ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΑΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ
- Δ. Μητρόπουλος: ΒΗΜΑ 3/11/1996
- Γιάννης Μπασκόζος: ΕΞΠΡΕΣ, 12/4/2005
- Ε. Κριαράς: ΤΑ ΝΕΑ 5/11/1996
- Β.Κ.: Αγγελιοφόρος, 12/4/2005
- Έλλη Θεοχάρη: Αδέσμευτος Τύπος, 12/4/05
- Κατερίνα Πρίφτη: Αδέσμευτος Τύπος, 12/4/05
- Απογευματινή, 12/04/05
- Α. Συν.: Απόφαση, 12 Απριλίου 2005
- Απόφαση, 12/4/05
- Ειρήνη Μπέλλα: Βραδυνή, 12/4/05
- Γιάννης Χάρης: ΤΑ ΝΕΑ , 23/07/2005
- ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΧΑΡΗΣ: ΤΑ ΝΕΑ , 25/06/2005 , σελ. P43
- Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου & Ελένη Καρατζόλα: Γλωσσικός Υπολογιστής 2(1-2)
- Δήμητρα Ρουμπούλα: Έθνος, 12/4/2005
- Ελευθεροτυπία 12/04/05
- Eλληνικά Γράμματα
- Καθημερινή, 10/4/2005
- Nίκος Bατόπουλος: Καθημερινή, 12/04/05
- Ναυτεμπορική, 12/04/05
- ΤΑ ΝΕΑ , 11/06/2005
- ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ: ΤΑ ΝΕΑ, 12/04/2005, Σελ.: P25
- Δ. Κακαβελάκης: Τύπος Θεσσαλονίκης, 12/4/05
- ΓΙΑΝΝΗΣ Η. ΧΑΡΗΣ: ΤΑ ΝΕΑ , 09/07/2005 , σελ. P17
Γραμματικές της νέας Ελληνικής
Χρήστος Κλαίρης - Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική - Επικοινωνιακή.
Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου & Αναστάσιος Τσαγγαλίδης
Δ. Κακαβελάκης: Τύπος Θεσσαλονίκης, 12/4/05
«Εξαγώγιμη», και για άλλες χώρες, ως πρότυπο η Νέα Ελληνική Γραμματική.
Χθες πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου με τους Γ. Μπαμπινιώτη και Χρ. Κλαίρη για την παρουσίαση της «Γραμματικής της Νέας Ελληνικής». Οι δυο εξέχοντες συγγραφείς, τόνισαν, συμπυκνωμένα τα κάτωθι:
«Η έλλειψη μιας σύγχρονης Γραμματικής της Νέας Ελληνικής έχει συχνά και από πολλούς τονιστεί ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια. Η Γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη, άθλος για την εποχή της και μεγάλη προσφορά στην περιγραφή και την εξέλιξη της γλώσσας μας, έχει γραφτεί πριν από 64 χρόνια (εκδόθηκε το 1941) με τα διδάγματα της γλωσσικής επιστήμης εκείνης της εποχής και μέσα στη δίνη του γλωσσικού ζητήματος.
Η Γραμματική που κυκλοφορείται σήμερα ολοκληρωμένη (ο ά τόμος εκδόθηκε το 1996), διαφέρει στο ότι είναι το α΄ (στην Ελλάδα) έργο Ελληνικής Γραμματικής που συντάσσεται από πανεπιστημιακούς γλωσσολόγους σύμφωνα με τις επιταγές (μεθόδους-προβληματισμούς) της σύγχρονης επιστήμης της γλωσσολογίας και την νηφαλιότητα που επιτρέπει η άρση του γλωσσικού ζητήματος με τη ρύθμιση του 1976. Οι συγγραφείς της Γραμματικής, ξεπερνώντας παλιότερες διαμάχες, δίνουν έμφαση στη χρήση (που αποτελεί και την «καρδιά» της επικοινωνιακής μεθόδου) καθώς και στον δυναμικό χαρακτήρα της γλώσσας, η οποία επιτρέπει επιλογές, ποικιλία, διαφοροποιήσεις και αξιοποίηση της πολυμορφίας της ελληνικής γλώσσας.
Η μέθοδος που εφαρμόζεται στη νέα Γραμματική συνάδει, σε γενικές γραμμές, προς τη μέθοδο, με την οποία διδάσκεται η γλώσσας στο Σχολείο (από το Δημοτικό έως το Λύκειο) τα τελευταία 20 χρόνια, με τη δομολειτουργική - επικοινωνιακή μέθοδο. Έτσι μπορεί να πληρωθεί ένα μεγάλο κενό και θα αντιμετωπισθεί μια φανερή αντινομία που υπάρχει στην Εκπαίδευσή μας: να διδάσκουμε τη γλώσσα με συγκεκριμένη μέθοδο (την επικοινωνιακή) και να παραπέμπουμε σε γραμματικές συνταγμένες με διαφορετική μέθοδο και με άλλο εντελώς πνεύμα.
Στη Γραμματική την Κλαίρη - Μπαμπινιώτη, όπως και στη μέθοδο διδασκαλίας της γλώσσας στο Σχολείο σήμερα, γραμματικοί τύποι, συντακτικές λειτουργίες, λεξιλογικά στοιχεία και επικοινωνιακές χρήσεις πάνε μαζί («ολιστική θεώρηση»). Αυτό διαφοροποιεί ουσιαστικά την παρούσα γραμματική από άλλες, σημαντικές επίσης, γραμματικές που έχουν -σύμφωνα με μια παλαιότερη γραμματική αντίληψη- διαχωριστικό χαρακτήρα (άλλο γραμματική, άλλο σύνταξη, άλλο λεξιλόγιο κτλ.).
Αξίζει, τέλος, να υπογραμμισθεί ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη γραμματική που θα προστεθεί στις υπάρχουσες, αλλά για μιαν άλλη σύλληψη και έναν άλλο προβληματισμό στα θέματα της ανάλυσης της γλώσσας, που οδηγεί και σε μια διαφορετική διάρθρωση της γραμματικής.
Η «Γραμματική της Νέας Ελληνικής» είναι έτσι γραμμένη, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ειδικού (δάσκαλου, φιλολόγου, γλωσσολόγου κ.ά.), αλλά συγχρόνως να είναι εύληπτη και προσιτή στον μη ειδικό αναγνώστη.
Οι συγγραφείς (κατ' αλφαβητικής σειρά) του έργου καθηγητές Χρήστος Κλαίρης και Γεώργιος Μπαμπινιώτης πιστεύουν ότι προσφέρουν ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει «βιβλίο αναφοράς» για τη σύγχρονη διδασκαλία της ελληνικής, ως μητρικής και ως ξένης γλώσσας».
Εκτός από το γεγονός της σημασίας της κυκλοφορίας της Γραμματικής των Ελλήνων για τον 21ο αιώνα, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε πως η σύγχρονη αυτή γραμματική αποτελεί εξαγώγιμο είδος από τη χώρα μας, για τις γραμματικές άλλων γλωσσών, σε διεθνή κλίμακα.
Ακόμη, ο κ. Χρ. Κλαίρης καθηγητής Γλωσσολογίας στην έδρα του Καρτένσιον στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, μας είπε, αποκλειστικά, πως έχει αρχίσει διάλογο με Τούρκους γλωσσολόγους, για τη δημιουργία σύγχρονης γραμματικής της τουρκικής γλώσσας.
Η Νέα Γραμματική, με 1.164 σελίδες πωλείται 60 ευρώ. Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» ήταν ή πρώτη εφημερίδα που παρουσίασε πριν μήνες αυτή τη Γραμματική.