Ενότητες
- Νέα Ελληνική (1012)
- Μεσαιωνική Ελληνική (538)
- Αρχαία Ελληνική (1083)
- Λεξικά και Λεξικογραφία (179)
- Γλωσσολογία (891)
- Νεοελληνική Λογοτεχνία (3711)
- Διδασκαλία της Ελληνικής (884)
- Πιστοποίηση Ελληνομάθειας (166)
Κατηγορίες
- Νέα για την Πύλη (89)
- Δραστηριότητες του ΚΕΓ (460)
- Ανακοινώσεις (7991)
- Συνέδρια & Ημερίδες (2156)
- Επιστημονικές Δημοσιεύσεις (39)
- Ερευνητικά Προγράμματα (49)
- Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις (1139)
- Τύπος (795)
- Απόψεις (38)
Ημερολόγιο
< | Απρ 2025 | > | ||||
Κ | Δ | Τ | Τ | Π | Π | Σ |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | |||
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11) |
Ενημερωτικό Δελτίο
Κανάλι RSS
- Ενσωματώστε το κανάλι Rss (RSS Feed) της Πύλης στην εφαρμογή Rss (RSS Reader) που χρησιμοποιείτε.
Δεύτερη επαυξημένη έκδοση του έργου του Λ. Πολίτη "Μετρικά"
24 Σεπ. 2014 12:40 |

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης δεύτερη επαυξημένη έκδοση του θεμελιώδους έργου του Λίνου Πολίτη "Μετρικά".
"«Το έδαφος της νεοελληνικής μετρικής παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητο», σημείωνε ο Μάσσιμο Πέρι τον Δεκέμβριο του 1990 προλογίζοντας «το πρώτο τεύχος ενός ελληνικού περιοδικού που κάνει αφιέρωμα στη μετρική», το τεύχος 32 του Μαντατοφόρου. «Δε μας λείπει μονάχα εκείνη η "ιστορική έρευνα για τα νεοελληνικά μέτρα, που να ξεκαθαρίζει τις επιδράσεις, τα λαϊκά στοιχεία, την προσωπική συμβολή που παρουσιάζει κάθε ποιητής"», συνέχιζε μνημονεύοντας τον Λίνο Πολίτη (βλ. εδώ σελ. 12), «μας λείπει και μια σοβαρή προσπάθεια θεωρητικής συστηματοποίησης· μας λείπει, κατά συνέπεια, μια κοινά αποδεχτή ορολογία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε επαρκούς περιγραφής».
Εάν στο διάστημα που μεσολάβησε από το 1990 δεν έπαψε να αναγνωρίζεται από τους περισσότερους η πρακτική χρησιμότητα των βασικών όρων που περιγράφουν με μια οικεία λέξη τα μέτρα που υπόκεινται στους συλλαβοτονικούς νεοελληνικούς στίχους κατ' αναλογία προς τα αντίστοιχα της αρχαίας προσωδίας (ιαμβικό, τροχαϊκό, αναπαιστικό, δακτυλικό, αλλά μεσοτονικό, όχι αμφιβραχικό), εάν έχουμε προχωρήσει, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο, στην επιμέρους έρευνα και ορολογία της στιχουργίας μας, ωστόσο ο «τυφλοσούρτης», όπως τον χαρακτήριζε ο Γ.Π. Σαββίδης, του Θρασύβουλου Σταύρου (Νεοελληνική μετρική, 1930 [α΄έκδ.], 1974 [β΄ έκδ.] και ανατυπώσεις) παραμένει το πιο εύχρηστο, αλλά πολλαπλώς προβληματικό συνοπτικό εγχειρίδιο· πλάι του, η Νεοελληνική στιχουργική του Ηλία Π. Βουτιερίδη (1929), σποραδικά γόνιμη αλλά ακόμα εμφανέστερα πεπαλαιωμένη, ή άλλες, εξίσου παλιές ή παλαιού τύπου συναφείς εργασίες. Για τη σύνθεση μιας νέας παρουσίασης της νεοελληνικής στιχουργίας είναι απαραίτητη όλη η –τεράστια– προεργασία που συνοψίζει ή υπαινίσσεται ο Πέρι και από την οποία πόρρω απέχομεν, παρά τα διόλου αμελητέα βήματα που έγιναν την τελευταία εικοσιπενταετία."
σελ. 205-206