Πολιτικό σκηνικό: Δικομματισμός και βασιλεία

Λογοτεχνία

▲▲▲

Στο βαπόρι

(απόσπασμα)


‒ Καιαιαι… θα μείνετε πολύ εις τας Πάτρας;…

‒ Ναιαι… θα μείνω ολίγες μέρες… κι έπειτα θα πάω στη Ζάκυνθο…

‒ Κι έχετε υποθέσεις βέβαια… ή έτσιιι… χάριν διασκεδάσεως…

‒ Α, όχι… Έχω κάτι δουλειές… Επρόκειτο να κάμομε μερικάς παραγγελίας… και έπρεπε να πάει ένας… για να ιδεί… Πηγαίνω εκ μέρους του καταστήματος…

‒ Είσθε έμπορος;…

‒ Μάλιστα… Εις την Σύρον…

‒ Α έέτσιιι;… Χαίρω πολύ… Και τι κατάστημα είν’ αυτό σας παρακαλώ;…

‒ Μα… είναι μεγάλο κατάστημα… Κάνει όλα τα είδη… Θα έχετε ακούσει ίσως… «Καρώνης και αδελφός».

‒ Α…, ναιαι… έχω ακούσει… Και εργάάζεεσθεε χονδρικώς… ή λιανικώς…

‒ Μαα… και τα δύο… Και χονδρικώς και λιανικώς… Σας λέγω… είναι μεγάλο κατάστημα… Κάνει όλα τα είδη…

‒ Και πώς πάν’ οι δουλειές!…

‒Αιαι… μα πώς να πάνε… Εμείς έχομε πάντοτε εργασίες… αλλά… Τώρα βλέπετε είν’ αυτή η κατάστασις… Μας έχει σακατέψει όλους… Είν’ αυτό το συνάλλαγμα βλέπετε οπού μας ερήμαξε… Εμείς ξέρετε έχομε μεγάλας συναλλαγάς… Ιδίως με το εξωτερικόν… Χάνομε αδίκως τα χρήματά μας…

‒ Ω!… Εμένα θα μου το πείτε;… Αμ’ υπάρχει καμία αμφιβολία;… Υποφέρει ο κόσμος, αδελφέ!… Είναι κατάστασις αυτή;!… Εμείς ελιώσαμε εις τα πόδια μας πλέον!…

‒ Α… Εμείς υποφέρομε πολύ… Δεν ημπορείτε να φαντασθείτε τι ζημιωνόμεθα… Ενθυμούμαι τι διαφορά άλλοτε… Εμείς τουλάχιστον ημπορώ να σας ειπώ… ότι άλλοτε είχαμε… τριπλασίας εργασίας…

‒ Τριπλασίας!… Δε λέτε δεκαπλασίας!… Μας κατέστρεψαν, αδελφέ!… Εγώ απορώ πώς αντέχει ο κόσμος!…

‒ Και το κακόν είναι ότι δεν φαίνεται και καμία διόρθωσις… Εγώ δεν ηξεύρω τι να ειπώ. Τουλάχιστον να έβλεπε κανείς… κανένα ενδιαφέρον… καμιά φροντίδα…

‒ Ωχ!… Ενδιαφέρον!… Τώρα το πετύχατε!… Ποιος περιμένετε να ενδιαφερθεί; Ο Τρικούπης; Πού χάνεσθε!

‒ Δεν έχομεν πολιτικούς δυστυχώς, κύριεεε… Το όνομά σας παρακαλώ;

‒ Παναγιωτόπουλος.

‒ Είσθε υπάλληλος;…

‒ Ναιαι… Εχρημάτισα έφορος… Επί πολλά έτη… αλλά με έπαυσε αυτός ο φαύλος… και έκτοτε δεν ξαναδιορίσθην… Πολιτευόμεθα όμως κυρίως εμείς… Η οικογένειά μας…

‒ Δεν έχομεν πολιτικούς δυστυχώς, κύριεεε… Παναγιωτόπουλε… Αυτή είναι η αλήθεια… Εμείς είχαμε μίαν πεποίθησιν εις αυτόν τον Τρικούπην… αλλά απεδείχθη και αυτός… κενός…

‒ Ω!… Αμ’ είναι αμφιβολία;!… Αυτός μας κατέστρεψε, αδελφέ!… Κακοηθέστατος!… Εγώ τα προέλεγα από τα Ογδονταπέντε… Ημπορούσαμε να βγούμε, κύριε, με τόσα δάνεια;… Συνεταιρίσθη με αυτούς τους χρηματιστάς… και όλο δάνεια επί δανείων… φόρους επί φόρων… δώσ’ του και δώσ’ του… Ενόμισε ότι ηύρε εδώ το τσιφλίκι του πατέρα του… Αχρείος άνθρωπος!…

Βαρύ, επί του καταστρώματος, το βίντσι επλατάγησε, έγρουξε, εφύσηξε, εσφύριξε, έκριξε, εκροτάλισε, συνταράσσον την υπ’ αυτό σάλαν, διακόπτον την κουβένταν, μεταβάλλον εις θρύμματα τις λέξεις.

‒ Αβάάραα!, φωνή ηκούσθη, άνωθεν, συνοδεύουσα τον βρόντον του, ενώ κλαγγή αλυσίδων αντηχούσε.

‒ Βίίίρα!, άλλη φωνή απήντησε, εν τω κριγμώ και τω γρουσμώ του ανακινουμένου μηχανήματος, ούτινος επάλλετ’ ο σκελετός, υπό τον εκ της βάσεώς του αναπεμπόμενον βρωμερόν ατμόν.

‒ Αγάάανταα!, τρίτο παράγγελμα εδόθη, συρνομένων των παλαμαριών, και των τροχών συστρεφομένων, και των κρίκων εξελισσομένων και των στροφίγγων αλληλοσυμπλεκομένων.

‒ Μάϊναα!, τετάρτη επίκλησις αντέκρουσε, από τα πλάγια ερχομένη, νέαν τροπήν δίδουσα εις τους χειρισμούς.

