Πολιτικό σκηνικό: Δικομματισμός και βασιλεία
Λογοτεχνία
▲▲▲
Στο βαπόρι
(απόσπασμα)
‒ Καιαιαι… θα μείνετε πολύ εις τας Πάτρας;…
‒ Ναιαι… θα μείνω ολίγες μέρες… κι έπειτα θα πάω στη Ζάκυνθο…
‒ Κι έχετε υποθέσεις βέβαια… ή έτσιιι… χάριν διασκεδάσεως…
‒ Α, όχι… Έχω κάτι δουλειές… Επρόκειτο να κάμομε μερικάς παραγγελίας… και έπρεπε να πάει ένας… για να ιδεί… Πηγαίνω εκ μέρους του καταστήματος…
‒ Είσθε έμπορος;…
‒ Μάλιστα… Εις την Σύρον…
‒ Α έέτσιιι;… Χαίρω πολύ… Και τι κατάστημα είν’ αυτό σας παρακαλώ;…
‒ Μα… είναι μεγάλο κατάστημα… Κάνει όλα τα είδη… Θα έχετε ακούσει ίσως… «Καρώνης και αδελφός».
‒ Α…, ναιαι… έχω ακούσει… Και εργάάζεεσθεε χονδρικώς… ή λιανικώς…
‒ Μαα… και τα δύο… Και χονδρικώς και λιανικώς… Σας λέγω… είναι μεγάλο κατάστημα… Κάνει όλα τα είδη…
‒ Και πώς πάν’ οι δουλειές!…
‒Αιαι… μα πώς να πάνε… Εμείς έχομε πάντοτε εργασίες… αλλά… Τώρα βλέπετε είν’ αυτή η κατάστασις… Μας έχει σακατέψει όλους… Είν’ αυτό το συνάλλαγμα βλέπετε οπού μας ερήμαξε… Εμείς ξέρετε έχομε μεγάλας συναλλαγάς… Ιδίως με το εξωτερικόν… Χάνομε αδίκως τα χρήματά μας…
‒ Ω!… Εμένα θα μου το πείτε;… Αμ’ υπάρχει καμία αμφιβολία;… Υποφέρει ο κόσμος, αδελφέ!… Είναι κατάστασις αυτή;!… Εμείς ελιώσαμε εις τα πόδια μας πλέον!…
‒ Α… Εμείς υποφέρομε πολύ… Δεν ημπορείτε να φαντασθείτε τι ζημιωνόμεθα… Ενθυμούμαι τι διαφορά άλλοτε… Εμείς τουλάχιστον ημπορώ να σας ειπώ… ότι άλλοτε είχαμε… τριπλασίας εργασίας…
‒ Τριπλασίας!… Δε λέτε δεκαπλασίας!… Μας κατέστρεψαν, αδελφέ!… Εγώ απορώ πώς αντέχει ο κόσμος!…
‒ Και το κακόν είναι ότι δεν φαίνεται και καμία διόρθωσις… Εγώ δεν ηξεύρω τι να ειπώ. Τουλάχιστον να έβλεπε κανείς… κανένα ενδιαφέρον… καμιά φροντίδα…
‒ Ωχ!… Ενδιαφέρον!… Τώρα το πετύχατε!… Ποιος περιμένετε να ενδιαφερθεί; Ο Τρικούπης; Πού χάνεσθε!
‒ Δεν έχομεν πολιτικούς δυστυχώς, κύριεεε… Το όνομά σας παρακαλώ;
‒ Παναγιωτόπουλος.
‒ Είσθε υπάλληλος;…
‒ Ναιαι… Εχρημάτισα έφορος… Επί πολλά έτη… αλλά με έπαυσε αυτός ο φαύλος… και έκτοτε δεν ξαναδιορίσθην… Πολιτευόμεθα όμως κυρίως εμείς… Η οικογένειά μας…
‒ Δεν έχομεν πολιτικούς δυστυχώς, κύριεεε… Παναγιωτόπουλε… Αυτή είναι η αλήθεια… Εμείς είχαμε μίαν πεποίθησιν εις αυτόν τον Τρικούπην… αλλά απεδείχθη και αυτός… κενός…
‒ Ω!… Αμ’ είναι αμφιβολία;!… Αυτός μας κατέστρεψε, αδελφέ!… Κακοηθέστατος!… Εγώ τα προέλεγα από τα Ογδονταπέντε… Ημπορούσαμε να βγούμε, κύριε, με τόσα δάνεια;… Συνεταιρίσθη με αυτούς τους χρηματιστάς… και όλο δάνεια επί δανείων… φόρους επί φόρων… δώσ’ του και δώσ’ του… Ενόμισε ότι ηύρε εδώ το τσιφλίκι του πατέρα του… Αχρείος άνθρωπος!…
Βαρύ, επί του καταστρώματος, το βίντσι επλατάγησε, έγρουξε, εφύσηξε, εσφύριξε, έκριξε, εκροτάλισε, συνταράσσον την υπ’ αυτό σάλαν, διακόπτον την κουβένταν, μεταβάλλον εις θρύμματα τις λέξεις.
