Εφημερίδα "Μακεδονία"
ΑΣΥΝΕΠΕΙΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ
Δεν καταβάλλουν έγκαιρα τη διατροφή
Προβλήματα με τις πληρωμές της διατροφής αντιμετωπίζουν χιλιάδες μονογονεϊκές οικογένειες και στην Ελλάδα. Δικηγόρος, η οποία έχει αναλάβει πολυάριθμες σχετικές αγωγές, αναφέρει στη "Μ" ότι οι μισοί από τους πατέρες, στους οποίους έχει οριστεί να πληρώνουν διατροφή, "δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Λίγοι βέβαια δεν πληρώνουν καθόλου".
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη στις προτάσεις που προωθεί ο σύλλογος αρχηγών μονογονεϊκών οικογενειών "Η ελπίδα", που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, είναι να ορίζεται "η διατροφή και επιμέλεια των παιδιών με την κατάθεση της αγωγής διαζυγίου. Ορισμός αυτόματης αναπροσαρμογής όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και καταβολή της στο δημόσιο ταμείο, από το οποίο θα την εισπράττει ο/η δικαιούχος. Να χρειάζεται δικαστική πράξη μόνο σε περίπτωση σημαντικής αλλαγής περιουσιακών στοιχείων".
Κανονισμός
Χθες, κατά το Euroinfo, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στο Συμβούλιο πρόταση κανονισμού που στοχεύει στην άρση των φραγμών που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στην είσπραξη της διατροφής στο πλαίσιο της Ε.Ε. Ο μελλοντικός αυτός κανονισμός έχει τη φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα νομικό περιβάλλον προσαρμοσμένο στις νόμιμες προσδοκίες των δικαιούχων διατροφής. Πρέπει να τους επιτραπεί να επιτυγχάνουν εύκολα, γρήγορα και συνήθως χωρίς έξοδα έναν εκτελεστό τίτλο, που θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει χωρίς εμπόδια στον ευρωπαϊκό δικαστικό χώρο.
Τι λένε οι αριθμοί
Εκθεση της UNICEF το 2000 παρατηρούσε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας διπλασιάζεται στις μονογονεϊκές οικογένειες, φθάνοντας το 24,9% (με ποσοστό παιδιών σε μονογονεϊκές οικογένειες το 3,7%).
Σύμφωνα με στοιχεία του 2002-2003 στη χώρα μας μεταξύ των κατηγοριών με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας βρίσκονται οι μονογονεϊκές οικογένειες, με ποσοστό 34,5%, μεγαλύτερο και από των οικογενειών πολυτέκνων (31,5%), των ηλικιωμένων (27,8%), των άνεργων (32,7%) και των συνταξιούχων (29,5%).
Πρόσφατο δημοσίευμα της "Καθημερινής", εξάλλου, που παρέθετε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας βασισμένα στην απογραφή του 2001 ανέφερε ότι στη χώρα διαβιούν 351.177 μονογονεϊκές οικογένειες. "Eκείνες με επικεφαλής μητέρα είναι 292.485 και με επικεφαλής πατέρα 58.692".