Και το βαρέλι, αιωρηθέν και κυμανθέν, ανήρθη και κατέπεσεν, εντός του προσδοκώντος τετραγώνου στόματος του ολανοίχτου αμπαριού.

Να ιδούμε τώρα πλέον τι θα γίνει και με αυτόν τον συμβιβασμόν… Τώρα, οπού θα έλθουν και αυτοί οι αντιπρόσωποι των ομολογιούχων…

‒ Ω… Τι να γίνει;… Πιστεύετε στα σωστά σας πως θα γίνει τίποτε;… Δε βαριέσθε!… Τους φέρνει όλους αυτούς ο Τρικούπης… για να τα φκιάσουν όπως θέλουν… Παγαπόντιγα πράματα!…

‒ Είδα ότι θα έρθει εκ μέρους των Άγγλωων… αυτός οοο… Γκραν-Ντουφ… Λέγουν ότι αυτός είναι σπουδαίον πρόσωπον…

‒ Ωχ!… Θα είναι κι αυτός κανένας… σαν τον άλλον… τον Λόου!… Περιμένετε, αδελφέ, προκοπή από τον Τρικούπη;!… Καλέ, αυτός είναι συνεννοημένος με τους Άγγλους… Αυτά είναι φανερά!… Θέλει να μας κάμει σαν τους Φελλάχους… Δεν βλέπετε τι γράφει κάθε μέρα αυτή η «Ακρόπολις»;… Μαζί με την άλλη… την… «Νέαν Ημέραν»…

‒ Είνε τώρα και αυτό το ζήτημα των βερατίων… Δεν ηξεύρομε τι τροπήν θα λάβει… Είδα ότι άρχισαν να γίνονται συναθροίσεις εις την Κρήτη…

‒ Αμ’ τι συναθροίσεις!… Να, θα σηκωθούν πάλι… και ο Τρικούπης θα κάμει πάλι τον χωροφύλακα της Τουρκίας… Θαν τους παραδώσει δεμένους εις τον Σακήρ!… Δεν τα έκαμε πρόπερσι τα ίδια;… Είναι άνθρωπος αυτός για να κάμει τίποτα;… Αυτός, και αν είναι να γίνει κάτι τι, μπορεί να το παραλύσει… Τι κάνουν οι Βούούλγαροιοι… αλλά έχουν τον Σταμπούλωφ!… Παλικάρι!… Του βαστάει… Εκεί!… Τραβάει μπροστά… Όχιιι… οικονομικούς συνδυασμούς και οικονομικούς συνδυασμούς… Και λόγια!… Η Ελλάς προόρισται να ζήσει και θα ζήσει!… Και ιστάμεθα παρά την βαλβίδα, μωρέ;!… Πού σ’ αφήνει, μωρέ, ο άλλος να κουνηθείς;!… Μήπως έχεις τον στρατόν, μήπως έχεις τον στόλον;… Τα παρέλυσε όλα αυτά ο φαύλος!…

‒ Εγώ νομίζω, κύριεεε… ότι άλλοτε η κατάστασις ήτον καλυτέρα… Δεν ηξεύρω τι ελαττώματα είχον αυτοί οι παλαιότεροι… αλλά νομίζω ότι και τα οικονομικά μας ήσαν ανθηρότερα… και μας εφοβούντο και περισσότερον…

‒ Χμ!… Αμ’ υπάρχει αμφιβολία;!… Βάζεις τον Κουμουντούρον, βάζεις τον Ντεληγεώργην, βάζεις τον Βούλγαρην, βάζεις τον Ζαΐμην!… Άνθρωποι πρακτικοί… Άνθρωποι με μυαλόν… Όχιιι… Παπαράλες! Βάζεις αυτούς τους ανθρώπους;!… Με αυτόν τον αγύρτην!…

Βίαιος και ακάθεκτος, εκ νέου, του βιντσιού ο σάλος διεσάλευσε τη σάλα, τροχαλιών και γάντζων και σκοινιών σάλαγος ηκούσθη, συνεπήρ’ απ’ την μαούνα το βαρέλι, το ετίναξε στα έγκατα του κύτους.

Εκερματίσθηκ’ η κουβέντ’ ανηλεώς, εκρεουργήθη κατά κράτος, διεκόπη, συνετρίβη, συνεθλίβη, τα ράκη της εσκορπίσθησαν τριγύρω, δώθε-κείθε. Έτριξ’ υπό την δόνησιν το πλοίον, εκλονίσθη, τρέμον, φρίσσον επάνω εις την υγράν βάσιν του, την άστατον, ως ίππος του οποίου πάλλονται τα νεύρα. Πνοή ατμού εξέφυγ’ απ’ το πλάγι του βαρούλκου, όρμησε προς τα έξω, συνεθόλωσε τα γύρω, εξηπλώθη, πληκτική, νοτερά, δυσώδης. Και ο μακρός ξύλινος βραχίων, ο ορθούμενος χονδρός και προτεταμένος υπέρ το επίπεδον του σκάφους, ελευθερωθέντος του αγκίστρου του, μετεφράσθη αντιθέτως, έσκυψε και πάλι προς τα κάτω, με ορμήν και όρεξιν.

Βιβλιογραφικά

Μιχαήλ Μητσάκης, «Στο βαπόρι» στον τόμο Πεζογραφήματα, Νεφέλη, Αθήνα 1988, σ. 248-253.

Μεταδεδομένα

< Τρικούπης > < Οικονομία > < Διάλογος >

▲▲

Γυναίκα από βελούδο

(απόσπασμα)


‒ Προτείνω την ποινική δίωξη του κυρίου Χαρίλαου Τρικούπη, λέει, στα 1891, ο Δεληγιάννης, απ’ το βήμα της Βουλής. Επίσης την ποινική δίωξη όλων των υπουργών του!

Είναι ξανά πρωθυπουργός – απ’ τις 24 Οκτωβρίου του 1890: Ξαφνικά ο κουρασμένος παππούς της Κηφισιάς έγινε, πάλι, το λιοντάρι της Γορτυνίας. Παράξενο, πόσο η εξουσία μεταμορφώνει αυτόν τον άνθρωπο. Έχει πατήσει τα εβδομήντα ένα και θέλει τώρα να τα πάρει όλα– ακόμα και το κεφάλι του εχθρού του. Οι διάδρομοι της Βουλής ψιθυρίζουν: «Τόσο μίσος;».

