«Η απολυταρχία του Όθωνα δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει τη λαϊκή γαλήνη, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαιώνιση του καθεστώτος του. Τα πολιτικά κόμματα και ο Τύπος είχαν περάσει στην αντιπολίτευση. […]
Τελικά, η αντιπολίτευση αποφάσισε να καταφύγει στη βία, για την επιβολή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. […] Η ηγεσία της αντιπολίτευσης κατόρθωσε να μυήσει στο κίνημα και κορυφαίους στρατιωτικούς. Τον Αύγουστο του 1843 μυήθηκε ο Δημ. Καλλέργης, επικεφαλής του ιππικού της πρωτεύουσας, παράλληλα ο συνταγματάρχης Σκαρβέλης, διοικητής του πεζικού, και ο συνταγματάρχης Σπυρομήλιος, διοικητής της Σχολής Ευελπίδων - όλοι μέλη του ρωσικού κόμματος.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση είχε λάβει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την οξυνθείσα κατάσταση, γεγονός που επέσπευσε την επαναστατική εκδήλωση. Εμπρός στον κίνδυνο των συλλήψεων ήταν ζήτημα αυτοσυντήρησης για τους "συνωμότες" να αρχίσουν αμέσως επαναστατική δράση. Πράγματι την 3η Σεπτεμβρίου 1843, στις μία μετά τα μεσάνυχτα, τμήματα στρατού υπό τον Καλλέργη αναπτύχθηκαν στην πλατεία των ανακτόρων, ενώ πολύς λαός είχε συγκεντρωθεί διαδηλώνοντας υπέρ της παραχώρησης Συντάγματος. Πανικόβλητος ο Όθωνας εξαναγκάστηκε να προβεί στην ακόλουθη διακοίνωση: "Έλληνες, ήκουσα την επιθυμίαν σας και θέλω συγκαλέσει το πρωί το Υπουργικόν Συμβούλιον και το Συμβούλιον της Επικρατείας δια να συνεννοηθώ με αυτά καθώς και με τους πρέσβεις των τριών φίλων Δυνάμεων, αι οποίοι υπέγραψαν τας περί αποκαταστάσεως της Ελλάδος συνθήκας…"»