Στην πρώτη περίπτωση μελετάμε τη γλώσσα συγχρονικά, εξετάζοντας τις λειτουργίες και τις σχέσεις μεταξύ φθόγγων, μορφημάτων, λέξεων, φράσεων
Στη δεύτερη εξετάζουμε την εξέλιξη του στοιχείου ή του συστήματος με το πέρασμα του χρόνου εστιάζοντας στις διαδοχικές μορφές και λειτουργίες του. Τότε μελετάμε τη γλώσσα διαχρονικά ή στη διαχρονία της.
Η μελέτη της γλωσσικής αλλαγής συνεπάγεται, επομένως, διαχρονική θεώρηση
Οι διαφορετικές ποικιλίες είναι συχνά η αφετηρία για τις γλωσσικές αλλαγές και αποτελούν ενδείξεις ότι κάποιες αλλαγές βρίσκονται σε εξέλιξη.
οι διαφορετικές ποικιλίες σε μια γλώσσα μας διαφωτίζουν για τις πιθανές αλλαγές και μας δείχνουν την κατεύθυνση που μπορεί να πάρει η γλωσσική εξέλιξη.
«Δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινή ομιλούμενη αγγλική των ψαράδων, καουμπόηδων, λαϊκών τραγουδιστών, ιερέων, γιατρών κλπ. έτσι όπως μιλούσαν για τη δουλειά τους στη δική του ο καθένας γλωσσική ποικιλία. Η προσέγγιση αυτή αποκαλύπτει μια σημαντική αλήθεια για τη γλώσσα που η σταθερότητα του γραπτού λόγου συχνά αποκρύπτει: Ότι η γλώσσα είναι πάντα σε εξέλιξη πέρα από τον έλεγχο δασκάλων και κυβερνήσεων. Όταν κοιτάς τη γλώσσα μέσα από μικροσκόπιο, μπορείς να τη δεις να αλλάζει σχεδόν καθώς κοιτάς».
Η γλωσσική αλλαγή συμβαίνει
Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ιστορική γλωσσολογία στάθηκε το κατά πόσο θα μπορέσει να περιγράψει αυτή την πραγματικότητα της εν εξελίξει αλλαγής