Τόσο και παραπάνω. Βέβαια η παραπομπή του Τρικούπη τούς τρομάζει όλους. Με ποια στοιχεία; «Υπάρχουν» απαντά ξερά ο Δεληγιάννης στον Γεώργιο που τον συμβουλεύει να είναι προσεχτικός. «Τα μαζεύω εδώ και τεσσεράμισι χρόνια! Τόσα ήταν ο Τρικούπης στην εξουσία».

Τεσσεράμισι χρόνια πρωθυπουργός; Άλλο ένα ρεκόρ που θα καταγραφεί στα πολιτικά χρονικά του Δέκατου Ένατου αιώνα. Πώς να μην τιμωρήσεις έναν τόσο άπληστο άνθρωπο; Ο Γεώργιος ξαναλέει σκεφτικός: «Να είστε προσεκτικός». Η απάντηση του Δεληγιάννη, θα περάσει, μέσα απ’ τις στήλες της Ακρόπολης, στην Ιστορία: «Τρικουπίζετε Μεγαλειότατε;».

Ο Μεγαλειότατος βέβαια δεν Τρικουπίζει. Δεν ξεχνάει τις προσβολές τεσσερισήμισι χρόνων– ίσως να μην τις ξεχάσει ποτέ. Δε θέλει όμως ν’ αρχίσει, στα καλά καθούμενα, ένας ηλίθιος πετροπόλεμος– με λιθάρια που δε σημαδεύουν πουθενά. Καμιά φορά, τέτοιες πέτρες, βρίσκουν και το παλάτι!

Ο Δεληγιάννης επιμένει: «Έχω αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια μου». Δεν έχει, βέβαια, τίποτε. Θα φανεί στην επόμενη πράξη της οπερέτας: «Ο Τρικούπης προήγαγε άνευ λόγου τον στρατηγό κύριο τάδε. Ο Τρικούπης μετέθεσε άνευ λόγου τους ταγματάρχες κυρίους τάδε και τάδε. Ο Τρικούπης ηγόρασε, σε υπερβολικά μεγάλη τιμή 10.000 αρβύλες!»

Στο παλάτι ο Γεώργιος κυριεύεται από φρίκη: Αυτά είναι τα αδιάσειστα στοιχεία; Οι αρβύλες; Στη Βουλή η θερμοκρασία πέφτει απότομα – οι βουλευτές του Δεληγιάννη κοιτάζονται με αμηχανία. Στο «Ρωμιό» ο Σουρής συνοψίζει το γενικό κλίμα:

«Άκυρο ας κηρύξουμε
το Κατηγορητήριο
κι ας πάμε να το ρίξωμε
σε κάποιο ουρητήριο…
».

Όλη η Αθήνα είναι ένα καζάνι που βράζει. Τη μέρα της ψηφοφορίας ο Δεληγιάννης φοβάται επεισόδια: «Μπορεί οι οπαδοί του Τρικούπη να αιματοκυλίσουν την πρωτεύουσα!» λέει στον Διευθυντή της Αστυνομίας.

Η Φρουρά της Αθήνας κινητοποιείται. Μια πυροβολαρχία παίρνει θέσεις στην Κηφισιά – εκατό μέτρα απ’ το εξοχικό σπίτι του Δεληγιάννη. Ακόμα κι ο Διάδοχος παίρνει διαταγή απ’ το Σύνταγμά του να ’ναι σ’ επιφυλακή, όση ώρα κρατάει, στη Βουλή, η ψηφοφορία. «Θα έλεγε κανένας ότι πάμε για πόλεμο με τους Τούρκους!» γράφει στο ημερολόγιό του ο πρίγκιπας Νικόλαος, με τη ζωηράδα των είκοσί του χρόνων. «Αυτός ο Δεληγιάννης είναι πολύ γελοίος!»

Πώς να κερδίσεις, μια μάχη, σε μια χώρα όπου Τρικουπίζουν, ακόμα, κι οι πρίγκιπες; Η ψηφοφορία γίνεται στις 10 Φεβρουαρίου του 1892. Ο Τρικούπης παίρνει 97 αθωωτικές ψήφους και 16 εναντίον.

Ο Δεληγιάννης χάνει τον πόλεμο και, λίγο αργότερα, θα χάσει και την Εξουσία.

Βιβλιογραφικά

Φρέντυ Γερμανός, Γυναίκα από βελούδο, Κάκτος, Αθήνα 1995, σ. 196-197.

Μεταδεδομένα

< Τρικούπης > < Κοινωνικές ταραχές > < Γερμανός >

Πριμαρόλια

(απόσπασμα)


«Μα βλέπετε πράγματι κίνδυνο να εκπνεύσει ο ελληνισμός;» ρωτούσε η Ελένη Ναούμ τον Μιχάλη Σακελλαρίου. Της τον είχαν συστήσει μόλις προ ολίγου και οι απόψεις του την είχαν ξαφνιάσει.

«Δεσποινίς μου, είναι ολοφάνερος ο κίνδυνος να εκπνεύσει ο ελληνισμός», της απάντησε με δύναμη εκείνος.

Νομομαθής και βαθύς γνώστης των θρησκειολογικών ζητημάτων, καλλιεργούσε τώρα το κτήμα του στον Αλισό, στέλνοντας όμως συχνά άρθρα στον τύπο, όπου υπογραφόταν “διδάκτωρ της Νομικής και καλλιεργητής κρομμύων”.

«Σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας», συνέχισε, «τα βλέμματα των Ελλήνων ήταν στραμμένα προς την Μακεδονία και μέσω αυτής προς την Πόλη. Απ’ όταν μας ήρθε ο Γεώργιος με τη ρωσίδα γυναίκα του, όλη μας η προσοχή εστράφη στο Κρητικό Ζήτημα. Το θεωρείτε αυτό γεγονός τυχαίο; Πού καταντήσαμε! Ξεχάσαμε την Πόλη και κυνηγάμε τα Χανιά!» κατέληξε πικρά.

