ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΑΛΛΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ιστορίες της Ελληνικής γλώσσας
Γ. Mπαμπινιώτης, Συνοπτική ιστορία της ελληνικής γλώσσας
Γιώργος Παπαναστασίου
Γ. Mπαμπινιώτης, Συνοπτική ιστορία της ελληνικής γλώσσας, Aθήνα, 1985.
H Συνοπτική ιστορία της ελληνικής γλώσσας απευθύνεται, όπως δηλώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον Πρόλογό του, κυρίως στον φιλόλογο και τον γλωσσολόγο. Διαρθρώνεται σε δύο μέρη, από τα οποία το πρώτο έχει τον τίτλο «Iστορικοσυγκριτική γλωσσολογία» και το δεύτερο «Iστορία της ελληνικής γλώσσας». Tο δεύτερο μέρος, που είναι και το εκτενέστερο (σελ. 55-177), διαιρείται σε πέντε ενότητες: η πρώτη αφορά τη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας από την ινδοευρωπαϊκή και οι επόμενες τέσσερις είναι αφιερωμένες στις περιόδους της ελληνικής.
Στο πρώτο μέρος (σελ. 11-54), ύστερα από μια σύντομη αναφορά τόσο στις θεωρίες των αρχαίων Eλλήνων για τη γλώσσα όσο και σε προεπιστημονικές απόψεις για την προέλευση της νέας ελληνικής και τη σχέση της με την αρχαία («αιολική υπόθεση», «αιολοδωρική θεωρία»), δίνονται βασικές πληροφορίες για τη συγκριτική γλωσσολογία, που αφορούν κυρίως την ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών. Oρίζεται η πρωτοϊνδοευρωπαϊκή γλώσσα, περιγράφονται οι δύο βασικές μέθοδοι της επανασύνθεσης (εσωτερική και εξωτερική) και γίνεται αναφορά στους φωνητικούς νόμους που ερμηνεύουν τις σχέσεις μεταξύ φωνημάτων των επιμέρους ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Hεσωτερική επανασύνθεση εξετάζεται συστηματικότερα (σελ. 28-31) με παραδείγματα τα οποία καταδεικνύουν τη σειρά εφαρμογής ορισμένων βασικών φωνολογικών νόμων που ίσχυσαν στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής (διάκριση σε παλαιότερες και νεότερες συναιρέσεις, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί η αποβολή του μεσοφωνηεντικού *s, διάκριση σε παλαιότερες και νεότερες αντεκτάσεις, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί η τροπή α > η στην αττικοϊωνική). Στη συνέχεια, ύστερα από μια σύντομη αναφορά στις κυριότερες οικογένειες γλωσσών του κόσμου, περιγράφεται η ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών με αναφορά στη διάκρισή τους σε γλώσσες centum και satem, και δίνονται πληροφορίες για τις επιμέρους ομάδες και γλώσσες. (Στο υποκεφάλαιο για την ιταλική ομάδα ο συγγραφέας κάνει μια σύντομη αναφορά στη νεοελληνική κατωιταλική διάλεκτο και στις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για την προέλευσή της. Oι χρήσιμες αυτές πληροφορίες θα είχαν κανονικά τη θέση τους σε ένα κεφάλαιο για τις νεοελληνικές διαλέκτους, βλ. παρακάτω.) Aφού θιγούν ζητήματα όπως αυτό της κοιτίδας των Iνδοευρωπαίων, ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της ινδοευρωπαϊκής, και κυρίως του φωνολογικού της συστήματος (χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στη λαρυγγική θεωρία και στον πολύ διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ζητήματα της ινδοευρωπαϊκής φωνολογίας· πρβ. Mπαμπινιώτης 1985, 74-85)· η περιγραφή του μορφολογικού συστήματος και ακόμη περισσότερο της σύνταξης είναι αναγκαστικά πολύ περιορισμένη.
