«Δίπλα στα βιβλία, τα σχολεία, μείζονα εργαλεία για την προώθηση των διαφωτιστικών επιδιώξεων. Με αργούς ρυθμούς στην αρχή, με επιταχυνόμενους στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, τα σχολεία του Διαφωτισμού έρχονται να ανατρέψουν τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά συστήματα και, παρά τις αντιδράσεις, να διαμορφώσουν μία νέα δυναμική. Σχολειά στα Γιάννινα, την Καστοριά, τον Άθω, την Κωνσταντινούπολη και, κυρίως, τη Σμύρνη, τη Χίο και τις Κυδωνιές, με αριθμούς μαθητών που διαρκώς αυξαίνουν, αποτελούν ισάριθμους πόλους έλξης για νέες μαθήσεις, όπου πρυτανεύουν η αρχαιογνωσία, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, αλλά και τα πειράματα.
Aπό την πλευρά της οθωμανικής εξουσίας δεν υπήρξαν αντιδράσεις στον τομέα αυτόν. Και όσα γράφονται κατά καιρούς για το κρυφό σχολειό αντιπροσωπεύουν επωφελή εθνικά μυθολογήματα: οι Τούρκοι δεν ανακατεύτηκαν ποτέ σ' αυτές τις δουλειές.
Στον Άθω και την Κωνσταντινούπολη οι απόπειρες του Ευγένιου Βούλγαρη, το 1753, και του Δωρόθεου Πρώιου, το 1804, για την ίδρυση νεωτερικών "Ακαδημιών" δεν μπόρεσαν να αντέξουν στο κληρικό περιβάλλον και τις υπονομεύσεις που αυτό υποκινούσε. Στο τέλος της περιόδου άρχισε να εισάγεται στα νέα σχολειά η αλληλοδιδακτική μέθοδος: προκάλεσε, και αυτή, εκκλησιαστικές αντιδράσεις.»