‒ Αβάάραα!, φωνή ηκούσθη, άνωθεν, συνοδεύουσα τον βρόντον του, ενώ κλαγγή αλυσίδων αντηχούσε.
‒ Βίίίρα!, άλλη φωνή απήντησε, εν τω κριγμώ και τω γρουσμώ του ανακινουμένου μηχανήματος, ούτινος επάλλετ’ ο σκελετός, υπό τον εκ της βάσεώς του αναπεμπόμενον βρωμερόν ατμόν.
‒ Αγάάανταα!, τρίτο παράγγελμα εδόθη, συρνομένων των παλαμαριών, και των τροχών συστρεφομένων, και των κρίκων εξελισσομένων και των στροφίγγων αλληλοσυμπλεκομένων.
‒ Μάϊναα!, τετάρτη επίκλησις αντέκρουσε, από τα πλάγια ερχομένη, νέαν τροπήν δίδουσα εις τους χειρισμούς.
Και το βαρέλι, αιωρηθέν και κυμανθέν, ανήρθη και κατέπεσεν, εντός του προσδοκώντος τετραγώνου στόματος του ολανοίχτου αμπαριού.
Να ιδούμε τώρα πλέον τι θα γίνει και με αυτόν τον συμβιβασμόν… Τώρα, οπού θα έλθουν και αυτοί οι αντιπρόσωποι των ομολογιούχων…
‒ Ω… Τι να γίνει;… Πιστεύετε στα σωστά σας πως θα γίνει τίποτε;… Δε βαριέσθε!… Τους φέρνει όλους αυτούς ο Τρικούπης… για να τα φκιάσουν όπως θέλουν… Παγαπόντιγα πράματα!…
‒ Είδα ότι θα έρθει εκ μέρους των Άγγλωων… αυτός οοο… Γκραν-Ντουφ… Λέγουν ότι αυτός είναι σπουδαίον πρόσωπον…
‒ Ωχ!… Θα είναι κι αυτός κανένας… σαν τον άλλον… τον Λόου!… Περιμένετε, αδελφέ, προκοπή από τον Τρικούπη;!… Καλέ, αυτός είναι συνεννοημένος με τους Άγγλους… Αυτά είναι φανερά!… Θέλει να μας κάμει σαν τους Φελλάχους… Δεν βλέπετε τι γράφει κάθε μέρα αυτή η «Ακρόπολις»;… Μαζί με την άλλη… την… «Νέαν Ημέραν»…
‒ Είνε τώρα και αυτό το ζήτημα των βερατίων… Δεν ηξεύρομε τι τροπήν θα λάβει… Είδα ότι άρχισαν να γίνονται συναθροίσεις εις την Κρήτη…
‒ Αμ’ τι συναθροίσεις!… Να, θα σηκωθούν πάλι… και ο Τρικούπης θα κάμει πάλι τον χωροφύλακα της Τουρκίας… Θαν τους παραδώσει δεμένους εις τον Σακήρ!… Δεν τα έκαμε πρόπερσι τα ίδια;… Είναι άνθρωπος αυτός για να κάμει τίποτα;… Αυτός, και αν είναι να γίνει κάτι τι, μπορεί να το παραλύσει… Τι κάνουν οι Βούούλγαροιοι… αλλά έχουν τον Σταμπούλωφ!… Παλικάρι!… Του βαστάει… Εκεί!… Τραβάει μπροστά… Όχιιι… οικονομικούς συνδυασμούς και οικονομικούς συνδυασμούς… Και λόγια!… Η Ελλάς προόρισται να ζήσει και θα ζήσει!… Και ιστάμεθα παρά την βαλβίδα, μωρέ;!… Πού σ’ αφήνει, μωρέ, ο άλλος να κουνηθείς;!… Μήπως έχεις τον στρατόν, μήπως έχεις τον στόλον;… Τα παρέλυσε όλα αυτά ο φαύλος!…
‒ Εγώ νομίζω, κύριεεε… ότι άλλοτε η κατάστασις ήτον καλυτέρα… Δεν ηξεύρω τι ελαττώματα είχον αυτοί οι παλαιότεροι… αλλά νομίζω ότι και τα οικονομικά μας ήσαν ανθηρότερα… και μας εφοβούντο και περισσότερον…
‒ Χμ!… Αμ’ υπάρχει αμφιβολία;!… Βάζεις τον Κουμουντούρον, βάζεις τον Ντεληγεώργην, βάζεις τον Βούλγαρην, βάζεις τον Ζαΐμην!… Άνθρωποι πρακτικοί… Άνθρωποι με μυαλόν… Όχιιι… Παπαράλες! Βάζεις αυτούς τους ανθρώπους;!… Με αυτόν τον αγύρτην!…
Βίαιος και ακάθεκτος, εκ νέου, του βιντσιού ο σάλος διεσάλευσε τη σάλα, τροχαλιών και γάντζων και σκοινιών σάλαγος ηκούσθη, συνεπήρ’ απ’ την μαούνα το βαρέλι, το ετίναξε στα έγκατα του κύτους.
Εκερματίσθηκ’ η κουβέντ’ ανηλεώς, εκρεουργήθη κατά κράτος, διεκόπη, συνετρίβη, συνεθλίβη, τα ράκη της εσκορπίσθησαν τριγύρω, δώθε-κείθε. Έτριξ’ υπό την δόνησιν το πλοίον, εκλονίσθη, τρέμον, φρίσσον επάνω εις την υγράν βάσιν του, την άστατον, ως ίππος του οποίου πάλλονται τα νεύρα. Πνοή ατμού εξέφυγ’ απ’ το πλάγι του βαρούλκου, όρμησε προς τα έξω, συνεθόλωσε τα γύρω, εξηπλώθη, πληκτική, νοτερά, δυσώδης. Και ο μακρός ξύλινος βραχίων, ο ορθούμενος χονδρός και προτεταμένος υπέρ το επίπεδον του σκάφους, ελευθερωθέντος του αγκίστρου του, μετεφράσθη αντιθέτως, έσκυψε και πάλι προς τα κάτω, με ορμήν και όρεξιν.
▲▲
Γυναίκα από βελούδο
(απόσπασμα)
‒ Προτείνω την ποινική δίωξη του κυρίου Χαρίλαου Τρικούπη, λέει, στα 1891, ο Δεληγιάννης, απ’ το βήμα της Βουλής. Επίσης την ποινική δίωξη όλων των υπουργών του!
Είναι ξανά πρωθυπουργός – απ’ τις 24 Οκτωβρίου του 1890: Ξαφνικά ο κουρασμένος παππούς της Κηφισιάς έγινε, πάλι, το λιοντάρι της Γορτυνίας. Παράξενο, πόσο η εξουσία μεταμορφώνει αυτόν τον άνθρωπο. Έχει πατήσει τα εβδομήντα ένα και θέλει τώρα να τα πάρει όλα– ακόμα και το κεφάλι του εχθρού του. Οι διάδρομοι της Βουλής ψιθυρίζουν: «Τόσο μίσος;».
Τόσο και παραπάνω. Βέβαια η παραπομπή του Τρικούπη τούς τρομάζει όλους. Με ποια στοιχεία; «Υπάρχουν» απαντά ξερά ο Δεληγιάννης στον Γεώργιο που τον συμβουλεύει να είναι προσεχτικός. «Τα μαζεύω εδώ και τεσσεράμισι χρόνια! Τόσα ήταν ο Τρικούπης στην εξουσία».
Τεσσεράμισι χρόνια πρωθυπουργός; Άλλο ένα ρεκόρ που θα καταγραφεί στα πολιτικά χρονικά του Δέκατου Ένατου αιώνα. Πώς να μην τιμωρήσεις έναν τόσο άπληστο άνθρωπο; Ο Γεώργιος ξαναλέει σκεφτικός: «Να είστε προσεκτικός». Η απάντηση του Δεληγιάννη, θα περάσει, μέσα απ’ τις στήλες της Ακρόπολης, στην Ιστορία: «Τρικουπίζετε Μεγαλειότατε;».
Ο Μεγαλειότατος βέβαια δεν Τρικουπίζει. Δεν ξεχνάει τις προσβολές τεσσερισήμισι χρόνων– ίσως να μην τις ξεχάσει ποτέ. Δε θέλει όμως ν’ αρχίσει, στα καλά καθούμενα, ένας ηλίθιος πετροπόλεμος– με λιθάρια που δε σημαδεύουν πουθενά. Καμιά φορά, τέτοιες πέτρες, βρίσκουν και το παλάτι!
Ο Δεληγιάννης επιμένει: «Έχω αδιάσειστα στοιχεία στα χέρια μου». Δεν έχει, βέβαια, τίποτε. Θα φανεί στην επόμενη πράξη της οπερέτας: «Ο Τρικούπης προήγαγε άνευ λόγου τον στρατηγό κύριο τάδε. Ο Τρικούπης μετέθεσε άνευ λόγου τους ταγματάρχες κυρίους τάδε και τάδε. Ο Τρικούπης ηγόρασε, σε υπερβολικά μεγάλη τιμή 10.000 αρβύλες!»
Στο παλάτι ο Γεώργιος κυριεύεται από φρίκη: Αυτά είναι τα αδιάσειστα στοιχεία; Οι αρβύλες; Στη Βουλή η θερμοκρασία πέφτει απότομα – οι βουλευτές του Δεληγιάννη κοιτάζονται με αμηχανία. Στο «Ρωμιό» ο Σουρής συνοψίζει το γενικό κλίμα:
«Άκυρο ας κηρύξουμε
το Κατηγορητήριο
κι ας πάμε να το ρίξωμε
σε κάποιο ουρητήριο…».
Όλη η Αθήνα είναι ένα καζάνι που βράζει. Τη μέρα της ψηφοφορίας ο Δεληγιάννης φοβάται επεισόδια: «Μπορεί οι οπαδοί του Τρικούπη να αιματοκυλίσουν την πρωτεύουσα!» λέει στον Διευθυντή της Αστυνομίας.
Η Φρουρά της Αθήνας κινητοποιείται. Μια πυροβολαρχία παίρνει θέσεις στην Κηφισιά – εκατό μέτρα απ’ το εξοχικό σπίτι του Δεληγιάννη. Ακόμα κι ο Διάδοχος παίρνει διαταγή απ’ το Σύνταγμά του να ’ναι σ’ επιφυλακή, όση ώρα κρατάει, στη Βουλή, η ψηφοφορία. «Θα έλεγε κανένας ότι πάμε για πόλεμο με τους Τούρκους!» γράφει στο ημερολόγιό του ο πρίγκιπας Νικόλαος, με τη ζωηράδα των είκοσί του χρόνων. «Αυτός ο Δεληγιάννης είναι πολύ γελοίος!»
Πώς να κερδίσεις, μια μάχη, σε μια χώρα όπου Τρικουπίζουν, ακόμα, κι οι πρίγκιπες; Η ψηφοφορία γίνεται στις 10 Φεβρουαρίου του 1892. Ο Τρικούπης παίρνει 97 αθωωτικές ψήφους και 16 εναντίον.
Ο Δεληγιάννης χάνει τον πόλεμο και, λίγο αργότερα, θα χάσει και την Εξουσία.
Βιβλιογραφικά
Φρέντυ Γερμανός, Γυναίκα από βελούδο, Κάκτος, Αθήνα 1995, σ. 196-197.
Μεταδεδομένα
< Τρικούπης > < Κοινωνικές ταραχές > < Γερμανός >Πριμαρόλια
(απόσπασμα)
«Μα βλέπετε πράγματι κίνδυνο να εκπνεύσει ο ελληνισμός;» ρωτούσε η Ελένη Ναούμ τον Μιχάλη Σακελλαρίου. Της τον είχαν συστήσει μόλις προ ολίγου και οι απόψεις του την είχαν ξαφνιάσει.
«Δεσποινίς μου, είναι ολοφάνερος ο κίνδυνος να εκπνεύσει ο ελληνισμός», της απάντησε με δύναμη εκείνος.
Νομομαθής και βαθύς γνώστης των θρησκειολογικών ζητημάτων, καλλιεργούσε τώρα το κτήμα του στον Αλισό, στέλνοντας όμως συχνά άρθρα στον τύπο, όπου υπογραφόταν “διδάκτωρ της Νομικής και καλλιεργητής κρομμύων”.
«Σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας», συνέχισε, «τα βλέμματα των Ελλήνων ήταν στραμμένα προς την Μακεδονία και μέσω αυτής προς την Πόλη. Απ’ όταν μας ήρθε ο Γεώργιος με τη ρωσίδα γυναίκα του, όλη μας η προσοχή εστράφη στο Κρητικό Ζήτημα. Το θεωρείτε αυτό γεγονός τυχαίο; Πού καταντήσαμε! Ξεχάσαμε την Πόλη και κυνηγάμε τα Χανιά!» κατέληξε πικρά.
