α) Ύφος και κείμενο
Δυο λέξεις μπορεί να έχουν κοντινές σημασίες αλλά να διαφέρουν ως προς το ύφος που τις χαρακτηρίζει και το είδος του κειμένου όπου περιμένουμε να τις βρούμε. Τα παραπονούμαι και γκρινιάζω έχουν λίγο πολύ την ίδια σημασία αλλά το δεύτερο είναι πολύ πιο καθημερινό και ανεπίσημο. Για παράδειγμα, σε μια επαγγελματική αναφορά θα ήταν μάλλον περίεργο να δούμε την πρόταση Οι υπάλληλοι γκρινιάζουν για την ακαταλληλότητα του χώρου εργασίας (το παραπονούνται θα ήταν πιο κατάλληλο).
Και προσέξτε ότι ακόμα και διαφορετικοί τύποι της ίδιας λέξης μπορεί να διαφέρουν ως προς το ύφος: το παραπονούμαι είναι σίγουρα πιο επίσημο από το παραπονιέμαι, το άνδρας πιο επίσημο από το άντρας, κλπ.
Συνώνυμες κατά τα άλλα λέξεις μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένο τύπο κειμένου και επομένως να διαφοροποιούνται ως προς αυτό.
β) Συγκινησιακοί/ εκφραστικοί παράγοντες
Λέξεις που δηλώνουν το ίδιο πράγμα μπορεί να διαφέρουν ως προς τον συγκινησιακό τους χαρακτήρα ή περιεχόμενο και την εκφραστικότητά τους.
γ) Λεξικές «παρέες»
Τα συνώνυμα μπορεί να διαφέρουν και ανάλογα με τις «παρέες» τους, ανάλογα δηλαδή με τις λέξεις με τις οποίες συνυπάρχουν συνήθως
δ) Μερική ταύτιση σημασιών
Όπως είπαμε και παραπάνω,
λέξεις με πολλές σημασίες (πολύσημες) μπορεί να μοιράζονται κάποια/ες από αυτές τις σημασίες με άλλες λέξεις, αλλά τις περισσότερες φορές δεν τις μοιράζονται όλες