Σμύρνη

Πόλη χαμένη και ξανακερδισμένη

Συγκρότηση ενότητας: Καλλιόπη Μακαρώνη

Γέφυρα των Καραβανιών-Μέλης Ποταμός-Κοιλάδα Αγίας Άννας Γέφυρα των Καραβανιών-Μέλης Ποταμός-Κοιλάδα Αγίας Άννας

Η είσοδος της πόλης από Ανατολάς είναι εδώ στις όχθες του ποταμού Μέλη, ιστορικού από την αρχαιότητα, καθώς κατά το μύθο εδώ γεννήθηκε ο ποιητής Όμηρος. Τον ποταμό πλαισιώνει η περίφημη Γέφυρα των Καραβανιών, ένας από τους τρεις συγκοινωνιακούς κόμβους της Σμύρνης. Το χτίσιμό της χρονολογείται στα 850 π.Χ, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη γέφυρα ακόμα εν χρήσει, σε όλο τον κόσμο.
Η Γέφυρα των Καραβανιών έπαιζε σπουδαίο ρόλο στο εμπόριο, καθώς εξαιτίας της γερής κατασκευής της και της τοποθεσίας της, επέτρεπε την άνετη πρόσβαση των καραβανιών αλλά και μεμονωμένων καμήλων από την ανατολή, ώστε να μεταφέρουν και να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματά τους στη Σμύρνη. Εκτός από τον εμπορικό της ρόλο, η περιοχή γύρω από τη Γέφυρα, αποτελούσε αγαπητή τοποθεσία περιπάτου και αναψυχής για τους Σμυρνιούς, λόγω της φυσικής ομορφιάς της με πλατάνια και κυπαρίσσια ολόγυρα καθώς και της ευρύχωρης πλατείας της με μικρά καφενεδάκια όπου ξαπόσταιναν οι επισκέπτες.
Νότια του ποταμού Μέλη, κείτεται η κοιλάδα της Αγίας Άννας, με το ρωμαϊκό υδραγωγείο του Τραϊανού, οι Παλιές Καμάρες όπως τις αποκαλούσαν οι Σμυρνιοί.
Σε αυτή την ενότητα να εξετάσετε την οπτική γωνία που υιοθετεί η αφήγηση όταν πρόκειται να εκφράσει τον ανατολίτικο/μειονοτικό/τουρκικό τρόπο αντίληψης της πόλης και της πραγματικότητας. Υπάρχει γεφύρωση αυτών των αντιθέσεων; Τι τονίζεται και τι αποσιωπάται;

Μετάβαση στο σημείο: Γέφυρα των Καραβανιών-Μέλης Ποταμός-Κοιλάδα Αγίας Άννας