«Εντούτοις, αγαπητέ μου», αποκρίθηκε ο Κωστής Φιλόπουλος, «εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάς πως ο βασιλεύς Γεώργιος παρέλαβε μια Ελλάδα μόλις 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αλλά με το πριγκιπικό δώρο που μας έφερε στη βαλίτζα του, τας νήσους του Ιονίου, καθώς και με την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας, που υπήρξε μια τεράστια διπλωματική νίκη, έχουμε σήμερα ένα βασίλειο μεγαλύτερο από το Βέλγιο και την Ολλανδία συνενωμένα, δηλαδή εφθάσαμε αισίως τα 63.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και αυτό το επέτυχε ο Γεώργιος χωρίς να θυσιάσει ούτε έναν έλληνα στρατιώτη, διά της διπλωματικής οδού και μόνον, προετοιμάζων το έδαφος με τα συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό. Πώς λοιπόν θα τον κατηγορήσουμε ως πράκτορα του σλαβισμού;»

«Η Θεσσαλία ήταν διπλωματική επιτυχία του Τρικούπη», επενέβη ο Βασιλειάδης. «Και μην ξεχνάς ότι στη διαφωνία του με τον Τρικούπη, ο Γεώργιος υπερέβη τις συνταγματικές του εξουσίες.»

«Εσύ εξακολουθείς να είσαι επηρεασμένος από τον γαλλικό ρεπουμπλικανισμό», ανασήκωσε τα φρύδια ο Αναστάσιος Παπαλουκάς, ο Γυμνασιάρχης. «Δεν θα έπρεπε τόσο άκριτα να ασπαζόμεθα το πάθος των Γάλλων εναντίον των βασιλέων και εναντίον των ιερέων, πάθος που απορρέει και δικαιολογείται ίσως από τη δική τους ιστορία αλλά καθόλου από τη δική μας. Είναι και τα δυο λόξες καθαρά γαλλικές, και– σας το προλέγω– έτσι που τις μαϊμουδίζουμε θα αποβούν επιζήμιες για τον ελληνισμό.»

«Προκειμένου να ενισχυθεί η Ορθοδοξία…»

Καθισμένη στο παγκάκι δίπλα στον Φιλόπουλο, η Έλλη παρακολούθησε για λίγο τη συζήτηση, σύντομα όμως αποφάσισε πως όλους αυτούς τους διαξιφισμούς ήταν εύκολο να τους ακούσει πάλι άλλοτε, ενώ η ομορφιά ολόγυρά της είχε μια ένταση που διαλαλούσε τη μοναδικότητα της στιγμής και το εφήμερό της.

Σηκώθηκε διακριτικά και άρχισε να απομακρύνεται.

Βιβλιογραφικά

Αθηνά Κακούρη, Πριμαρόλια, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1998, σ. 215-217.

Μεταδεδομένα

< Κακούρη > < Βασιλιάς > < Θεσσαλία > < Τρικούπης >

Ιστορία

Γραπτές πηγές

  1. Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας 1770–1990
  2. Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας 1770–1990

    «Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου η πολιτική ζωή παρέμεινε όπως και επί Όθωνα. Τα πολιτικά κόμματα ήταν ουσιαστικά ρευστοί σχηματισμοί που αποκρυσταλλώνονταν περισσότερο γύρω από εξέχοντες πολιτικούς παρά πάνω σε ιδεολογικές αρχές και καθηλώνονταν στο ατέλειωτο κυνήγι των αξιωμάτων. Οι χαριστικές ρυθμίσεις της εξουσίας ήταν απαραίτητες αν ήθελαν οι πολιτικοί να ικανοποιήσουν έστω και στο ελάχιστο τις βουλιμικές απαιτήσεις των ψηφοφόρων-πελατών τους. Καθώς, μάλιστα, η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν ατροφική, το κράτος απέκτησε δυσανάλογη σπουδαιότητα ως πηγή απασχόλησης και η αναλογία των δημοσίων υπαλλήλων προς το σύνολο των πολιτών ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή της δυτικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο αριθμός των βουλευτών στη Βουλή ήταν δυσανάλογα μεγάλος. Στον ατέλειωτο ανταγωνισμό για την πολιτική εξουσία και το συνακόλουθο πελατειακό δίκτυο, οι πολιτικοί ήταν πάντα πρόθυμοι να σχηματίζουν πολυποίκιλους και διαρκώς μεταβαλλόμενους συνασπισμούς. Οι εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονταν με άγριο φανατισμό και συχνά με σκληρότητα, καθώς από κάθε κυβερνητική αλλαγή εξαρτιόνταν μυριάδες θέσεις στον δημόσιο τομέα. Ήταν δύσκολο να προκύψει σταθερή κυβέρνηση. Ανάμεσα στο 1870 και το 1875, για παράδειγμα, χρειάστηκε να γίνουν τέσσερις φορές εκλογές και σχηματίστηκαν εννέα κυβερνήσεις.»

  3. Η εποχή του Γεωργίου Α΄
  4. Η εποχή του Γεωργίου Α΄

    «Την πολιτική "δύση" των κομμάτων της δεκαπενταετίας 1865-1880 επισπεύδουν οι θάνατοι των παλαίμαχων πολιτικών ηγετών- του Δ. Βούλγαρη το Δεκέμβριο του 1877, του Ε. Δεληγιώργη το Μάιο του 1879 και του Θ. Ζαΐμη τον Οκτώβριο του 1880, του Α. Κουμουνδούρου το 1883- σημαδεύοντας έτσι το τέλος του πολυκομματικού συστήματος και τη σταδιακή μετάβαση στο δικομματικό κανόνα.

