2. Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) που είναι ενιαίο και ανεξάρτητο από την ειδίκευση.

Στόχος: Η σφαιρική προσέγγιση και ενίσχυση των ελληνικών σπουδών μέσω ενός πολυδιάστατου προγράμματος μαθημάτων, καθώς και η μετεκπαίδευση και εξειδίκευση επιστημόνων στις ανωτέρω γνωστικές περιοχές.

Εισαγωγή:

Α΄ κύκλος: Με γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις για κάθε μία ειδίκευση σε ύλη που ορίζεται εγκαίρως στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους. Οι εξετάσεις διενεργούνται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Απαραίτητη η γνώση τουλάχιστον δύο ξένων γλωσσών.

Β΄ κύκλος: Με γραπτές εξετάσεις σε δύο ξένες γλώσσες που διενεργούνται σε δύο περιόδους 1-15 Οκτωβρίου και 15-30 Μαρτίου κάθε έτους. Απαραίτητη η κατοχή Μ.Δ.Ε.

Δεν καταβάλλονται δίδακτρα.

Φοίτηση:

Α΄ κύκλος: Η διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση Μ.Δ.Ε. ορίζεται στα τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατά τα οποία ο φοιτητής καλείται να εξεταστεί με επιτυχία σε έξι (6) διαφορετικά σεμιναριακά μαθήματα και να παρακολουθήσει άλλα τρία (3), καθώς και να συγγράψει μία διπλωματική εργασία.

Β΄ κύκλος: Για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. η χρονική διάρκεια ορίζεται από έξι (6) έως δώδεκα (12) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Πρόγραμμα Σπουδών: Μεταξύ των ειδικεύσεων που σχετίζονται άμεσα με τη νεοελληνική λογοτεχνία:

Ειδίκευση Νέας Ελληνικής Φιλολογίας. Περιλαμβάνει μαθήματα για την ιστορία και κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τα λογοτεχνικά ρεύματα και είδη, την εκδοτική πρακτική, τη βιβλιογραφία και τυπογραφία, τη διδακτική της λογοτεχνίας κ.ά.

Ειδίκευση Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας. Περιλαμβάνει μαθήματα για τις σύγχρονες θεωρίες της λογοτεχνίας, τη θεωρία και την πρακτική της μετάφρασης, τα ρεύματα και τις τάσεις της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, καθώς και για ποικίλα ζητήματα διακειμενικών και διαπολιτισμικών σχέσεων κ.ά.

Πληροφορίες

Site: http://www.lit.auth.gr/index.php?page=1221 και http://www.lit.auth.gr/node/2
Γραμματεία: Κτίριο Διοίκησης, 2ος όροφος, τηλ. 2310 995260.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιαν 2025, 10:33