Σμύρνη

Πόλη χαμένη και ξανακερδισμένη

Συγκρότηση ενότητας: Καλλιόπη Μακαρώνη

Άλλες Συνοικίες της Σμύρνης Εβραϊκή συνοικία

Μετά τα παζάρια, στο τέλος της οδού Kemeralti, ξεκινάει της Χάβρας το σοκάκι. Εκεί βρισκόταν η παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία, η οποία συγκέντρωνε και το μεγαλύτερο μέρος του εβραϊκού πληθυσμού της Σμύρνης.
Οι Εβραίοι της Σμύρνης ήταν Σεφαραδίτες, Εβραίοι δηλαδή που εκδιώχθηκαν το 1492 από την Ιβηρική Χερσόνησο και απορροφήθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν εγκαταστάθηκαν ωστόσο αμέσως στη Σμύρνη, όπως συνέβη σε άλλες πόλεις. Η εβραϊκή κοινότητα σχηματίστηκε το 16ο αιώνα. Στην εβραϊκή συνοικία των παζαριών, οι Εβραίοι κατοικούσαν σε cortijos, σπίτια ισπανικής αρχιτεκτονικής προέλευσης, με κεντρική αυλή (patio), έχοντας γύρω της τα δωμάτια. Οι παραδοσιακές εβραϊκές οικογένειες είναι πολυμελείς. Η σταδιακή αύξηση του πληθυσμού ως το 19ο αιώνα και μέχρι την καταστροφή, δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσης των ασθενέστερων οικονομικά Εβραίων. Οι ευπορότεροι αποζητώντας άνεση χώρου και λιγότερη πολυκοσμία έφευγαν από εδώ, μετακομίζοντας στα αριστοκρατικά προάστια της Σμύρνης, όπως το Καρατάσι (ή αλλιώς Μελάντια), την Καραντίνα και το Γκιοζ Τεπέ.
Οι Εβραίοι έχουν παράδοση στο εμπόριο. Όπως παντού έτσι και στη Σμύρνη, είναι δεινοί έμποροι, ασχολούμενοι κυρίως με τα υφάσματα, τα δερμάτινα και τα ενδύματα. Διατηρούν καταστήματα στη σκεπαστή αγορά αλλά και αλλού, αλλά δεν κυριαρχούν στο σμυρναίικο εμπορικό κόσμο.
Αν και από τα μέσα του 19ου αιώνα, η εβραϊκή κοινότητα εξευρωπαΐζεται στα ήθη, ωστόσο οι σχέσεις της με τις υπόλοιπες κοινότητες είναι τεταμένες, εξαιτίας ίσως των θρησκευτικών συνηθειών που ακολουθεί, οι οποίες στην ενδυμασία, στο φαγητό και γενικά στην καθημερινότητα τη διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες εθνότητες. Στην πόλη υπήρχαν 9 συναγωγές γύρω από το σοκάκι της Χάβρας, εκ των οποίων τρεις διατηρούνται και σήμερα.
Σ’ αυτή την ενότητα, με άξονα το απόσπασμα του Κοσμά Πολίτη σε συνδυασμό με το τραγούδι Εβραιοπούλα, να εξετάσετε αν και με ποιο τρόπο αίρεται η προκατάληψη έναντι των Εβραίων, έχοντας κατά νου πως για τους Εβραίους ο γάμος με αλλόθρησκο και αλλοεθνή ήταν εκείνη την εποχή σπανιότατος και απαγορευτικός.

Μετάβαση στο σημείο: Άλλες Συνοικίες της Σμύρνης