    Οι εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το μεταβατικό διάστημα, η πρώτη το 1875 και η δεύτερη το 1879, αν και πιστοποίησαν την υπεροχή του κόμματος του Κουμουνδούρου, δεν έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα, άρα δεν προσέφεραν και την άμεση ανακούφιση σταθερών κυβερνήσεων. Οι προγραμματικές διακηρύξεις των δύο κυρίαρχων πολιτικών ομάδων, των κουμουνδουρικών και των τρικουπικών, εστιάσθηκαν στην υπεράσπιση κοινών, λίγο ως πολύ θέσεων: α) της τήρησης των συνταγματικών αρχών β) του εξορθολογισμού της διοίκησης- ιδίως με το νομοθετικό καθορισμό των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων- και του συστήματος δικαιοσύνης γ) της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και της υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής δ) της επιτακτικής στρατιωτικής ανασύνταξης και τέλος, της ανάπτυξης του συγκοινωνιακού δικτύου.

    Ωστόσο, το πολιτικό πρόγραμμα του Πέμπτου Κόμματος, όπως διαμορφώθηκε και ωρίμασε στην προεκλογική συνθήκη του 1875, υπογράμμισε τη σύνολη εκσυγχρονιστική προοπτική που φιλοδοξούσε να εφαρμόσει και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς και με επίγνωση του πολιτικού και κοινωνικού κόστους που αυτή συνεπαγόταν. Η λαϊκή ετυμηγορία πριμοδότησε, τελικώς, έξι χρόνια αργότερα, τη δυναμική εθνική πολιτική που ευαγγελιζόταν το τρικουπικό κόμμα.»

  5. Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας
  6. Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας

    «Την πληθώρα των κομμάτων, που είχαν κέντρο ένα ισχυρό αρχηγό χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, διαδέχονται, απ’ το 1880 περίπου, δυο πολιτικοί σχηματισμοί με σαφέστερες τάσεις: τα προοδευτικά στοιχεία της αστικής τάξης, οι διανοούμενοι και μεγάλο μέρος του λαού συγκεντρώνονται γύρω απ' το Χαρίλαο Τρικούπη. οι συντηρητικοί κι οι δυνάμεις του παλιού πολιτικού κόσμου συγκεντρώνονται γύρω απ' τον Κουμουνδούρο, που το κόμμα του, απορφανισμένο από τ' αστικά του στοιχεία, εγκαταλείπει το προοδευτικό πνεύμα που είχε δείξει ως τότε. Το κόμμα αυτό, που η ηγεσία του περνά μετά το θάνατο του Κουμουνδούρου (1883) στο Θ. Δεληγιάννη, αντιπροσωπεύει την αντίσταση του παρελθόντος και την κωλυσιεργία στις προσπάθειες του Τρικούπη.

    Ενώ ανάμεσα στα 1875 και στα 1881 οι συνεχείς αποτυχίες στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική φανερώνουν τη χρεοκοπία του παλιού πολιτικού κόσμου, ο Τρικούπης απ’ τις πρώτες του κιόλας κυβερνήσεις (1875 και 1880) παρουσιαζόταν ως η μόνη ικανή προσωπικότητα ν’ αναδιοργανώσει το κράτος. Οι εκλογές του 1881 του δίνουν για πρώτη φορά σημαντική πλειοψηφία και του επιτρέπουν να σχηματίσει την πρώτη σταθερή του κυβέρνηση (1882-1885). Από τότε κυβερνά τη χώρα ως το 1895, με μερικές διακοπές. Η εσωτερική του πολιτική δεν αποβλέπει παρά σε περιορισμένη πολιτική μεταρρύθμιση και σε ομαλότερη λειτουργία του κοινοβουλευτικού καθεστώτος, που είχε αλλοιωθεί απ’ τη διαφθορά. Ο Τρικούπης αναδιοργανώνει τελείως το στρατό, τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη της χώρας. Η αυστηρή εφαρμογή του νόμου για το αμετάθετο των δικαστών, η κατάργηση της κατάσχεσης των υπαλληλικών αποδοχών και του μισθού των αξιωματικών, η εξυγίανση των οικονομικών υπηρεσιών, ο νόμος για τα αναγκαία προσόντα των υπαλλήλων, η οργάνωση της Αστυνομίας και ο νέος εκλογικός νόμος με την ευρεία περιφέρεια και με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, όλ' αυτά τα μέτρα τείνουν να δημιουργήσουν μια διοίκηση τίμια και ανεξάρτητη απ' τους πολιτικούς.»

  7. Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας 1770–1990
  8. Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας 1770–1990

    «Το μεγαλύτερο διάστημα των δύο τελευταίων δεκαετιών του αιώνα λειτούργησε ουσιαστικά το σύστημα του δικομματισμού, με τον Τρικούπη να εναλλάσσεται στην εξουσία με τον κυριότερο αντίπαλό του, τον Δηλιγιάννη. Στην ουσία, ο Τρικούπης εκπροσωπούσε τον εξευρωπαϊσμό της πολιτικής ζωής, ενώ ο Δηλιγιάννης την παραδοσιακή λειτουργία της. Ο Τρικούπης πίστευε ότι το κράτος χρειαζόταν πολιτική και οικονομική ανόρθωση πριν γίνει λόγος για εμπλοκή σε αλυτρωτικές περιπέτειες. Γι' αυτό και επεδίωξε να καταστήσει τη χώρα διεθνώς αξιόπιστη, να ενθαρρύνει το ξεκίνημα της εκβιομηχάνισης, να βελτιώσει τις επικοινωνίες, με την κατασκευή σιδηροδρόμων και τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου, και να εκσυγχρονίσει τον στρατό και το ναυτικό. Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν δαπανηρό και συνεπαγόταν αυξημένη φορολογία. Αυτό πρόσφερε εύκολο στόχο στον δημοφιλή και δημαγωγό Δηλιγιάννη, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να δηλώνει ότι ήταν αντίθετος προς οτιδήποτε υποστήριζε ο Τρικούπης. Η επιδεικτική λαϊκιστική ρητορεία του Δηλιγιάννη και η φλογερή προάσπιση μιας "Μεγάλης Ελλάδας" χωρίς αμφιβολία εξέφραζε τους ενθουσιασμούς και τους μύχιους πόθους του απλού πολίτη πιο πιστά από τα αυστηρά μεταρρυθμιστικά προγράμματα του Τρικούπη. Οι παράτολμες, όμως, πολιτικές επιλογές του Δηλιγιάννη στις περιόδους που ήταν στην εξουσία δεν μπορούσαν παρά να θέσουν σε δοκιμασία την ήδη εξασθενημένη οικονομία, όπως συνέβη με τη θνησιγενή κινητοποίηση στη διάρκεια της βουλγαρικής κρίσης του 1885, η οποία κατέληξε στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Επιπλέον, η φιλοπολεμική του πολιτική έμελλε να καταλήξει σε ήττα το 1897, στη διάρκεια του καταστροφικού "Πολέμου των τριάντα ημερών" με την Τουρκία.»

