Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

31 Οκτ. 2013

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις :: Τύπος

    Ο Νικηφόρος Παπανδρέου γράφει για τον Νίκο Χουρμουζιάδη στο περιοδ. Parallaxi

    Για τον Νίκο Χουρμουζιάδη γράφει ο Νικηφόρος Παπανδρέου στο περιοδικό Parallaxi:

    Τον γνώρισα το 1976, όταν, ως Πρόεδρος του ΚΘΒΕ, με κάλεσε στη Δραματική Σχολή. Πάνε 37 χρόνια, ήμουν 35 χρονών, εκείνος 46, παιδιά και οι δύο…
    Μου είναι αδύνατο να συνοψίσω αυτή τη στιγμή πόσα κέρδισα εγώ και η Πειραματική Σκηνή (και κυρίως οι νέοι, τότε, ηθοποιοί της) από την καθημερινή σχεδόν επαφή μ’ έναν άνθρωπο της δικής του παιδείας και της δικής του ευαισθησίας (για να μη μιλήσω για τα ελληνικά του). Εκείνος ισχυριζόταν ότι κέρδισε περισσότερα, επειδή μπήκε ξαφνικά το θέατρο και ως καλλιτεχνική πρακτική στη ζωή του, αλλά αυτός ο ισχυρισμός ήταν μια ακόμα εκδήλωση της μεγάλης γενναιοδωρίας του. Θα μας λείψει πολύ ο Νίκος Χουρμουζιάδης, το χιούμορ του, η τρυφερότητα, τα θυμωμένα του ξεσπάσματα, η σταθερή αλληλεγγύη του. Αλλά παρηγοριέμαι με τη σκέψη ότι, επειδή σημάδεψε τη ζωή ολόκληρης της πειραματικής οικογένειας, θα είναι πάντα κάπου εδώ γύρω. Τον αποχαιρετώ μ’ ένα μετάφρασμά του:

    Πες μου τ’ αστέρια πότε σβήνουν;
    Έχουν ματόκλαδα και κλείνουν;
    Πού χάνονται και πού κοιμούνται;
    Μες στα όνειρά τους μας θυμούνται;

    Καλό ταξίδι, Νίκο.

    31 Οκτ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέα έκδοση του ΚΕΓ: ΚΛΙΚ στα Ελληνικά. Επίπεδα Α1 & Α2. Εγχειρίδιο για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης / ξένης γλώσσας

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει την έκδοση του έργου ΚΛΙΚ στα Ελληνικά. Επίπεδα Α1 & Α2, που αποτελεί ένα καινοτόμο εγχειρίδιο για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης / ξένης γλώσσας.
    Το ΚΛΙΚ στα Ελληνικά. Επίπεδα Α1 & Α2 έχει πλήρως συμμορφωθεί προς τις προδιαγραφές για τα Επίπεδα Ελληνομάθειας που ισχύουν επίσημα με νόμο του κράτους από το 2010 και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την κλίμακα που προτείνει για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι νέες προδιαγραφές αποτυπώνονται στον τόμο Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας: Νέο αναλυτικό εξεταστικό πρόγραμμα σύνταξη και έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Θεσσαλονίκη 2013).
    Το πρώτο βιβλίο της σειράς «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά» απευθύνεται σε εφήβους και ενηλίκους εντός ή εκτός της Ελλάδας που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και έχουν στόχο είτε να συμμετάσχουν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας επιπέδου Α1 και Α2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, είτε να αναπτύξουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα στην ελληνική γλώσσα.
    Σε κάθε ενότητα του βιβλίου εξετάζεται μια περίσταση επικοινωνίας και στις τέσσερις επικοινωνιακές δεξιότητες και επίσης διδάσκεται το λεξιλόγιο και η γραμματική, με αφορμή την κατανόηση του γραπτού και του προφορικού λόγου. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται δύο αυθεντικά τεστ ελληνομάθειας για τα επίπεδα Α1 & Α2.
    Το ΚΛΙΚ στα Ελληνικά. Επίπεδα Α1 & Α2 εφαρμόζει τις αρχές της σύγχρονης διδακτικής, και καινοτομεί παρέχοντας στους χρήστες του βιβλίου –εκτός από τρία CD με υλικό εξεταστικό, ακουστικό, και τραγούδια– πρόσβαση στο ηλεκτρονικό «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά», εντός της Πύλης του ΚΕΓ. Ο χρήστης του βιβλίου μπορεί να συνδέεται με τα ψηφιακά περιβάλλοντα εργασίας του ΚΕΓ και να περιηγείται σε ηλεκτρονικό συμπληρωματικό διδακτικό υλικό.
    Με το παρόν έργο, το ΚΕΓ συνεχίζει την ουσιαστική του συμβολή στη διδασκαλία, εκμάθηση και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας προσφέροντας ένα πολύτιμο και σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο.

    31 Οκτ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εκδηλώσεις του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου της Πράγας (29 και 31/10/13)

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων διδασκαλίας Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου και 50 χρόνων από τον θάνατο του υφηγητή Δημήτρη Παπά, ιδρυτή της Έδρας των Νέων Ελληνικών στην Πράγα, το Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών διοργανώνει το επόμενο δίμηνο μια σειρά τιμητικών εκδηλώσεων.

    23 Οκτ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    40ό ετήσιο συνέδριο της ΠΕΦ: Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος τῶν ποιητῶν» και ο «ἀπὸ σκηνῆς φιλόσοφος». Παράδοση και νεωτερικότητα (31/10-2/11/13

    Από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη, στην Αίθουσα Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου στο Διοικητήριο Σπάρτης (2ο χλμ. Ε.Ο. Σπάρτης -Γυθείου), το 40ό ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων με θέμα: Ευριπίδης, ο «τραγικώτατος τῶν ποιητῶν» και ο «ἀπὸ σκηνῆς φιλόσοφος». Παράδοση και νεωτερικότητα.
    Το συνέδριο διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, του Δήμου Σπάρτης και του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας.

    22 Οκτ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Δύο μουσικές συναυλίες για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά (29 και 31/10/13)

    Δύο μουσικές συναυλίες για τα 70 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 29 και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    17 Οκτ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Ερευνητικά Προγράμματα

    Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση: Χρηματοδότηση ερευνητικών εργασιών

    Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, υλοποιώντας για έβδομη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα χρηματοδότησης ερευνητικών εργασιών με τίτλο «Επιστημονικές Μελέτες», προσκαλεί ερευνητικές ομάδες, από όλα τα επιστημονικά πεδία, να υποβάλουν τις προτάσεις τους για μελέτες που προτίθενται να εκπονήσουν το 2014.

    18 Απρ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >