Η Λογοτεχνία στον Αστικό Χώρο

Αναζήτηση

Αναζήτηση στα περιεχόμενα λογοτεχνικών πόλεων

Επιστολή Μίλτη Παρασκευαΐδη στον Κ. Γ. Μίσσιο

Επιστολή στον Κ. Γ. Μίσσιο

Μίλτης Παρασκευαΐδης, δημοσιογράφος,
Ξενοδοχείον «Γαλάζια θάλασσα»
81100 Μυτιλήνη,
τηλ.0251/28383
Μυτιλάνα
11 VII 1993

Αγαπητέ μου Κώστα,

Ήλθα στην Μυτιλήνη για να συνέλθω από το δεκαπενθήμερο σοκ αϋπνίας που μου είχε προκαλέσει ο αφόρητος καύσωνας της Αθήνας και έχω ξαναύρει την ευειδία που επιδιώκω, αλλά όχι ακόμα και στον βαθμό που με ικανοποιεί απόλυτα για να μπορώ να επιδοθώ στην τελειοποίηση των ζωγραφικών μου δυνατοτήτων.

Εξήτασα προσεκτικά τα ενδιαιτήματα που μου είχαν υποδείξει οι φίλοι μου στην Μυτιλήνη, στην Θερμή, στο Ακλειδιού και μέσα στην πόλη, αλλά δεν κατόρθωσα να διαπιστώσω σε κανένα από αυτά την εξασφάλιση της «θεραπευτικής» διαμονής μου στον παράδεισο της Μυτιλάνας που μπορώ να απολαμβάνω από τον 3ο όροφο του δωματίου της «Γαλάζιας θάλασσας» που έχει μπαλκόνι με υπέροχη θέα προς τα υψώματα του προφήτη Ηλία και της Αμαλής.

[…]

Παρά τας απαγορεύσεις των γιατρών για το ουρικόν οξύ 7,5 που έχω, μόλις έφτασα κατευθύνθηκα στην Κουμιδιά όπως συνήθιζα και πριν από την δεκαετία της απουσίας μου από την Λέσβο, όπου στο νέο στενούτσικο πατσατζίδικο της οδού Ερμού «Λέσβος» (το παλιό πολυχνιάτικο είχε κλείσει εξ αιτίας θανάτου του μάγειρα) απήλαυσα τον γευστικότερο πατσά της ζωής μου. Φυσικά εξ αιτίας απόλυτης ανάγκης της δίαιτας που μου έχουν καθορίσει οι γιατροί δεν επανέλαβα την απόλαυση αυτή.

Δυσχέρειες στην απόλαυση του παραδείσου της Μυτιλάνας έχω διότι ύστερα από την δεκαετία του 1950 για πρώτη φορά βρίσκομαι στην Λέσβο χωρίς να έχω πλέον αυτοκίνητο, που το έχασα προ διετίας εξ αιτίας δυσμενών περιστάσεων και διότι έλαβα υπ’ όψιν την ηλικία μου.

Χάρηκα πάρα πολύ διότι εξησφάλισες με την τόλμη σου (naudaces fortuna jurat) την δυνατότητα να εκδοθεί το βιβλίο σου με τις βιογραφίες των λογίων της Λέσβου, που οπωσδήποτε θα είναι για πάντα στο μέλλον ασύγκριτο διαφωτιστικό μνημείο της «Λεσβιακής Άνοιξης» του 20ού αιώνα.

[…]

Ενδιαφέρον δείπνο απήλαυσα ένα βράδυ και στο σπίτι της λαογράφου Μαρίας Αναγνωστοπούλου όπου ομοτράπεζους είχα και τον πρόεδρο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης, Μηθυμναίον λογοτέχνην Περικλήν Μαυρογιάννην, την γλύπτριαν, ζωγράφον και χαράκτριαν Μαρίαν Καλλιπολίτου, την συνεργάτιδα των «Λεσβιακών Γραμμάτων» της Κατοχής Ζήναν Φεδέρωφ-Οικονομοπούλου και άλλους.

Έχω εντυπωσιασθεί από την καταπληκτικήν επιτυχία που σημείωσε η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη στην ανάδειξη των εκθεμάτων του αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και σύμφωνα με όσα Μουσεία έχω ιδεί ως τώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Μόναχο, στη Βιέννη, στη Βαρσοβία, στην Πράγα, στο Βουκουρέστι, στην Σόφια, στο Μιλάνο, στη Φλωρεντία, στη Ρώμη και στην Νεάπολη, μπορώ να ισχυρισθώ ότι η Αγλαΐα εδημιούργησε νέον πολύ εντυπωσιακό τρόπο εκθεματικής προβολής των αρχαιοτήτων. Η ίδια με εβεβαίωσε ότι δεν ακολούθησε κανένα προηγούμενο υπόδειγμα και ότι η έκθεση των αρχαιοτήτων έγινε με δική της έμπνευση. Κατά τον σύζυγόν της Παντελήν η επιτυχία της στον τομέα αυτόν είναι πολύ μεγαλύτερη με το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Λήμνου.

Με τον Πολιχνίτο εξακολουθώ να έχω εκκρεμότητες και έχω διαπιστώσει ότι στην ψυχική κατάσταση που εξακολουθώ να βρίσκομαι δεν είναι δυνατόν να κοιμηθώ στο σπίτι όπου χρόνια μέναμε με την Ασπασία. Επήγα δυο φορές και εγύρισα αυθημερόν στο γιατάκι μου της «Γαλάζιας Θάλασσας». Στην «Γαλάζια Θάλασσα» μου έχουν κάνει έκπτωση και μπορώ να πω ότι για μένα που δεν έχω αυτοκίνητο είναι πολύ πιο οικονομικά από τα ενδιαιτήματα Νεάπολης και Θερμής. Εάν επιμείνω να μην εξυπηρετηθώ από τα αυτοκίνητα της κόρης του Θανάση και του συζύγου της Γιάννη Καψή και θέλω να αποφύγω τα λεωφορεία η επίσκεψή μου στο Ακλειδιού για να δω τον αδελφό μου με ταξί κοστίζει 400 δραχμές κατά την μετάβαση και άλλες 600 για την επιστροφή ύστερα από κλήση στο γραφείο ταξί της Μυτιλήνης. Περιμένω να μου γράψεις για τον προγραμματισμό των θερινών διακοπών της οικογένειας και των φίλων μας.

Με πολλή αγάπη, Μίλτης

Οι «λόγιοι» της Μυτιλήνης έχουν καθιερώσει να συναντώνται κάθε Σάββατο 10-12 π.μ. στο καφενείο της προκυμαίας «ΜΟΥΣΙΚΟ». Στον κήπο πηγαίνουν κάθε μέρα μόνον μερικοί, Στρατής Αναστασέλλης κ.ά. αλλά όχι πάντα. Οι Μουτζούρης, Παύλος Βλάχος και Θανάσης Τσερνόγλου συναντώνται κάθε Πέμπτη 11-12 στο «Πανελλήνιο» της προκυμαίας.

Μίλτης Παρασκευαΐδης, «Επιστολή στον Κ. Γ. Μίσσιο», Κ. Γ. Μίσσιος, Και άλλοι Μυτιληνιοί λόγιοι και λογοτέχνες, Αθήνα, Πιττακός, 2008, σσ. 305-310