Σμύρνη

Πόλη χαμένη και ξανακερδισμένη

Συγκρότηση ενότητας: Καλλιόπη Μακαρώνη

Πλατεία Κονάκ-Το Κυβερνείο-Το Ρολόι Πλατεία Κονάκ-Το Κυβερνείο-Το Ρολόι

Το νότιο μέρος της πόλης αποτελεί την καρδιά της μουσουλμανικής Σμύρνης. Η Πλατεία του Ρολογιού (Konak Meydani στα τούρκικα) είναι εμβληματική για τους Τούρκους ακόμα. Σ’ αυτή δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού (στα τουρκικά Saat Kulesi), κτίσμα του 1901, ύψους 25 μέτρων. Δώρο του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ στο Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄, είναι το χαρακτηριστικότερο από τα 58 ρολόγια που κτίστηκαν την ίδια περίοδο, με σκοπό να υιοθετηθεί ο δυτικός τρόπος μέτρησης του χρόνου. Όπισθεν της πλατείας, βρισκόταν το Κονάκι (στα τουρκικά Konak θα πει ευρύχωρη κατοικία), το τούρκικο δηλαδή Διοικητήριο της πόλης, το οποίο χρησίμευε και ως κατοικία του Οθωμανού κυβερνήτη.
Στην ευρύτερη περιοχή απλώνονται οι στρατώνες και το τουρκικό νεκροταφείο. Στην πλατεία του Διοικητηρίου έχουν εγγραφεί συμβολικά αντικρουόμενες μνήμες. Για τους Έλληνες της Σμύρνης συνιστά τόπο μαρτυρίου, καθώς σ’ αυτήν παραδόθηκε από τον Νουρεντίν Πασά στον όχλο, για να τον λιντσάρουν, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος. Για τον μουσουλμανικό όμως πληθυσμό της πόλης, αποτελεί σύμβολο, καθώς σ’ αυτήν εδραιώνεται η «απελευθέρωση» της Σμύρνης από τους απίστους (γκιαούρηδες), η ανύψωση της τουρκικής σημαίας και η αρχή μιας νέας πόλης που τους ανήκει.
Να μελετήσετε αυτή την αντίφαση και τα συναισθήματα που γεννά, στα κείμενα της ενότητας. Εντοπίζετε σημεία σύγκλισης ή ριζικής απόκλισης στις αφηγηματικές φωνές που μαρτυρούν τα ιστορικά γεγονότα;

Μετάβαση στο σημείο: Πλατεία Κονάκ-Το Κυβερνείο-Το Ρολόι