Προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης. Η Φιλική Εταιρία

Λογοτεχνία

Το μυστικό των Φιλικών

(απόσπασμα)


Η κυρία Τσακάλωφ το είχε συνήθεια, σαν όλες τις μάνες του κόσμου, να ρίχνει τα βράδια μια ματιά στη μοναχοκόρη της, να την σταυρώνει και να την φιλά, μα καμιά φορά, ακόμα και μες στη νύχτα, πήγαινε στην κάμαρά της να δει μήπως το κοριτσάκι είχε ξεσκεπαστεί. Η Μαρούσκα το ήξερε κι είχε πάντα τα μάτια της τέσσερα. Για καλό και για κακό, άφηνε ανοιχτή την πορτούλα με τα σκαλάκια, κι αν η μητέρα της την έβρισκε στο δωματιάκι, θα μπορούσε πάντα να της πει πως πήγε να πάρει κάποιο βιβλίο. Αν όμως έβρισκε και τον Παντελή εκεί, τα πράματα θα μπερδεύανε…

Εκείνη την Πέμπτη όμως, η κυρία Τσακάλωφ αρρώστησε βαριά. Πόνοι στο στομάχι, ζάλες, ανακάτωμα… το μεσημέρι μάλιστα ήρθε κι ο γιατρός.

—Κάτι έφαγε και την πείραξε! Είπε. Ησυχία, πολύ ελαφρή τροφή, και να μη σηκωθεί καθόλου από το κρεβάτι γιατί θα χειροτερέψει! Η Φρόσω μπαινόβγαινε να την περιποιηθεί και η Μαρούσκα έτρεξε στον Παντελή.

—Απόψε! Του ‘πε. Απόψε θα ‘ρθεις στην κάμαρά μου!

—Βρε Μαρούσκα! Αν με πιάσουν;

—Όχι σου λέω! Δεν είναι κανένας φόβος.

Το αγόρι δεν έβλεπε την ώρα να βραδιάσει, και σαν οι εταιριστές μαζευτήκανε και πήγε να τους κεράσει, κοίταξε με περιέργεια τον ψηλόν, όμορφον άντρα που φαινόντανε καινουριοφερμένος. Μετά, περίμενε να κοιμηθεί η μαγείρισσα και σαν η ησυχία ξαπλώθηκε στο σπίτι, αυτός, μια μικρούλα τρομαγμένη σκιά, γλίστρησε στην κάμαρα της Μαρούσκας. Αν τον τσακώνανε… Μα η μικρή τον περίμενε.

—Έλα; Έλα γρήγορα. Και τον ανέβασε στο καμαράκι. Σου ετοίμασα και κρυψώνα! Είπε, και του ‘δειξε μια μεγάλη κάσα με βιβλία που την είχε τραβήξει λίγο από τον τοίχο. Αν φανεί κανείς, θα χωθείς από πίσω!

—Ποιος είναι ο καινούριος; μουρμούρισε ο Παντελής.

—Τον έφερε ο Σκουφάς. Αυτός τον κατήχησε, μα τον ξέρει κι ο Ξάνθος. Τον λένε Νικόλα Γαλάτη, είναι Ζακυνθινός, κι έχει αδερφό Αρχιμανδρίτη. Είπε πως είναι εξάδερφος του Καποδίστρια.

—Σςςς! Του κυρίου Ευεργετικού να λες.

—Καλά ντε! Έκανε η Μαρούσκα νευριασμένη. Το παρακάναμε πια με τα παρατσούκλια! Ύστερα, τα δυο παιδιά κουρνιάσανε στο πεζούλι του φεγγίτη.

Ο Γαλάτης μιλούσε ωραία, με πλατειές χειρονομίες, με βαθιά κι ευχάριστη φωνή και οι άλλοι τον ακούγανε με προσοχή μεγάλη.

