Πολύ συχνά διατυπώνονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η γλώσσα των νέων συνιστά «κίνδυνο» και «πηγή αλλοίωσης» για την ελληνική (ως τέτοια εννοείται η κοινή/επίσημη γλώσσα), περιορίζει τον λεξιλογικό «πλούτο» των ίδιων των νέων σε «λιγοστές» και «ακατανόητες» εκφράσεις, «εμποδίζει» τη γλωσσική τους καλλιέργεια κλπ.
Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε υπόψη μας τα εξής:
· Η γλώσσα των νέων, όπως έχουν δείξει οι σχετικές μελέτες, δεν συνιστά κανενός είδους παραβίαση της κοινής/επίσημης γλώσσας ούτε αποτελεί δείγμα «ατελούς εκμάθησής» της εκ μέρους των νέων.
· Οι νεολογισμοί που κάνουν την εμφάνισή τους στη γλώσσα των νέων αξιοποιούν μηχανισμούς που πάγια βρίσκονται σε λειτουργία στη γλώσσα κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, άρα δεν την αλλοιώνουν
· Η γλώσσα των νέων τελικά αναδεικνύεται σε πηγή ανανέωσης της γλώσσας, καθώς αρκετά στοιχεία της αργά ή γρήγορα περνούν στην κοινή χρήση, κυρίως στο ανεπίσημο ύφος.
· Η χρήση της γλώσσας των νέων, περιοριζόμενη σε συγκεκριμένες περιστάσεις και δραστηριότητες, δεν φαίνεται να τους εμποδίζει από το να χρησιμοποιούν άλλες μορφές γλώσσας σε άλλες περιστάσεις γενικότερα και ειδικότερα σε πιο επίσημες