Κατάλογος Συνδέσμων, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
(Κέρκυρα)
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
(Κέρκυρα)URL: http://www.ionio.gr/central/
Oι βυζαντινές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιονίου
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
URL: http://history.ionio.gr/index.html
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιστορίας στους σπουδαστές του Ιόνιου Πανεπιστημίου παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων με αντικείμενο γνώσης το Μεσαίωνα γενικά και το Βυζάντιο ειδικότερα. Συγκεκριμένα, -σε χειμερινά και εαρινά εξάμηνα- προσφέρονται (είτε ως υποχρεωτικά είτε ως επιλεγόμενα) τα μαθήματα: Εισαγωγή στη Βυζαντινή Ιστορία, Εισαγωγή στη Δυτική και Μεσαιωνική Ιστορία, Ειδικά θέματα Βυζαντινής Ιστορίας, Ιστορία της Βυζαντινής Παιδείας, Μεσαιωνική Ιστορία: Κοινωνική και Οικονομική ζωή, Ιστορία του Βενετοκρατούμενου Ελληνικού χώρου: Κοινωνία και πολιτισμικές συγκλίσεις στη Βενετική Κρήτη (13ος-17ος αι.) κ.ά.
Περισσότερα για το πρόγραμμα σπουδών και τα μαθήματα (με περιγραφή κάθε μαθήματος και σχετική βιβλιογραφία) θα βρει ο ενδιαφερόμενος επιλέγοντας αρχικά ΣΠΟΥΔΕΣ, έπειτα ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ και στη συνέχεια ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ και ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Επιλέγοντας αρχικά ΣΠΟΥΔΕΣ και στη συνέχεια ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ο ενδιαφερόμενος πληροφορείται πως στο τμήμα λειτουργούν τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα με θέματα: Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες, Ιστορία της πόλης και της κτιριοδομίας μετά τον 16ο αι., Μεθοδολογία κριτικής και έκδοσης των ιστορικών πηγών και Ιστορική Δημογραφία.
Επίσης, πατώντας την ένδειξη ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΙΒΕΣ διαβάζουμε τους τίτλους Διδακτορικών Διατριβών που έχουν ήδη εκπονηθεί ή εκπονούνται. Θέματα, όπως Κοινωνία και Διοίκηση στο βενετοκρατούμενο Ρέθυμνο: Το ανώτερο κοινωνικό στρώμα των ευγενών (1571-1646), Νοσήματα βυζαντινών αυτοκρατόρων, Οικονομικές ιδέες στο Βυζάντιο το 12ο αι.: οικονομική φιλοσοφία του Ευσταθίου, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης κ.ά., αποδεικνύουν πως η βυζαντινή περίοδος αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης του Πανεπιστημίου.
Στοιχεία για το ακαδημαϊκό προσωπικό μπορεί να βρει κανείς πατώντας ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ στην αρχική διεύθυνση του τμήματος.
Το site, δίνοντας και την επιλογή ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, παρέχει στον ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα αναζήτησης και πολλές πληροφορίες. Επίσης, είναι πρόσφατα ενημερωμένο (εκτός εξαιρέσεων) και με links ενεργά.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στο Τμήμα Ιστορίας λειτουργεί Βιβλιοθήκη (μέρος της βιβλιοθήκης του Ιόνιου Πανεπιστημίου) η οποία διαθέτει 23.000 τόμους βιβλίων -ελληνικών & ξενόγλωσσων-, 200 τίτλους επιστημονικών περιοδικών, συλλογή χαρτών (κυρίως ιστορικών, πολιτικών, γεωφυσικών) και σειρές (Ελληνική και Λατινική Πατρολογία του Migne, Acta Sanctorum) σε microfilms & microfiches. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα on-line αναζήτησης - πρόσβασης σε μια συλλογή επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών (περισσότεροι από 4.000 τίτλοι). Αναλυτικότερα πατώντας το link ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στην αρχική σελίδα του τμήματος.
Με σκοπό την προώθηση της διδασκαλίας και της έρευνας το Τμήμα Ιστορίας συνεργάζεται με πανεπιστήμια του εξωτερικού στα πλαίσια του προγράμματος Εrasmus (πατώ τη σχετική ένδειξη στην αρχική σελίδα του Τμήματος).
Το Τμήμα Ιστορίας στοχεύοντας στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και στην παραγωγή γνώσης ενισχύει τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του με τα παρακάτω (άτυπα) εργαστήρια: Εργαστήριο Τεκμηρίωσης Σύγχρονης Ιστορίας, Εργαστήριο Τεκμηρίωσης, Εργαστήριο Μελέτης της Αρχαιότητας, Εργαστήριο Νεότερης Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής, Εργαστήριο Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.
Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών (ΙΕΙΜ): ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία φοιτητών, καθηγητών και αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Εκδίδει (από το 1996) το διετήσιο επιστημονικό περιοδικό «Περί Ιστορίας» όπου δημοσιεύονται πρωτότυπα άρθρα, τα οποία αφορούν στην ιστορία, την αρχαιολογία και τη λαογραφία των Επτανήσων αλλά και του ελληνικού χώρου. Διοργανώνει διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες και αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://clubs.pathfinder.gr/ieim .
Παρουσίαση: Ά. Δεληγιαννοπούλου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα
Λέξεις-κλειδιά
βυζαντινή ιστορία, μεσαιωνική ιστορία, κατάλογος διατριβών, Περιοδικό, Βιβλιοθήκη, βιβλιογραφική αναζήτηση on-line, Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών, προγράμματα Erasmus-Socrates.