—Θα κατηχήσουμε τους καλύτερους… ξακουστά ονόματα που ν’ ακούγονται μέσα κι όξω από την Ελλάδα. Τον Πατριάρχη… τον Μεγάλο Δραγουμάνο της Πύλης… Ξαφνικά ρώτησε. Οι Καποδίστρια; Ο Ιωάννης και ο αδερφός του ο Βιάρος… είναι στο μυστήριο; Οι άλλοι τρεις κοιτάχτηκαν.

—Όχι, όχι ακόμα…

—Μα θα πρέπει… μας είναι απαραίτητοι. Ο Ιωάννης… Υπουργός των Εξωτερικών του Τσάρου… ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μας εξασφαλίσει χρήματα και τη Ρωσική βοήθεια! Απορώ πώς δεν το σκεφθήκατε!

—Κάπως δύσκολο να τον πλησιάσουμε! Είπε δισταχτικά ο Σκουφάς.

—Όχι-δα! Αυτό αφήστε το σε μένα, θα το κανονίσω! Ένα ταξιδάκι ως την Πετρούπολη, και όλα θα πάνε καλά! Μόνο τα έξοδα αν μου δώσει η Εταιρεία…

Ο Σκουφάς ενθουσιάστηκε:

—Φυσικά Νικόλα! Αυτό θα τ’ αναλάβουμε ‘μεις. Μα τώρα να ορκιστείς.

—Η κατήχησή του τελείωσε… Γύρισε κατά τους φίλους του.

Τα παιδιά σπρώξανε το ένα το άλλο, και κοιτάχτηκαν. Πρώτη φορά τους τύχαινε κάτι τέτοιο! Κάτω στην τραπεζαρία, όλοι σηκωθήκανε. Ο Γαλάτης φαινόντανε συγκινημένος. Ακούμπησε το χέρι του στο Ευαγγέλιο, κι ο Σκουφάς, με βαθιά κι επίσημη φωνή άρχισε να λέει τον όρκο, τον φοβερό όρκο της Φιλικής Εταιρείας. Ο Γαλάτης τον ξανάλεγε, και τα παιδιά, με χαρτί και μολύβι, γράφανε σα τρελά, μη χάσουν λέξη. «Ενώπιον του αοράτου και αληθινού Θεού… ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός εις την Εταιρείαν των Φιλικών… δεν θα φανερώσω τα σημεία εις κανέναν άνθρωπον… θα είμαι τίμιος και ενάρετος… θα βοηθώ τον δυστυχή και αδύνατον, θα αγαπώ εξ όλης της ψυχής την πατρίδα μου, θα καταφρονώ τη ζωή μου για να κάνω το καλό, θ’ αποκριθώ την αλήθεια στον κατηχητή μου… θα μισήσω τους τυράννους…» Ο όρκος τέλειωσε.

—Θάνατος για τους επίορκους!

Προειδοποίησε με τη σοβαρή φωνή του ο Σκουφάς, κι ο Γαλάτης μ’ ένα χαμόγελο, τράβηξε το χέρι από το Ιερό Βιβλίο κι υπόγραψε το Αφιερωτικό του γράμμα.

—Και ποια είναι η Αρχή; Ρώτησε.

Τα παιδιά κοιτάχτηκαν. Τώρα; Τι θα του λέγανε; Ο Σκουφάς όμως συμβουλεύτηκε με τα μάτια τους άλλους δυο. Του γνέψανε.

