Κατάλογος Συνδέσμων, Ερευνητικά Ιδρύματα 

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού 

(ΙΜΕ) 

Το Βυζάντιο στις ιστοσελίδες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ).

Στην ιστοσελίδα «Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» και στη διεύθυνση http://www.ime.gr/chronos/gr/ επιλέγουμε -ανάλογα με τις αναζητήσεις μας- είτε Πρώιμη Βυζαντινή, είτε Μέση Βυζαντινή, είτε Ύστερη Βυζαντινή Περίοδο. Kαθεμιά από αυτές τις Βυζαντινές Περιόδους μπορούμε να τις προσεγγίσουμε μέσα από 4 διαφορετικούς τομείς ζωής:

  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (όλα ανοίγουν με links).

Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα -μέσω links- να ζητήσουμε συναφή κείμενα, πηγές, βιβλιογραφία, ερμηνεία όρων από το γλωσσάρι -το οποίο είναι ενεργό και αξιόπιστο- και σημαντικές ημερομηνίες από το χρονολόγιο.

Ακόμα, σημαντική βοήθεια αποτελεί η καταλογοποίηση κεφαλαίων & υποκεφαλαίων την οποία βρίσκουμε επιλέγοντας πλοήγηση.

Πληροφορίες για Πρόσωπα, Νομίσματα, Μικροτεχνία, Μνημεία κ.ά. παίρνουμε κλικάροντας Πινακοθήκη.

Στη διεύθυνση http://www.hellenic-cosmos.gr φιλοξενείται η ιστοσελίδα "Ελληνικός Κόσμος, Κέντρο Πολιτισμού" του ΙΜΕ. Από την επιλογή "Εκθέσεις" μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια on-line ξενάγηση στην έκθεση με θέμα "Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών", η οποία περιλαμβάνει και το ταξίδι των χειρογράφων με τα κείμενα των αρχαίων μαθηματικών μέσω του Βυζαντίου και των Αράβων, για να φτάσουν στην Ευρώπη και να δημιουργήσουν την Επιστημονική Επανάσταση: http://www.fhw.gr/exhibitions/math/gr/index.html.

Aπό το Φεβρουάριο του 2003 το ΙΜΕ προσφέρει τη δυνατότητα σεμιναρίων επιμόρφωσης σε κύκλους και με θέματα που αφορούν στην ελληνική τέχνη και ιστορία. Ο βυζαντινός κόσμος (χώρος, άνθρωποι, ιστορία), η βυζαντινή πόλη, η βυζαντινή (ιερατική) τέχνη, το βυζαντινό κόσμημα κ.ά. αποτέλεσαν αντικείμενα των μαθημάτων των τριων πρώτων κύκλων.

Ανοίγοντας, όμως, τη διεύθυνση http://lectures.ime.gr/pro_epimorfosis/c_period/ διαπιστώνουμε -δυστυχώς- πως ο τελευταίος κύκλος αυτών των σεμιναρίων διεξήχθει την περίοδο Φεβρουαρίου - Ιουνίου του 2004.

Το site του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού αποτελεί σημαντικό βοήθημα σε όποιον αναζητά πληροφορίες για το Βυζάντιο (324-1453 μ.X.) έχοντας την επιλογή διαφορετικής προσέγγισης κάθε φορά, παρέχει πολλαπλές αναζητήσεις με links και παράθυρα που απαντούν σε ερωτήματα ή διευκρινίζουν όρους, επιλύουν απορίες και χαλαρώνουν το χρήστη μέσω παιχνιδιών-παζλ.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας το site του ΙΜΕ μπορεί να λειτουργήσει είτε ως άμεσο εργαλείο (ακόμα και μέσω των παιχνιδιών) αναζήτησης και γνώσης (μάθημα με χρήση Η/Υ) είτε ως πηγή άντλησης στοιχείων από τον εκπαιδευτικό.

Το ΙΜΕ εκδίδει ετησίως το περιοδικό ΙΜΕΡΟΣ το οποίο φιλοξενεί δικτυοκρισίες για ιστοσελίδες, πρωτότυπες/διεπιστημονικές προσεγγίσεις, ερευνητικά προγράμματα, ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις ανέκδοτου υλικού και δικτυογραφίες (καταλόγους links) που αφορούν στην ηλεκτρονική παρουσίαση θεματικών ενοτήτων από την ιστορία, την αρχαιολογία και τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Στη διεύθυνση http://www.ime.gr/publications/print/imeros/gr/links/index.html ο ενδιαφερόμενος για ηλεκτρονικές διευθύνσεις που αφορούν στο Βυζάντιο θα βρει τη δικτυογραφία: Το Βυζάντιο στο διαδίκτυο: Ηλεκτρονικές σελίδες για τις βυζαντινές σπουδές στο Ιnternet (Βίκυ Φωσκόλου. Τεύχος 3/ 2003).

Παρουσίαση: Ά. Δεληγιαννοπούλου
Επικαιροποίηση: Β. Αδάμπα

Λέξεις κλειδιά

βυζαντινό γλωσσάρι, βυζαντινό χρονολόγιο, εκθέσεις on-line, παιχνίδια, περιοδικό, σεμινάρια, κατάλογος links.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγ 2010, 20:10