  9. Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική Ιστορία, 1862-1917
  10. Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική Ιστορία, 1862-1917

    «Η καθιέρωση της αρχής της "δεδηλωμένης" στην κοινοβουλευτική πρακτική υποδήλωνε πως το στέμμα δεν διέθετε πλέον το δικαίωμα να προβαίνει στον διορισμό ή στη διατήρηση στην αρχή κυβερνήσεων που δεν απολάμβαναν της πλειοψηφίας της Βουλής. Κατ' αυτόν τον τρόπο διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το Κοινοβουλευτικό σύστημα, πεμπτουσία του οποίου αποδείχτηκε η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης (και των υπουργών) ενώπιον της Βουλής υπό την αίρεση της εμπιστοσύνης της. Η κατ' αρχήν αποδοχή της αρχής της "δεδηλωμένης" από τον βασιλέα μετουσίωνε το "πέρασμα" από την μοναρχική στην δημοκρατική αρχή. Θριαμβευτής των εκλογών της 18ης Ιουλίου 1875 ανεδείχθη ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος αναδεικνύοντας 80 βουλευτές. Ο Ζαΐμης κέρδισε 25 έδρες, όσες και ο Τρικούπης, ενώ ο Δεληγιώργης διέθετε 30 βουλευτές. Ανατρέχοντας στην πολιτική κατάσταση μετά το 1864, προκύπτει ότι οι κυρίαρχοι πολιτικοί σχηματισμοί ήταν τέσσερις: του Αλ. Κουμουνδούρου, του Δημ. Βούλγαρη, του Επ. Δεληγιώργη και του Θρ. Ζαΐμη. Ουσιαστικά όμως μόνο ο σχηματισμός του Κουμουνδούρου θεωρήθηκε κοινοβουλευτικό κόμμα. Ως πέμπτος κομματικός σχηματισμός, μετά το 1872, εμφανίστηκε ο οργανισμός υπό την ηγεσία του Τρικούπη με διάφορες ονομασίες όπως "Εκλεκτικόν κόμμα", "Νεωτεριστικόν" και τελικά "Τρικουπικό".»

  11. Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του
  12. Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του

    «Την περίοδο 1882-1895 ο Τρικούπης κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου, σχηματίζοντας τέσσερις κυβερνήσεις με συνολικό βίο έντεκα, περίπου, ετών. Η ισχυρή του παρουσία ώθησε τους αντιπάλους του να συσπειρωθούν γύρω από τον Θεόδωρο Δεληγιάννη, επιβάλλοντας εκ των πραγμάτων ένα δικομματικό σύστημα στη θέση του πολιτικού κατακερματισμού και της "βουλευτοκρατίας".

    Για τον Τρικούπη, θιασώτη του φιλελεύθερου βρετανικού προτύπου, ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής πολιτικής ζωής περνούσε μέσα από το σεβασμό των κανόνων του κοινοβουλευτισμού, την παγίωση και εναλλαγή στην εξουσία δύο μεγάλων κομμάτων, και τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος με στόχο την απαλλαγή των εκάστοτε κυβερνήσεων από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των τοπικών πελατειακών δικτύων.

    Έτσι, με την εκλογική μεταρρύθμιση του 1886 διευρύνθηκαν οι εκλογικές περιφέρειες με βάση το νομό πλέον και όχι την επαρχία, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των βουλευτών στο ελάχιστο συνταγματικό όριο των 150. Για την αντιμετώπιση της κομματικής αυθαιρεσίας στη διοίκηση, θεσπίστηκαν για πρώτη φορά αξιοκρατικά κριτήρια στις προσλήψεις και δόθηκαν ορισμένες εγγυήσεις για το μισθό και τη θέση των δημοσίων υπαλλήλων- όχι, όμως, και η μονιμότητα, που ίσχυε μόνο για τους δικαστές και τους στρατιωτικούς.

    Η αποκατάσταση κλίματος ασφάλειας, απαραίτητου όρου για την οικονομική ανόρθωση, αποτέλεσε βασικό μέλημα των κυβερνήσεων Τρικούπη, που είχαν να αντιμετωπίσουν ενδημικά φαινόμενα, όπως η ληστεία και η αυθαιρεσία ποικίλων τοπικών "παραγόντων" (από τους κομματάρχες και τους "μπράβους" της υπαίθρου ως τους παλικαράδες "κουτσαβάκηδες" των Αθηνών), αλλά και η διαφθορά της κρατικής μηχανής. Έτσι ψηφίστηκαν αυστηρότεροι ποινικοί νόμοι, έγιναν επιτυχείς τομές στη στελέχωση των διωκτικών αρχών, ενώ ενισχύθηκε νομοθετικά η ασφάλεια του δικαίου και των συναλλαγών.

    Όπως συνέβη και με άλλους τομείς της πολιτικής του, η προσπάθεια του Τρικούπη να καταστήσει την Ελλάδα σύγχρονο αστικό κράτος συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, που παρέμενε φανατικά προσκολλημένη στις παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις, επιμένοντας να αντιλαμβάνεται το κράτος- και όχι την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία- ως μηχανισμό κοινωνικής και οικονομικής αποκατάστασης.»