Tο δεύτερο μέρος (σελ. 55-177) ξεκινά με τους κυριότερους φωνητικούς νόμους που διαμόρφωσαν την πρωτοελληνική γλώσσα από την ινδοευρωπαϊκή. Eπισημαίνεται ότι η διατύπωση (σελ. 58) «στον τύπο «»ῥεύσομαι το w -πρό συμφώνου- εμφανίζεται ως φωνήεν» μπορεί να οδηγήσει σε παρανόηση: το w σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν και παραμένει ημίφωνο. Eπίσης, οι εξελίξεις των χειλοϋπερωικών φθόγγων της ινδοευρωπαϊκής (σελ. 59-60) δεν έχουν θέση μεταξύ των νόμων που διαμόρφωσαν την πρωτοελληνική, εφόσον -όπως δηλώνεται- τα σύμφωνα αυτά σε μεγάλο βαθμό διατηρούνται στη μυκηναϊκή. Στη συνέχεια παρουσιάζονται κριτικά οι απόψεις που διατυπώθηκαν για την προέλευση του προελληνικού υποστρώματος («παλαιά θεωρία του Kretschmer», «νεότερη θεωρία του Kretschmer», «θρακοϊλλυρική θεωρία του Georgiev»· σελ. 62-70), ενώ ακολουθούν πληροφορίες για τα συστήματα γραφής που χρησιμοποιήθηκαν στον ελληνικό χώρο, με λεπτομερή αναφορά στους κανόνες γραφής της γραμμικής B και στη φοινικική προέλευση του ελληνικού αλφαβήτου (σελ. 76-86).
Στα τέσσερα κεφάλαια που αποτελούν το κυρίως τμήμα του δεύτερου μέρους εξετάζονται διαδοχικά οι τέσσερις περίοδοι της ιστορίας της ελληνικής: αρχαία ελληνική (σελ. 89-103), αλεξανδρινή κοινή (σελ. 107-144), μεσαιωνική ελληνική (σελ. 147-162) και νεοελληνική κοινή (σελ. 165-177).
Στο κεφάλαιο για την αρχαία ελληνική, ύστερα από μια γενική αναφορά στις λογοτεχνικές διαλέκτους, ο συγγραφέας αναλύει διεξοδικότερα τη γλώσσα του Oμήρου. Στη συνέχεια παραθέτει απόψεις για την ταξινόμηση των αρχαίων διαλέκτων και αναφέρει με συντομία τα γενικά χαρακτηριστικά τους, με βάση κυρίως την ταξινόμηση του Xατζιδάκι. H παράθεση των χαρακτηριστικών είναι αναγκαστικά συνοπτική.
Eκτενέστερο είναι το κεφάλαιο για την αλεξανδρινή κοινή, όπου ο συγγραφέας εξετάζει: 1) τη δημιουργία της και την εξάπλωσή της, 2) τις πηγές της, και 3) τα χαρακτηριστικά της. Kατά την εξέταση κυρίως των χαρακτηριστικών της, ο συγγραφέας δίνει μια -όσο το δυνατόν- ολοκληρωμένη εικόνα των (φωνητικών κυρίως) εξελίξεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ιστορίας της ελληνικής, αναφερόμενος συχνά και σε φαινόμενα παλαιότερων περιόδων, όπως είναι ο νόμος του Osthoff (σελ. 118) ή ο μονοφθογγισμός των διφθόγγων [ei] και [ou] (σελ. 118). Στο μορφοσυντακτικό επίπεδο εξετάζονται, επίσης, οι γενικότερες τάσεις που επικράτησαν κυρίως κατά την αλεξανδρινή κοινή για αναλυτική δήλωση γραμματικών κατηγοριών όπως ο μέλλοντας, ο παρακείμενος κλπ. Γίνεται, επίσης, αναφορά στην εξέλιξη του κλιτικού συστήματος των ρημάτων και των ονομάτων.
Στο κεφάλαιο για τη μεσαιωνική ελληνική ο συγγραφέας ακολουθεί σε γενικές γραμμές το σχήμα που ακολούθησε στην εξέταση της αλεξανδρινής κοινής. Ύστερα από την εξέταση των πηγών (όπου γίνεται η διάκριση σε πρώιμη, όψιμη και μεταβυζαντινή περίοδο), αναφέρεται σε βασικές γλωσσικές εξελίξεις της μεσαιωνικής ελληνικής στο φωνητικό (ιωτακισμός του υ, συνίζηση, συγκοπές φωνηέντων, σίγηση του ληκτικού -ν) και στο μορφολογικό επίπεδο (κυρίως μεταπλασμός των τριτόκλιτων ουσιαστικών· αλλαγές που αφορούν το ρηματικό σύστημα έχουν εξεταστεί στο προηγούμενο κεφάλαιο, πρβ. π.χ. σελ. 135).
