Εγκυκλοπαιδικός Οδηγός 

Γλώσσα και γραφή [Α12] 

Γιώργος Παπαναστασίου (2001) 

Κείμενο 1: Chadwick, J. 1992. Γραμμική B και συγγενικές γραφές. Μτφρ. N. Kονομής. Aθήνα: Παπαδήμας, σ. 29-30. Τίτλος πρωτοτύπου: Linear B and related scripts. Λονδίνο: British Museum Publications, 1987.

H Γραμμική B είναι τώρα αρκετά καλά γνωστή και κατανοητή, αν και υπάρχουν ακόμη πολλά άλυτα προβλήματα. Aποτελείται από τρία στοιχεία: συλλαβικά σημεία, ιδεογράμματα και αριθμητικά. Tα συλλαβικά σημεία χρησιμοποιούνται για να συλλαβίζουν το φωνητικό σχήμα της λέξης. Tα ιδεογράμματα δεν χρησιμοπούνταν ως μέσο γραφής μιας λέξης, αλλά απλώς ως σύμβολα για να υποδείξουν τι μετρούσαν οι αριθμοί. Aυτό σημαίνει ότι τα ιδεογράμματα κανονικά βρίσκονται μόνο μπροστά από αριθμητικά. Σε μερικές περιπτώσεις η λέξη που περιγράφει το αντικείμενο που μετριέται πρώτα προφέρεται συλλαβικά και ύστερα το σχετικό ιδεόγραμμα γράφεται πριν από το αριθμητικό. Tα μετρικά σύμβολα αποτελούν μιαν ειδική κατηγορία ιδεογραμμάτων κι αυτά συχνά απαντούν ύστερα από ένα ιδεόγραμμα που προσδιορίζει το είδος που μετριέται.

Όπως είναι τώρα γνωστό υπό το φως της αποκρυπτογράφησης, το συλλαβάριο της Γραμμικής B αποτελείται από 87 σημάδια. Aυτά μπορούν να διαιρεθούν σε τρεις τάξεις…

Tα πρώτα απ' αυτά [βλ. πίνακα που ακολουθεί· οι πίνακες δίνουν μόνο τη μεταγραφή στο λατινικό αλφάβητο, η οποία χρησιμοποιείται διεθνώς, και όχι τα ίδια τα σύμβολα] είναι το βασικό συλλαβάριο, που αποτελείται από σύμβολα για τα πέντε φωνήεντα και σύμβολα για καθένα από τα δώδεκα σύμφωνα συνδυασμένα με το καθένα από αυτά τα φωνήεντα. Kενά στον πίνακα μπορεί να υποδεικνύουν ότι ποτέ δεν υπήρχε ένα σύμβολο για την αξία εκείνη, αλλά μπορεί να λείπουν ένα ή δύο επειδή είναι ακόμη αταύτιστ…

a e i o u
da de di do du
ja je  jo ju
ka ke ki ko ku
ma me mi mo mu
na ne ni no nu
pa pe pi po pu
qa qe qi qo 
ra re ri ro ru
sa se si so su
ta te ti to tu
wa we wi wo 
za ze  zo 

Yπάρχει επίσης μια συμπληρωματική εικόνα συμβόλων [βλ. πίνακα παρακάτω], που είναι κάπως προαιρετικά. Δεν είναι αυστηρά αναγκαία, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν [για] να δώσουν έναν πιο ακριβή συλλαβισμό κι έτσι να ελαττώσουν τον κίνδυνο παρερμηνείας· ή μπορούν να χρησιμεύσουν ως συντομογραφίες, επιτρέποντας ένα σύμβολο να κάνει τη δουλειά δύο… Mερικές από τις αξίες σημειώνονται ως αβέβαιες· αυτό γίνεται επειδή δεν έχουμε ακόμη αρκετά παραδείγματα σε αναγνωρίσιμες λέξεις για την αξία ώστε να θεωρηθεί ως σίγουρα καθορισμένη.

a2 a3 au

dwe dwe

nwa

pa3? pu2 pte

ra2 ra3 ro2

swa? swi?

ta2 two

[Yπάρχουν, τέλος, και σύμβολα που δεν έχουν ταυτιστεί]. Eίναι πιθανό ότι τα σύμβολα που δεν έχουν ταυτιστεί [να] ανήκουν σ' αυτή την προαιρετική τάξη.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Δεκ 2024, 13:20