  13. Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του
  14. Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του

    «Η πτώχευση, οι συνεχείς επιθέσεις των ξένων δανειστών και των Ελλήνων εκπροσώπων τους, Συγγρού και Βλαστού, κατά της κυβερνητικής πολιτικής, η λαϊκή δυσαρέσκεια για την υψηλή φορολογία και άλλα αντιδημοτικά μέτρα, οι αντιδράσεις των στρατιωτικών στον περιορισμό των πολιτικών τους δραστηριοτήτων αλλά και στη στασιμότητα των "εθνικών ζητημάτων", τέλος η προσέγγιση των ανακτόρων με την αντιπολίτευση δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας στον Τρικούπη ενόψει των εκλογών του Απριλίου 1895. Με συνθήματα κατά των φόρων αλλά και υπέρ "του Στέμματος, του έθνους και των θεσμών", η δεληγιαννική παράταξη θριάμβευσε. Ο Τρικούπης απέτυχε να εκλεγεί στην ιδιαίτερη εκλογική του περιφέρεια, το Μεσολόγγι.

    Η προσπάθεια του Τρικούπη να αναμορφώσει τη χώρα πάνω στα πρότυπα του φιλελεύθερου αστικού κράτους προσέκρουσε τόσο στην αντοχή των παραδοσιακών δομών της ελληνικής κοινωνίας όσο και στην ανεπάρκεια των μέσων που είχε στη διάθεσή του ο οραματιστής πολιτικός. Λίγο πριν αναχωρήσει για το εξωτερικό, εγκαταλείποντας οριστικά την πολιτική, συνόψισε ο ίδιος την πολιτική του πορεία μ' αυτά τα λόγια: "Επί είκοσιν έτη αγωνιζόμεθα ανενδότως όπως διορθώσωμεν τα κακώς κείμενα… Δις απεπειράθημεν την ανόρθωσιν και δις ο ελληνικός λαός εκρήμνισεν ημάς της αρχής και έφερεν επί την αρχήν τους δημοκόπους, τους κραυγάσαντας κατά των φόρων και των προσόντων και δις οι αντίπαλοι ούτοι ημών ανέτρεψαν εντός ολίγων μηνών παν ό,τι ημείς επί έτη κοπιωδώς ανεγείραμεν".

    Ο θάνατος βρήκε το μεγάλο Έλληνα πολιτικό στις Κάννες της Γαλλίας, στις 30 Μαρτίου 1896. Η είδηση έφθασε καθώς η Αθήνα έπαιρνε εορταστική όψη για να φιλοξενήσει την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα χρόνο αργότερα, η παράταξη που είχε ανατρέψει το τρικουπικό έργο θα βύθιζε τη χώρα στο όνειδος της ήττας του 1897.»

  15. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους
  16. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους

    «Από το 1882 ως το 1895 εκδηλώθηκε η ανορθωτική προσπάθεια του Χαρίλαου Τρικούπη, με κύριους στόχους: τον εκσυγχρονισμό και την ισχυροποίηση του κράτους. την αναδιοργάνωση και σοβαρή ενίσχυση του στρατού και του στόλου. την ταχύρρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, ιδίως της βιομηχανίας και των συγκοινωνιών. Η μεγαλεπήβολη αυτή πολιτική υπαγορεύθηκε από την επιδίωξη να αποκτήσει η Ελλάς έγκαιρα την απαιτούμενη ισχύ, ώστε να μπορεί να επιτύχει την ικανοποίηση των εθνικών δικαίων. Ο τρόπος όμως εφαρμογής της πολιτικής αυτής, υπαγορευμένος από το σύντονο ρυθμό της, περιείχε στοιχεία υπονομευτικά της επιτυχίας της. Η χρηματοδότησή της έγινε με υπερδανεισμό και με υπερφορολόγηση, που μάλιστα έπληξε τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. Η υπερφορολόγηση αυτή και ακόμη άλλα επαχθή για το λαό οικονομικά μέτρα προκάλεσαν έντονη λαϊκή δυσφορία, με αποτέλεσμα να ηττηθεί ο Τρικούπης επανειλημμένα στις βουλευτικές εκλογές και να διακόπτεται η εφαρμογή της πολιτικής του. Ο υπερδανεισμός, έξαλλου, για την κάλυψη μάλιστα δαπανών μη παραγωγικών είτε μη άμεσα παραγωγικών, αλλά και οι μεγάλες έκτακτες δαπάνες για την επιστράτευση του 1885/ 1886, δημιούργησαν οξεία δημοσιονομική και γενικότερη οικονομική κρίση, ιδίως από το 1890. Η Ελλάς οδηγήθηκε τελικά στην πτώχευση του 1893, πλήγμα βαρύτατο για τη χώρα, με συνέπειες πολλαπλά επιζήμιες. Ωστόσο, η ανορθωτική προσπάθεια του Τρικούπη άφησε σπουδαία επιτεύγματα, όπως προπάντων η διώρυγα της Κορίνθου, οι σιδηρόδρομοι, οι νέοι δρόμοι, εγγειοβελτιωτικά και άλλα τεχνικά έργα, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, αν και σε βαθμό μικρότερο από όσο αναμενόταν όπως επίσης, η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με τη λήψη πολλών θετικών μέτρων.»

  17. Οδοιπορικό 1890
  18. Οδοιπορικό 1890

    «Στην Ελλάδα τα κόμματα είναι αμέτρητα, όμως δεν διαφέρουν ιδεολογικά μεταξύ τους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε θρησκευτικό ούτε κοινωνικό ζήτημα. Όλος ο κόσμος έχει πάνω κάτω την ίδια γνώμη, αλλά δεν έχουν όλοι τα ίδια συμφέροντα. Γι' αυτόν το λόγο οι μεν ψηφίζουν τον τάδε, οι δε τον δείνα.

    Κάθε παράταξη έχει έναν αδιαφιλονίκητο αρχηγό, που περιστοιχίζεται από ένα επιτελείο βουλευτών με επιρροή, οι οποίοι, όπως λέμε στην κοινοβουλευτική μας γλώσσα, είναι "υπουργήσιμοι". Εδώ και μερικά χρόνια, η πολιτική ιστορία της Ελλάδας περιορίζεται σε ένα είδος εναλλαγής ανάμεσα στα κόμματα του Τρικούπη και του Δηλιγιάννη.