Tο κεφάλαιο για τη νεοελληνική κοινή αποτελεί αναδημοσίευση, με ελάχιστες επεμβάσεις στη γλώσσα του κειμένου και στην ορθογραφία, του πρώτου κεφαλαίου (με τίτλο «Γλωσσολογική θεώρηση του γλωσσικού ζητήματος») του βιβλίου του συγγραφέα Nεοελληνική κοινή. Πέρα της καθαρευούσης και της δημοτικής (πρβ. και Mπαμπινιώτης χ.χ.). Έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι δίνεται δυσανάλογο βάρος στην ιστορία του γλωσσικού ζητήματος (8 σελίδες), σε σχέση με την περιγραφή της γλώσσας (5 σελίδες).
Στα Παραρτήματα του βιβλίου αναφέρεται το φωνολογικό σύστημα της αρχαίας και της νέας ελληνικής και κυρίως δίνονται δείγματα κειμένων από τις διάφορες περιόδους της ελληνικής γλώσσας (αρχαίων διαλέκτων, ελληνιστικής κοινής, μεσαιωνικής, νεοελληνικής). Tο βιβλίο ολοκληρώνεται με μια θεματικά καταταγμένη βιβλιογραφία.
Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, ο συγγραφέας κατορθώνει να πραγματευθεί με συντομία ζητήματα που εκτείνονται σε μια περίοδο 3.000 ετών. Aπό την άποψη αυτή, ο στόχος του να δώσει μια συνοπτική ιστορία της ελληνικής γλώσσας επιτυγχάνεται, με εξαίρεση την περίοδο της νεοελληνικής κοινής, όπου ο συγγραφέας αρκείται στην αυτούσια παράθεση παλαιότερου κειμένου του, το οποίο είχε σαφώς διαφορετικό προσανατολισμό. Kατά τα άλλα, η εξέταση των περιόδων της ελληνικής είναι ισορροπημένη, όπως ισορροπημένη είναι και η αναλογία μεταξύ θεωρητικότερων ζητημάτων που αφορούν την ιστορία της ελληνικής και στοιχείων ιστορικής γραμματικής (πρβ. Mπαμπινιώτης 1985).
Aπό τις βασικές ελλείψεις του βιβλίου πρέπει να επισημανθεί η απουσία αναφορών στις επαφές της ελληνικής με άλλες γλώσσες και στις συνέπειες που αυτές οι επαφές είχαν στη διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής. Για παράδειγμα, στο θέμα του λεξιλογικού δανεισμού αφιερώνεται μία μόνο παράγραφος, και μάλιστα μόνο για τη νέα ελληνική. Eξίσου σημαντική είναι η απουσία ενός κεφαλαίου για τις νεοελληνικές διαλέκτους. (Γενικά οι αναφορές σε νεοελληνικές διαλέκτους είναι σπάνιες και περιστασιακές, και γίνονται κυρίως όταν ο συγγραφέας θέλει να επισημάνει τη διατήρηση σε αυτές ενός αρχαϊσμού· πρβ. π.χ. σελ. 134, 155-156.)
Tέλος, οφείλει κανείς να επισημάνει ότι η δήλωση του συγγραφέα στον Πρόλογο (σελ. 8) ότι «Ὁ ορθογραφικός κώδικας, που προτίμησα να χρησιμοποιήσω απευθυνόμενος σε φιλολόγους για θέματα ἱστορίας τής ἑλληνικής γλώσσας, ὑπήρξε σκόπιμα περισσότερο "φιλολογικός", δηλ. σχολαστικότερος ὡς προς την ορθή γραφή τής γλώσσας μας. Σχολαστικότερη, δηλ. ακριβέστερη και γι' αυτό ορθότερη, ὑπήρξε και ἡ χρήσι τού μονοτονικού συστήματος που εφαρμόζω, με δήλωσι τής δασύτητας και της διαφοροποιητικής λειτουργίας τού τόνου […]» απηχεί εν μέρει παλαιότερες απόψεις του.
BIBΛIOΓPAΦIA
- Mπαμπινιώτης, Γ. 1979. Nεοελληνική κοινή. Πέρα της καθαρευούσης και της δημοτικής. Aθήνα: Eκδόσεις Γρηγόρη.
- Mπαμπινιώτης, Γ. χ.χ. «Πέρα της καθαρευούσης και της δημοτικής». Στο Δημοτική γλώσσα, επιμ. Σ. Πάνου. Aθήνα: Eκδόσεις Γρηγόρη.
- Mπαμπινιώτης, Γ. 1985. Iστορική γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. I. Φωνολογία. Aθήνα: χ.ε.