—Αρχηγό ακόμα δεν έχουμε. Είπε δισταχτικά. Μα …

—Μα φίλοι μου, γίνεται αυτή η δουλειά χωρίς αρχηγό; Εδώ χρειάζεται τρανό όνομα που να κάνει εντύπωση και σε δικούς μας και σε ξένους. Απορώ πώς ξεκινήσατε χωρίς Αρχή. Τι λέτε στον κόσμο;

—Για την ώρα δε λέμε τίποτα! Είπε ο Τσακάλωφ μουδιασμένος. Μα κάτι έχουμε υπόψη μας…

—Δηλαδή;

—Να! Έβαλε την κουβέντα του ο Ξάνθος, αφού με τα μάτια συμβουλεύτηκε τους άλλους δύο. Λέγαμε να προτείνουμε στον Καποδίστρια, μα όπως σου εξηγήσαμε, στέκεται πολύ ψηλά… είναι δύσκολο να τον πλησιάσουμε…

—Και γι’ αυτό σκάτε; Αναλαβαίνω εγώ!

—Θα δεχθεί όμως;

—Ασφαλώς και θα δεχθεί. Συγγενής μου καθώς είναι, μπορώ να του μιλήσω ελεύθερα. Καμάρωσε ο Γαλάτης.

Ο Παντελής ξίνισε τα μούτρα του. Πρώτη φορά άκουγε άνθρωπο να καυχιέται με τέτοιον τρόπο. Έσπρωξε τον αγκώνα της Μαρούσκας και γύρισε να την κοιτάξει, τα ματάκια όμως της μικρής ήτανε δακρυσμένα.

—Για φαντάσου! Ο Ευεργετικός … Αρχηγός μας… ψιθύρισε.

Από κάτω, η φωνή του Γαλάτη ξανάφτασε στ’ αυτιά τους.

—Και τώρα; Ρωτούσε ανυπόμονος. Θα μου δώσετε τα σημεία;

—Ναι! Είπε ο Ξάνθος. Θα είσαι το ΑΘ. Μ’ αυτό θα αλληλογραφείς.

—Γιατί; Η φωνή του Γαλάτη ήτανε ξερή κι απότομη. Γιατί τόσο μακριά από την αρχή;

—Τ’ άλλα γράμματα τα έχουν οι παλιότεροι. Εξήγησε ο Τσακάλωφ.

—Δηλαδή ποιοι;

Οι τρεις φίλοι κοιταχτήκανε. Σαν πολλά δε ρωτούσε; Ο Ξάνθος όμως, με υπομονή, για να μη δυσαρεστήσει τον άνθρωπο που θα τους έφερνε τον Καποδίστρια, αποκρίθηκε ότι τα πρώτα γράμματα τα έχουν οι ιδρυτές, και κατόπιν ο Κομιζόπουλος, ο Άνθιμος Γαζής, ο Σέκερης…

—Και συ; Ξαναρώτησε ο Γαλάτης.

—Εγώ … εγώ είμαι το ΑΔ.

—Ωραία! Θα μου δώσεις εμένα, και συ θα πας παρακάτω!

Το χέρι του Παντελή έτρεμε από θυμό, καθώς άρπαξε το χεράκι της Μαρούσκας. Τι σόι άνθρωπος ήτανε τούτος; Μα κι οι Εταίροι κοιταχτήκανε σαστισμένοι. Τόσο θράσος! Τώρα που του είχανε πια φανερώσει τα μυστικά και τον είχανε ορκίσει, τι μπορούσαν να κάνουν; Ο Ξάνθος, άσπρος σαν πανί, κόμπιασε. Ο Σκουφάς όμως, μ’ αυστηρή φωνή, έβαλε τα πράματα στη θέση τους.

—Όχι Νικόλα! Στη δουλειά μας, κανείς δε πρέπει να παραμερίζει τον άλλον, ούτε να του παίρνει την πρωτιά. Αν δεν σεβόμαστε οι ίδιοι τις αρχές μας, πώς περιμένουμε να τις σεβαστούν οι άλλοι; Θα πάρεις τα ψηφία που σου δίνει η σειρά σου!

Ο Γαλάτης σώπαινε, ο Παντελής έβραζε από θυμό, η συντροφιά όμως κάτω έμοιαζε σα να περεχύθηκε κρύο νερό. Για μια στιγμή οι κουβέντες λιγόστεψαν, ωστόσο, ο Γαλάτης ξαναπαίρνοντας αέρα, άρχισε να μιλά και να τάζει λαγούς με πετραχήλια. Οι άλλοι τον άκουγαν ψυχρά. Η βεγγέρα φάνηκε να διαλύεται… Το αγόρι έτρεξε στην εξώπορτα, κι όταν πια ο Τσακάλωφ, λίγο χλωμός και ταραγμένος ακόμα, μπήκε στην κάμαρά του, αυτός ξαναπήγε στης Μαρούσκας. Η μικρή τον περίμενε.

—Βρε Παντελή! Τι ήταν τούτος;

—Μη και ξέρω παιδάκι μου; Αυτό λέω και ‘γω, μα για να τον δεχτούνε κάτι θα ξέρουνε.

—Ο πατέρας θύμωσε πολύ. Ήταν έτοιμος να σηκώσει το χέρι του…

—Τον είδα, μα ίσως, επειδή είναι συγγενής του Ευεργετικού δεν θέλει να τον έχουνε παραγνωρισμένο…

—Παντελή! Ο όρκος; Τον γράψαμε σωστά;

—Έλα να δούμε!

Τα παιδιά στο φως του κεριού διαβάσανε τα χαρτάκια τους, συμπλήρωσαν το ένα από το άλλο, και μετά ο Παντελής είπε σοβαρά:

—Μαρούσκα! Πρέπει να ορκιστούμε!

—Εμείς; Η μικρή γούρλωσε τα μάτια.

—Εμείς! Γιατί όχι; Μήπως δεν ξέρουμε όσα κι οι άλλοι… μπορεί και περισσότερα;

—Δεν έχω Ευαγγέλιο!

—Δεν πειράζει! Φέρε την Παναγιά!

Η Μαρούσκα κατέβηκε στην κάμαρά της και γύρισε με το χρυσωμένο Ρούσικο εικόνισμα, και εκεί, στη μικρή σοφίτα, στο φως του κεριού που τρεμόσβηνε, τα δυο παιδιά γονατισμένα πλάι-πλάι, με το δεξί χέρι στην εικόνα και με αβέβαιη φωνή, άρχισαν να διαβάζουν: «Ενώπιον του αοράτου και αληθινού Θεού… ορκίζομαι…» Μετά, κάψανε τα χαρτάκια τους στη φλόγα. Τώρα ήτανε, αληθινοί Φιλικοί, ενωμένοι με την Εταιρεία σε ζωή και σε θάνατο!

Βιβλιογραφικά

Νίτσα Τζώρτζογλου, Το μυστικό των Φιλικών, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1972, σ. 41-46.

Μεταδεδομένα

< Τζώρτζογλου >

Ιστορία

Γραπτές πηγές

  1. Η Φιλική Εταιρεία
  2. Η Φιλική Εταιρεία

    «Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας αποτελεί τη σπουδαιότερη πολιτική ενέργεια του υπόδουλου ελληνισμού, όπως και η οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης το κορύφωμα μιας μακράς σειράς πράξεων ανυπακοής και ανταρσίας προς την οθωμανική κυριαρχία. Η θετική αποτίμηση του έργου της Φιλικής Εταιρείας δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δι' αυτής οργανώθηκε επιτυχώς η αντιοθωμανική εθνική επανάσταση των Ελλήνων αλλά κυρίως γιατί, μέσα σε ένα πνεύμα νεωτερικότητας, τέθηκε το ζήτημα της εθνικής αποκατάστασης με νέους όρους. Θεωρήθηκε δηλαδή η εθνική αποκατάσταση των Ελλήνων ζήτημα ελληνικού ενδιαφέροντος και ελληνικής ευθύνης και όχι, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ένα ζήτημα που θα λυνόταν στο πλαίσιο μιας απελευθερωτικής-επεκτατικής δραστηριότητας κάποιας μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης.»

  3. Ελλάς. Η σύγχρονη συνέχεια
  4. Ελλάς. Η σύγχρονη συνέχεια

    «Την Επανάσταση του 1821 προκάλεσε η Φιλική Εταιρεία, η οποία είχε ιδρυθεί το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας από τρεις Έλληνες, τον Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Νικόλαο Σκουφά και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ, τρεις άσημους εμπόρους. Αρχική πρόθεση των συνωμοτών πατριωτών ήταν να προκληθεί "εν καιρώ", αφού θα είχε δηλαδή αναπτυχθεί ικανοποιητικά η Εταιρεία και όταν παρουσιαζόταν η κατάλληλη ευκαιρία, γενική επανάσταση των Ελλήνων για την απελευθέρωση "του Ελληνικού Έθνους και της Πατρίδος". Στόχοι των συνωμοτών ήταν να κατηχήσουν στην Εταιρεία όσο το δυνατόν περισσότερους σημαίνοντες Έλληνες, να αναθέσουν την ηγεσία στον Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργό των Εξωτερικών τότε της Ρωσίας, και μέσω αυτού να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της κραταιός και ομόδοξης μεγάλης δύναμης. Από τους τρεις αυτούς στόχους όμως οι ηγέτες της Εταιρείας μόνο τον πρώτο πέτυχαν: Αυτοί και τα άλλα στελέχη της κατήχησαν πλήθος σημαινόντων Ελλήνων σε όλα τα εθνικά κέντρα της εποχής. Ο Καποδίστριας αρνήθηκε να αναλάβει την ηγεσία της επειδή έκρινε πως οι περιστάσεις δεν ευνοούσαν την επιτυχία ενός εγχειρήματος όπως αυτό που σχεδίαζε η Εταιρεία. Για τον ίδιο λόγο ο Καποδίστριας αρνήθηκε να ζητήσει από τον Ρώσο αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α΄ τη συνδρομή της Ρωσίας στη σχεδιαζόμενη επανάσταση των Ελλήνων.»

  5. Iστορικές πηγές της ελληνικής επαναστάσεως
  6. Iστορικές πηγές της ελληνικής επαναστάσεως

    «Η Εταιρεία συνίσταται από καθαυτό Έλληνας φιλοπάτριδας και ονομάζεται Εταιρεία των Φιλικών. Ο σκοπός των μελών της είναι η καλυτέρευσις του έθνους, και αν ο Θεός το συγχωρέση, η ελευθερία του».

    Documente privid Istoria Romaniei Râscola din 1821, τ.4, Bucureŝti 1962, σ.32-39.

  7. Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας
  8. Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρίας

    «Εταιρία τοιαύτης φύσεως, αντικείμενον έχουσα την παλιγγενεσίαν ενός προ αιώνων δεδουλωμένου έθνους, δεν ήτο δυνατόν να υπάρξη άνευ αρχηγών. Η ομάς τούτων, ήτις έμελλε να αναλάβη την ανωτέραν διεύθυνσιν του τολμηρού και δυσκόλου τούτου έργου, ωνομάσθη Αρχή, άγνωστος και αφανής εις όλους τους προσηλύτους αδελφούς της Εταρίας ταύτης. Τα συμβάντα του αειμνήστου Ρήγα και Παπά Ευθυμίου και άλλα δικαιολογούμενα αίτια παρεκίνησαν τους Αρχηγούς να φυλάξωσι μυστικήν την Αρχήν μέχρι της ενάρξεως της Επαναστάσεως. δια τούτο πολλοί απατηθέντες εξέλαβον ως αρχηγούς διάφορα υποκείμενα όχι μόνον εκ των κατηχηθέντων προσηλύτων αδελφών της Εταιρίας ταύτης, αλλά και εξ εκείνων οίτινες δεν είχον γνώσιν, ίσως και διάθεσιν του επιχειρήματος.»

  9. Η Φιλική Εταιρεία
  10. Η Φιλική Εταιρεία

    «Ως έτος ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό αναφέρεται το έτος 1814 ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προσωπικές επαφές των ιδρυτών έχουν αρχίσει από το τέλος του προηγούμενου έτους 1813. Φαίνεται όμως ότι το καλοκαίρι του 1814, ίσως και λίγο αργότερα, πήραν οριστική μορφή οι σκέψεις και τα προσωπικά τους οράματα.

    Τα βιογραφικά των τριών ιδρυτών έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, όχι βέβαια γιατί φανερώνουν μεγάλες προσωπικές σταδιοδρομίες αλλά ακριβώς για το αντίθετο, γιατί δείχνουν ότι η ιδέα της εθνικής απελευθέρωσης είχε γίνει οικεία σε κοινωνικά στρώματα μεσαίας οικονομικής εμβέλειας και κοινωνικού κύρους, τα οποία αποδείχθηκε μάλιστα ότι ήταν τα καταλληλότερα να ξεκινήσουν και να οργανώσουν μια εθνική επανάσταση. Πράγματι, το γεγονός ότι οι πρώτοι Φιλικοί δεν σχετίζονταν με τον ισχυρότερο τότε κρατικό-διοικητικό μηχανισμό της Αυτοκρατορίας, δεν ήσαν δηλαδή στελέχη των εκκλησιαστικών ή των κοινοτικών θεσμών των ορθοδόξων, ο δε προσωπικός τους πλούτος, κυρίως για όσους ζούσαν στη διασπορά, δεν ήταν τόσος ώστε να τους δημιουργεί αξεπέραστες αναστολές, αποδείχθηκε ότι λειτούργησαν ως πλεονεκτήματα για την επαναστατική τους ενεργητικότητα.»

  11. Φιλική Εταιρεία
  12. Φιλική Εταιρεία

    «Ως τις παραμονές της επαναστάσεως, η Φιλική Εταιρεία είχε καταφέρει να προσέλκυση μέλη από όλες σχεδόν τις σημαντικές περιοχές και κοινωνικές ομάδες του Ελληνισμού. Σύμφωνα με τον κατάλογο των μελών της Οργανώσεως, που καλύπτει όμως τμήμα μονό της πραγματικής δυνάμεως της Εταιρείας, το 53,7% (479) ήταν έμποροι. Η δεύτερη σε μέγεθος κατηγορία ήταν εκείνη των ελευθέρων επαγγελματιών (δασκάλων, ιατρών, γραμματέων κ.ά.) που αποτελούσαν το 13,1% (177) των μελών. Η τρίτη κατηγορία, δηλαδή το 11,7% (111) ήταν πρόκριτοι των επαρχιών, κυρίως από την Πελοπόννησο. Κληρικοί όλων των βαθμών αποτελούσαν το 9,5% (85) των μελών της Εταιρείας. Στρατιωτικοί και μισθοφόροι, κυρίως παλαιοί αρματολοί και κλέφτες, που βρίσκονταν στο παρελθόν ή ήταν και τότε στην υπηρεσία ξένων στρατών, αποτελούσαν το 8,7% (78) των μελών. Η πιο πολυάνθρωπη ωστόσο τάξη της ηπειρωτικής Ελλάδος, δηλαδή οι αγρότες, αποτελούσε μόλις το 0,60% (6) των μελών.»

  13. Φιλική Εταιρεία
  14. Φιλική Εταιρεία

    «Τα κίνητρα λοιπόν τα οποία ωθούσαν μέλη των διαφόρων κοινωνικών ομάδων να εγγράφωνται στην Εταιρεία διέφεραν, όπως διέφερε και ο ενθουσιασμός και η προσήλωση τους στους σκοπούς της. Το μόνο σαφές στοιχείο που έχουμε για τους Φιλικούς είναι τα ονόματά τους και η ιδιότητα τους. Από τα 1093 μέλη πού γνωρίζουμε, τα 229 ή το 21%, μύησαν στην Εταιρεία άλλα μέλη και διέδιδαν τους σκοπούς της. Ως το 1817, τρίτο έτος της Φιλικής Εταιρείας, 42 άτομα είχαν προσχωρήσει στην Οργάνωση, από τα οποία 28 έγιναν δραστήριοι μυητές. Όσο όμως αυξανόταν ο αριθμός των μελών, το ποσοστό εκείνων που συνέχιζαν τη δράστηριότητά τους μειωνόταν. Κατά το 1818, 210 άτομα μυήθηκαν, από τα όποια όμως 71, ή το 34%, ανέλαβαν το έργο της μυήσεως και άλλων μελών. Τον επόμενο χρόνο, όταν ο αριθμός των μελών περίπου διπλασιάσθηκε (416 έγιναν τα μέλη το 1819), τα μέλη που συνέχιζαν να δρουν ήταν σε αριθμό τα ίδια με εκείνα των προηγούμενων χρονών: μονό 74, ή το 18%, εξακολουθούσαν να προβαίνουν σε μυήσεις. Σε γενικές γραμμές τα δραστήρια μέλη αντανακλούσαν την επαγγελματική κατανομή του συνόλου των μελών, με τη διαφορά πως οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι στρατιωτικοί υπερείχαν κάπως ως προς τη δραστηριότητα από τις άλλες κατηγορίες.»

  15. Η Ελληνική Επανάσταση
  16. Η Ελληνική Επανάσταση

    «Οι τρεις ιδρυτές και πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας δεν διέθεταν ούτε ιδιαίτερο κύρος μεταξύ των Ελλήνων ούτε οικονομικά μέσα, διέθεταν όμως φλογερό πατριωτισμό και επαναστατικό φρόνημα και πίστη μεγάλη στο έργο πού αναλάμβαναν. Ήταν τότε, ο Σκουφάς 35 χρόνων, ο Τσακάλωφ 26 και ο Ξάνθος 42 και κατάγονταν από το Κομπότι της Άρτας ο πρώτος, από τα Ιωάννινα ο δεύτερος και από την Πάτμο ο τρίτος. Ο Σκουφάς και ο Ξάνθος είχαν διδαχθή τα εγκύκλια γράμματα στις πατρίδες τους και βρίσκονταν τότε στη Ρωσία, όπου εργάζονταν ως μικρέμποροι ή γραμματείς εμπόρων. Ο Τσακάλωφ, γιος εμπόρου καταγόμενου από τον Τύρναβο της Θεσσαλίας, εγκατεστημένου στη Μόσχα, διέθετε μεγαλύτερη μόρφωση από τους δύο άλλους, είχε ζήσει στο Παρίσι, όπου είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, και γνώριζε τη ρωσική και τη γαλλική γλώσσα. Προτού συνεργασθούν στην Εταιρεία είχαν και οι τρεις επαναστατική προπαίδεια.»

  17. Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας
  18. Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας

    «Κατά το παράδειγμα των μυστικών εταιρειών της Ευρώπης και σε στενή σχέση με τις τεκτονικές στοές, σχηματίστηκαν ανάλογες ελληνικές εταιρείες, όπως το Ελληνόγλωσσον Ξενοδοχείον στο Παρίσι (1809), η Φιλόμουσος Εταιρεία στην Αθήνα (1812), που με το πρόσχημα ότι εργάζονται για την πολιτισμική ανάπτυξη των Ελλήνων προετοίμαζαν την εθνική Επανάσταση. Σπουδαιότερη ήταν η Φιλική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Οδησσό το 1814. Η Εταιρεία άπλωσε τη δραστηριότητά της σ' όλες τις ελληνικές παροικίες της Ευρώπης και σ' όλη την Ελλάδα. Τα μέλη της άνηκαν σ' όλες τις κοινωνικές ομάδες που προσελκύστηκαν στο εθνικό κίνημα, σύμφωνες για τον τελικό σκοπό της απελευθέρωσης της χώρας, αλλά διατηρώντας η κάθε μία τους πολιτικούς και κοινωνικούς της προσανατολισμούς και τις ιδέες της πάνω στην τακτική που έπρεπε ν' ακολουθηθεί.»

  19. Μέγας Όρκος των Φιλικών
  20. Μέγας Όρκος των Φιλικών

    «Ορκίζομαι ενώπιον του αληθινού Θεού οικειοθελώς ότι θέλω είμαι πιστός εις την Εταιρίαν κατά πάντα και διά πάντα. Δεν θέλω φανερώσει το παραμικρόν από τα σημεία, ή λόγους αυτής, μήτε θέλω δώσει να καταλάβουν ποτέ ότι εγώ ηξεύρω τι περί τούτων κατ' ουδένα τρόπον, μήτε εις συγγενή μου, μήτε εις πνευματικόν μου, μήτε εις φίλον μου. […]

    Τέλος πάντων, ορκίζομαι εις εσέ, ω ιερά και αθλία πατρίςΙ Ορκίζομαι εις τας πολυχρονίους βασάνους σου. Ορκίζομαι εις τα πικρά δάκρυα, τα οποία τόσους αιώνας έχυσαν τα ταλαίπωρα τέκνα σου! Εις τα ίδια μου δάκρυα, τα οποία χύνω κατ' αυτήν την στιγμήν! Εις την μέλλουσαν ελευθερίαν των ομογενών μου ότι αφιερώνομαι όλος εις εσέ! Εις το εξής συ θέλεις είσαι η αιτία και ο σκοπός των διαλογισμών μου, το όνομά σου ο οδηγός των πράξεων μου και η ευτυχία σου ανταμοιβή των κόπων μου! Η θεία δικαιοσύνη ας εξαντλήση επί της κεφαλής μου όλους τους κεραυνούς της δικαιοσύνης της, το όνομά μου ας είναι εις αποστροφήν και το υποκείμενόν μου το αντικείμενον της κατάρας και του αναθέματος των ομογενών μου, ανίσως αλησμονήσω μίαν στιγμήν τας δυστυχίας των και δεν εκπληρώσω το χρέος μου, και ο θάνατος ας είναι η άφευκτος τιμωρία του αμαρτήματός μου, διά να μην μολύνω την αγιότητα της Εταιρίας με την συμμετοχήν μου».

    Απόσπασμα από τον Μέγα Όρκο των Φιλικών,
    Βουρνάς Τ., Φιλική Εταιρία, σ.28-36.

  21. Φιλική Εταιρεία
  22. Φιλική Εταιρεία

    Περιοχή καταγωγής μελών της Φιλικής ΕταιρείαςΠοσοστό από το σύνολο των μελών
    Πελοπόννησος37.2 %
    Στερεά Ελλάς3.9 %
    Ήπειρος10.5 %
    Θεσσαλία 6.2 %
    Ιόνια νησιά12.3 %
    Μακεδονία2.3 %
    Νησιά του Αιγαίου14.6 %
    Μικρά Ασία2.9 %
    Κωνσταντινούπολις 5.4 %

Οπτικό υλικό

  1. Νικόλαος Σκουφάς
  2. Αθανάσιος Τσακάλωφ
  3. Εμμανουήλ Ξάνθος
  4. Η σφραγίδα της Υπέρτατης Αρχής της Φιλικής Εταιρείας
  5. «Εφοδιαστικόν Ιερέως» της Φιλικής
  6. Ο όρκος του Φιλικού
  7. Ο όρκος της Φιλικής Εταιρείας
  8. Οδησσός

Οπτικοακουστικό υλικό

  1. Η Φιλική Εταιρεία