«Εντούτοις, αγαπητέ μου», αποκρίθηκε ο Κωστής Φιλόπουλος, «εντούτοις δεν πρέπει να ξεχνάς πως ο βασιλεύς Γεώργιος παρέλαβε μια Ελλάδα μόλις 47.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αλλά με το πριγκιπικό δώρο που μας έφερε στη βαλίτζα του, τας νήσους του Ιονίου, καθώς και με την προσάρτηση της Θεσσαλίας και της Άρτας, που υπήρξε μια τεράστια διπλωματική νίκη, έχουμε σήμερα ένα βασίλειο μεγαλύτερο από το Βέλγιο και την Ολλανδία συνενωμένα, δηλαδή εφθάσαμε αισίως τα 63.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και αυτό το επέτυχε ο Γεώργιος χωρίς να θυσιάσει ούτε έναν έλληνα στρατιώτη, διά της διπλωματικής οδού και μόνον, προετοιμάζων το έδαφος με τα συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό. Πώς λοιπόν θα τον κατηγορήσουμε ως πράκτορα του σλαβισμού;»
«Η Θεσσαλία ήταν διπλωματική επιτυχία του Τρικούπη», επενέβη ο Βασιλειάδης. «Και μην ξεχνάς ότι στη διαφωνία του με τον Τρικούπη, ο Γεώργιος υπερέβη τις συνταγματικές του εξουσίες.»
«Εσύ εξακολουθείς να είσαι επηρεασμένος από τον γαλλικό ρεπουμπλικανισμό», ανασήκωσε τα φρύδια ο Αναστάσιος Παπαλουκάς, ο Γυμνασιάρχης. «Δεν θα έπρεπε τόσο άκριτα να ασπαζόμεθα το πάθος των Γάλλων εναντίον των βασιλέων και εναντίον των ιερέων, πάθος που απορρέει και δικαιολογείται ίσως από τη δική τους ιστορία αλλά καθόλου από τη δική μας. Είναι και τα δυο λόξες καθαρά γαλλικές, και– σας το προλέγω– έτσι που τις μαϊμουδίζουμε θα αποβούν επιζήμιες για τον ελληνισμό.»
«Προκειμένου να ενισχυθεί η Ορθοδοξία…»
Καθισμένη στο παγκάκι δίπλα στον Φιλόπουλο, η Έλλη παρακολούθησε για λίγο τη συζήτηση, σύντομα όμως αποφάσισε πως όλους αυτούς τους διαξιφισμούς ήταν εύκολο να τους ακούσει πάλι άλλοτε, ενώ η ομορφιά ολόγυρά της είχε μια ένταση που διαλαλούσε τη μοναδικότητα της στιγμής και το εφήμερό της.
Σηκώθηκε διακριτικά και άρχισε να απομακρύνεται.
Ιστορία
Γραπτές πηγές
- Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας 1770–1990
- Η εποχή του Γεωργίου Α΄
- Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας
- Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας 1770–1990
- Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική Ιστορία, 1862-1917
- Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του
- Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η εποχή του
- Ιστορία του Ελληνικού Έθνους
- Οδοιπορικό 1890
- Πολιτική των κυβερνήσεων και προβλήματα από το 1881 ως το 1895
Οπτικό υλικό
- Χαρίλαος Τρικούπης
- Θεόδωρος Δεληγιάννης
- Συνεδρίαση της Βουλής
- Η Ελλάς επιπλήττει τους αρχηγούς των δύο κομμάτων για την πολιτική τους
- Προεκλογική αφίσα από σατιρικό περιοδικό
- Η αναγγελία του αποκλεισμού του λιμανιού του Πειραιά από τον συμμαχικό στόλο
- Κάτω ο Τρικούπης, καβάλα ο Δεληγιάννης
- Μεγάλα εαρινά γυμνάσια πυροβολικού το 1896
- Το λαϊκό «ανάθεμα» εναντίον του Χαρίλαου Τρικούπη.
- Ο Χαρίλαος Τρικούπης πνιγμένος από τη λαϊκή οργή στη θάλασσα των φόρων και των δανείων
Οπτικοακουστικό υλικό
- Η παλαιά Ελλάς
- Τον καιρό του Χαρίλαου Τρικούπη
- Η πολιτική ζωή: το πελατειακό σύστημα
- Εκδημοκρατισμός: το εκλογικό δικαίωμα
- Πολιτικό σύστημα (βουλευτοκρατία)
- Δικομματισμός
- Εξωτερική πολιτική του Χαρίλαου Τρικούπη
- Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος
- Πολιτική σύγκρουση Τρικούπη-Δεληγιάννη
- Χαρίλαος Τρικούπης -Θεόδωρος Δεληγιάννης
- Πολιτική ζωή
- Ο επίλογος της πολιτικής του Χ. Τρικούπη