    Ο κ. Τρικούπης, που έχει διατελέσει πολλές φορές πρωθυπουργός, είναι ένας ψυχρός, λιγομίλητος, εργατικός άνθρωπος, Έλληνας στην καταγωγή και στην ψυχή, Άγγλος στη μόρφωση, τη συμπεριφορά και την εμφάνιση. Οι αμερόληπτοι συμφωνούν ότι είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο αξιόλογος άντρας της σύγχρονης Ελλάδας. Οι ίδιοι οι εχθροί του τιμούν το ζήλο και την εργατικότητά του.

    Η αντιπάθεια που τρέφουν γι' αυτόν κάποιοι συμπατριώτες του οφείλεται σε πολλά γενικά αίτια, που είναι εύκολο να εντοπιστούν. Οι μορφωμένοι Έλληνες, αυτοί που γνωρίζουν την επιθυμία του να ευεργετεί, το πάθος του για εργασία, την αφοσίωσή του στα κοινά, του δίνουν εκ των προτέρων τις ψήφους τους. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τη λαϊκή τάξη, που είναι και η πιο πολυάριθμη. Για εθνικές αναγκαιότητες, που ο λαός δεν καταλαβαίνει καθόλου, οι φόροι, επί κυβερνήσεως του κ. Τρικούπη, ήταν πολύ βαρείς: το κρασί ήταν ακριβό, το πετρέλαιο ήταν ακριβό, τα τελωνειακά τέλη ανέβαζαν ασταμάτητα τις τιμές των προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης, υπήρχε νομισματική κρίση.»

  19. Πολιτική των κυβερνήσεων και προβλήματα από το 1881 ως το 1895
  20. Πολιτική των κυβερνήσεων και προβλήματα από το 1881 ως το 1895

    «Η "εθνική ανόρθωση" που ονειρευόταν ο Χαρίλαος Τρικούπης προϋπέθετε την αναδιοργάνωση του συνόλου των συντεταγμένων που συγκροτούσαν την οργάνωση της πολιτείας. Η υπερτροφία του κρατικού μηχανισμού και οι δυσλειτουργίες του καθιστούσαν κάθε γενικότερη ανανεωτική προσπάθεια ανεδαφική χωρίς τη ριζική επέμβαση στις δομές της εξουσίας. Ούτε η πολεμική ετοιμότητα, ούτε η ανάπτυξη της τεχνοοικονομικής υποδομής, ούτε η επιτάχυνση του κοινωνικού και οικονομικού μετασχηματισμού μπορούσαν να προαχθούν αποτελεσματικά αν δεν άλλαζε το παραδοσιακό σύστημα της κρατικής οργανώσεως που ως το 1880 είχε καταπνίξει όλες τις μεμονωμένες προσπάθειες εθνικής εγέρσεως. Η αστάθεια των κυβερνήσεων, η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού, οι αυθαίρετες παρεμβάσεις του στέμματος και η νόθευση της εκφράσεως του λαϊκού φρονήματος υπέσκαπταν αντικειμενικά όχι μόνο την εκτέλεση αλλά και την εκπόνηση οποιουδήποτε συντονισμένου προγράμματος πολιτικής ή οικονομικής αναγεννήσεως. Προϋπόθεση λοιπόν του μακρόπνοου σχεδιασμού της αναδιπλώσεως των εθνικών πεπρωμένων αποτελούσε η ανασύνταξη των ίδιων των οργάνων που στοιχειοθετούσαν την πολιτική εξουσία, την ανανέωση του ίδιου του κράτους σαν κεντρικού φορέα εθνικής πολιτικής. Το όραμα πολιτικής αναμορφώσεως του Χαρ. Τρικούπη μπορεί να συνοψισθεί στην προσπάθειά του να οικοδομήσει ένα αστικό κράτος. Και πιο συγκεκριμένα, ονειρευόταν έναν κοινοβουλευτισμό ισχυρό, οργανωμένο σαν βάση ενός πάγιου δικομματισμού που θα επέτρεπε την εναλλαγή στην εξουσία δύο διαρθρωμένων κομμάτων. Τα κόμματα αυτά, που θα συγκροτούσαν το κοινοβούλιο, θα αποδέχονταν τις βασικές πολιτειακές και πολιτικές διαδικασίες και τους κανόνες της πολιτικής εναλλαγής, και θα ήταν συμπηγμένα πάνω στη βάση "άρχων", πράγμα που θα οδηγούσε στη σταθερή συγκρότησή τους σαν μόνιμων πολιτικών μονάδων.»

Οπτικό υλικό

  1. Χαρίλαος Τρικούπης
  2. Θεόδωρος Δεληγιάννης
  3. Συνεδρίαση της Βουλής
  4. Η Ελλάς επιπλήττει τους αρχηγούς των δύο κομμάτων για την πολιτική τους
  5. Προεκλογική αφίσα από σατιρικό περιοδικό
  6. Η αναγγελία του αποκλεισμού του λιμανιού του Πειραιά από τον συμμαχικό στόλο
  7. Κάτω ο Τρικούπης, καβάλα ο Δεληγιάννης
  8. Μεγάλα εαρινά γυμνάσια πυροβολικού το 1896
  9. Το λαϊκό «ανάθεμα» εναντίον του Χαρίλαου Τρικούπη.
  10. Ο Χαρίλαος Τρικούπης πνιγμένος από τη λαϊκή οργή στη θάλασσα των φόρων και των δανείων

Οπτικοακουστικό υλικό

  1. Η παλαιά Ελλάς
  2. Τον καιρό του Χαρίλαου Τρικούπη
  3. Η πολιτική ζωή: το πελατειακό σύστημα
  4. Εκδημοκρατισμός: το εκλογικό δικαίωμα
  5. Πολιτικό σύστημα (βουλευτοκρατία)
  6. Δικομματισμός
  7. Εξωτερική πολιτική του Χαρίλαου Τρικούπη
  8. Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος
  9. Πολιτική σύγκρουση Τρικούπη-Δεληγιάννη
  10. Χαρίλαος Τρικούπης -Θεόδωρος Δεληγιάννης
  11. Πολιτική ζωή
  12. Ο επίλογος της πολιτικής του Χ. Τρικούπη